Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De ubesvarte spørsmålene

Binna, som var litt over to år gammel, ble alvorlig skadd i møtet med turistene. Den måtte senere avlives av Sysselmannen. FOTO: Geir Barstein

De ubesvarte spørsmålene

Her er det vi vet, og det vi ikke vet, om isbjørnkonfrontasjonen som kostet ei ung binne livet.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannen holder fortsatt detaljene tett til brystet om møtet mellom et tsjekkisk turfølge og ei to år gammel isbjørnbinne sist torsdag. En mann ble lettere skadd etter at dyret, som senere måtte avlives, tok seg inn i teltleiren med seks personer ved Fredheim tidlig om morgenen.

Dette vet vi:

Ca. klokka 05.30: Binna tar seg inn i leiren med to telt, uten å utløse snubleblusset. Turfølget har etter all sannsynlighet ikke isbjørnvakt på dette tidspunktet. Jakub Moravec (37), den skadde mannen, hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre skudd med en .44 Magnum mot dyret. Da flyktet bjørnen.

Klokka 06.20: Sysselmannen varsles og sender ut et helikopter. En lege settes av i leiren for å ta hånd om skadde, mens helikopteret følger blodspor for å finne bjørnen.

Ca. klokka 07.50: Bjørnen observeres svømmende i Tempelfjorden. Den snur når den ser helikoptret og går opp på land.Det blir avgjort å avlive bjørnen, på bakgrunn av at den er påskutt, at det er blodspor i snøen og at den beveger seg unormalt.

Ca. klokka 08.10: Bjørnen avlives på land, ikke langt fra leiren hvor hendelsen opprinnelig fant sted. Obduksjonen, som ble foretatt samme kveld, viste at bjørnen var blitt alvorlig skadd i halsregionen etter konfrontasjonen med turistene.

Dette vet vi ikke:

Hvorfor gikk ikke snubleblusset, som Sysselmannen bekrefter var spent opp rundt leiren, av? Var det riktig satt opp?

- Årsaken er ikke tilstrekkelig klarlagt til at vi vil kommentere det nå, skriver assisterende sysselmann Jens Olav Sæther i en e-post til Svalbardposten onsdag ettermiddag.

Var det isbjørnvakt på vakt?

– På tidspunktet bjørnen kom inn i leiren, skal alle personene ha vært inne i teltene. Det hadde, etter det vi får opplyst, vært våken isbjørnvakt til ikke lenge før isbjørnen tok seg inn i leiren.

Hvorfor var det ingen isbjørnvakt utenfor teltene på det aktuelle tidspunktet? Var noen våkne da bjørnen tok seg inn?

Hvorfor tok det så lang tid fra bjørnen først ble påskutt, og til Sysselmannen ble varslet? Hva foregikk i løpet av den tida?

Sysselmannen vil ikke besvare de siste punktene.

– Saken er fortsatt under etterforskning, og det er ikke alle spørsmål det er riktig å svare på i denne fase av saken. Det er for tidlig å si når vi avslutter etterforskningen, sier Sæther, men legger til at en avgjørelse ikke kommer før etter påske.

Sunn og frisk
Isbjørnen hadde i tida før angrepet blitt observert og fotografert av flere turfolk i området rundt Tempelfjorden. Det ble senere kjent at det var en to år gammel, «sunn og frisk» binne som tidligere har blitt merket av Norsk Polarinstitutt (NP). Vekten var 154 kilo.

NPs isbjørnforsker Jon Aars sier at det trolig ikke var desperasjon eller nød som fikk den til å oppsøke teltleiren.

– Den hadde en god vekt og et godt spekklag til toåring å være, pluss at folk har trolig observert at den greide å fange sel. Men, de er jo nysgjerrige og opportunistiske dyr, sier Aars til Svalbardposten.

Han forteller at de merket bjørnen i Billefjorden 4. april i fjor, sammen med mor og søster.

– Søsteren ble senere funnet død, så det endte ikke godt for denne familien, sier Aars.

Feilplasserte snublebluss?
Det tsjekkiske turfølget ankom Svalbard 12. mars, og hadde tilbrakt noen dager i Bjørndalen-området før de dro til Fredheim. Planen var opprinnelig å se solformørkelsen fra den nedlagte gruvebyen Pyramiden.

Jakub Moravec sier at han ikke skjønte noenting før «bjørnen spjæret tøyet i teltet og tok tak i beina» hans. Han skal da ha blitt dratt ut av teltet.

– Jeg tror den ville ha tak i hodet mitt, men jeg brukte den ledige armen til å holde hodet på avstand. Jeg kjempet det jeg kunne, sa han til Svalbardposten fra sykesenga samme dag.

Zuzana Háková (31), et annet medlem av turfølget, tror et feilplassert snublebluss kan ha vært medvirkende.

– Det kan ha vært plassert litt for høyt, slik at bjørnen kom seg under. Men det vil kanskje undersøkelsene vise, sier hun.

Se bildet større

Den alvorlig skadde bjørnen ble funnet svømmende i Tempelfjorden, og drevet på land av Sysselmannen for å se etter skader. På bakgrunn av bl.a. blodspor og bevegelsesmønster, ble det avgjort at den måtte avlives. FOTO: Arild Lyssand / Sysselmannen

Se bildet større

Bjørnen ble merket av Norsk Polarinstitutt i Billefjorden i fjor. Her ligger den bedøvd av forskerne. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Tsjekkiske Jakub Moravec (37) pådro seg lettere skader i møtet med bjørnen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hendelsen fant sted ved Fredheim ved Tempelfjorden, et område hvor det i dagene forut var observert bjørn. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!