Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– De vil danne seg et inntrykk om skredfaren, og hvordan vi skal håndtere evakueringa

Skredekspertene er ute i helikopter for å granske fjellsidene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2015 kl 16:37

Med skredekspertene fra NGI om bord, gikk Sysselmannens helikopter i lufta i 15.30-tida søndag ettermiddag for å vurdere skredfaren over de evakuerte boligene.

Se bildet større

NGI gransket fjellene langs hele østsiden av Longyeardalen. FOTO: Geir Barstein

– De skal danne seg et inntrykk av situasjonen, slik at de kan gi best mulig råd til staben om skredfaren og hvordan vi skal håndtere evakueringa framover, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til Svalbardposten på rasåstedet.

Totalt er 180 mennesker evakuert fra boliger langs østsida av Longyeardalen som følge av skredfaren etter fredagens storm. Det er uklart når de får flytte hjem.

Se bildet større

Skredekspertene fra NGI sier bruddkanten var opptil fire meter høy. Enorme snømengder raste ned og traff spisshusbebyggelsen lørdag morgen. FOTO: Geir Barstein

– Når NGI er ferdig med undersøkelse og får skrevet en rapport, så vil vi komme med en foreløpig plan på hvor lenge evakueringen vil vare. Men dette avhenger av mange faktorer, blant annet værsituasjonen framover, sier Svarstad.

NGIs skredekspert Kjetil Brattlien inspiserte i dag raset som gikk og traff ti spisshus i byen. En mann – 42 år gamle Atle Husby – omkom og ni ble skadd.

– Jeg gjør meg mange tanker når jeg ser dette. En ting er at det er utrolig at det har gått så bra. Det er enorme skader. Ett av husene har flyttet seg åtti meter, sier Brattlien til pressen etter at de i flere timer har gjennomgått området, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!