Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De små får enda mindre

De klarer seg med mindre i barnetrygd, men liker ikke signalene fra regjeringen. Fra venstre: Hege Leithe med Elias, Helen Sundstrøm med Eskil, og Anne Lene Bjørke som ser at Runa Wilhelmine kryper etter rangla. FOTO: Christopher Engås

De små får enda mindre

Småbarnsforeldre på Svalbard klarer å leve med mindre barnetrygd. Men enkelte liker ikke trenden fra den nye regjeringen.

Tekst:

Publisert:

På biblioteket i Longyearbyen er det småbarnstreff. Mens de søte små krabber rundt på gulvet, diskuterer mødrene redusert barnetrygd. Den nye regjeringen har fått gjennomslag for å fjerne tillegget i barnetrygden for barn bosatt i Finnmark, deler av Troms, og på Svalbard.

Melketillegg?

– 320 kroner mindre i måneden er jo ikke all verden. Men det er en god del ting her oppe som koster mer enn på fastlandet, særlig mat, sier Helen Sundstrøm.

De aller minste barna spiser ikke så mye at det merkes nevneverdig på matbudsjettet, men barnetrygden gjelder for alle barn under 18 år.

– Jeg tenker på de som har et par tenåringsgutter på Svalbard. Hvis de liker melk, så går man fort i underskudd, sier Sundstrøm.

– Og så trenger barn mye utstyr her oppe som det er så kaldt. Man vil jo ikke kjøpe det billigste til dem heller, sier Anne Lene Bjørke som akkurat har gått ut i ulønnet permisjon med dattera Runa Vilhelmine.

En inntekt

Bjørke befinner seg i en situasjon ikke ulik den mange andre er i i Longyearbyen. En forelder får seg jobb, og den andre følger med i en periode hvor han eller hun er ute av arbeidslivet.

– Mange familier lever på ei inntekt når de er på Svalbard. For det er ikke alltid lett for begge to å finne seg arbeid. Da er det greit å ha litt ekstra barnetrygd i tilværelsen, sier Sundstrøm.

Signaler

Mødrene tror ikke at bortfallet av tillegget i barnetrygden får de helt store konsekvensene for dem personlig. Men Sundstrøm stiller en del betimelige spørsmål rundt signalene.

– Jeg lurer egentlig på hvor mye det er å spare for regjeringen ved å skjære ned på barnetrygden i Finmark og på Svalbard. Det er dyrere og vanskeligere å bo på Svalbard enn på fastlandet. Stortingsmelding nummer 22 sier at det skal være et robust familiesamfunn her. Da kan det ikke være slik at det skal bli stadig vanskeligere kår for familier, sier Sundstrøm.

Sparer 80 mill

Regjeringen har regnet med at det spares om lag 80 millioner kroner på å fjerne tillegget i barnetrygden for de nordligste områdene. Årsaken til at det fjernes er at medianinntekten for familier i disse områdene ligger over landsgjennomsnittet, og at den fortsatt vil gjøre det etter at tillegget er fjernet.

Barnetrygd gis til alle barn under 18 år som er bosatt i Norge. Den ordinære barnetrygden er på 970 kroner. Tillegget for barn bosatt i Finnmark, deler av Troms og Svalbard har vært på 320 kroner i måneden.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!