Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- De tisser og «tagger» i isgrotta på Larsbreen

Navnet «Stine» etterfulgt av et hjerte er risset inn i en vegg i isgrotta på Larsbreen. FOTO: Privat

- De tisser og «tagger» i isgrotta på Larsbreen

Fortviler over vandaler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.03.2015 kl 13:22

Duften av urin, knuste istapper, hull etter isøkser og navn som er risset inn i veggene er noe av det som møter besøkende i ishula på Larsbreen, et par kilometer fra Nybyen, ifølge en guide.

– Tisselukta er det verste. Det er ikke så god ventilasjon nede i hula, så den henger i lenge. En turistgruppe jeg tok med sa de fikk inntrykk av at grotta var brukt som toalett, sier guide Vladimir Prokofiev i Spitsbergen Outdoor Activities.

Overnattingsgjester
Ishula er tilgjengelig til fots fra Longyearbyen og åpen for alle. Flere har benyttet muligheten til å overnatte i hulrommet i isbreen, men enkelte har satt uønskede og vedvarende spor, sier Prokofiev.

– Opprinnelig var det store og fine isformasjoner i grotta. Men de var brukket i starten av februar. I tillegg hadde folk risset navn i isveggene, sier han.

Facebook
Prokofiev la senere ut et et innlegg på Facebook-gruppen «Ris, Ros & Info Longyearbyen», og oppfordret besøkende om å sette færrest mulig spor.

Men forholdene ble ikke bedre, heller tvert om, sier han.

– Det overrasket meg. Bare to dager senere var det noen som hadde slått på veggene med isøkser. Dette er vandalisme. Folk må tenke på andre besøkende. Hula er for alle, sier Prokofiev, som guider i grotta for tredje år på rad.

– Vi har aldri hatt disse problemene før. Det er noen få som ødelegger for mange, sier han.

Måtte låse grotta
Problemet er ikke nytt. I nærmere 20 år har Spitsbergen Travel arrangert guidede turer til isgrotta på Longyearbreen, men i 2011 ble plutselig «søppel, røyking, hærverk og urinering» et stort problem.

– Det ble utrivelig der oppe. Det så ikke ut. Løsningen vår ble å låse iglooen over hullet fordi folk ikke oppfører seg. Vi ga beskjed om at folk sto fritt til å lage sin egen inngang, men at denne – som vi hadde laget – var forbeholdt oss, sier produksjonssjef Tore Magne Hoem i Spitsbergen Travel.

Avgjørelsen var kontroversiell, men hjalp tilsynelatende.

– Vi ønsket et fokus på dette, og effekten var stor. Noen uker senere fjernet vi låsen, og siden da har vi ikke opplevd uønsket oppførsel, sier han.

– Klart, vi ser jo at det har vært folk der utenom turene våre. Men slik som det er i dag, er ikke det noe problem, sier han.

«Tagging»
Grottene er ofte trange, glatte og vanskelige å bevege seg i. Det er fort gjort å dulte inn i en istapp slik at den brekker. Men det er noe helt annet når skader utføres med overlegg, sier han.

– Det å risse inn navnet i isen er en form for tagging, og helt unødvendig. Slikt bør man holde seg for god for.

– Man må ta vare på naturen, og tenk på opplevelsen til de som kommer etterpå. Det er viktig. Færrest mulig spor er god svalbardvett, sier han.

Prokofiev tror ikke det blir aktuelt å sette noen lås på Larsbreen.

– Selve ideen bak er at den skal være åpen for alle. Naturen tilhører alle, sier han.

- Folkeskikk
Miljøsjef Guri Tveito hos Sysselmannen minner om folkeskikk.

– Målet er at svalbardnaturen skal utvikle seg mest mulig upåvirket av mennesker. Mange kommer hit for å oppleve uberørt villmark, og vi har alle et ansvar for å ferdes slik at man ikke ødelegger den opplevelsen for andre, sier hun.

Se bildet større

Det er noen få som ødelegger for mange, sier guide Vladimir Prokofiev. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Spor etter at noen har slått løs på veggen i isgrotta med isøks. FOTO: Privat

Se bildet større

Grotta på Larsbreen ligger i gåavstand fra Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Fakta: Aktsomhetsplikten

Svalbardmiljølovens paragraf 5:

«Enhver som oppholder seg eller forestår virksomhet på Svalbard, skal vise hensyn og opptre varsomt så naturmiljø og kulturminner ikke påføres unødig skade eller forstyrrelse».

Kilde: Lovdata.no

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!