Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– De vil danne seg et inntrykk om skredfaren, og hvordan vi skal håndtere evakueringa

Skredekspertene er ute i helikopter for å granske fjellsidene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2015 kl 16:37

Med skredekspertene fra NGI om bord, gikk Sysselmannens helikopter i lufta i 15.30-tida søndag ettermiddag for å vurdere skredfaren over de evakuerte boligene.

Se bildet større

NGI gransket fjellene langs hele østsiden av Longyeardalen. FOTO: Geir Barstein

– De skal danne seg et inntrykk av situasjonen, slik at de kan gi best mulig råd til staben om skredfaren og hvordan vi skal håndtere evakueringa framover, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til Svalbardposten på rasåstedet.

Totalt er 180 mennesker evakuert fra boliger langs østsida av Longyeardalen som følge av skredfaren etter fredagens storm. Det er uklart når de får flytte hjem.

Se bildet større

Skredekspertene fra NGI sier bruddkanten var opptil fire meter høy. Enorme snømengder raste ned og traff spisshusbebyggelsen lørdag morgen. FOTO: Geir Barstein

– Når NGI er ferdig med undersøkelse og får skrevet en rapport, så vil vi komme med en foreløpig plan på hvor lenge evakueringen vil vare. Men dette avhenger av mange faktorer, blant annet værsituasjonen framover, sier Svarstad.

NGIs skredekspert Kjetil Brattlien inspiserte i dag raset som gikk og traff ti spisshus i byen. En mann – 42 år gamle Atle Husby – omkom og ni ble skadd.

– Jeg gjør meg mange tanker når jeg ser dette. En ting er at det er utrolig at det har gått så bra. Det er enorme skader. Ett av husene har flyttet seg åtti meter, sier Brattlien til pressen etter at de i flere timer har gjennomgått området, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!