Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De små får enda mindre

De klarer seg med mindre i barnetrygd, men liker ikke signalene fra regjeringen. Fra venstre: Hege Leithe med Elias, Helen Sundstrøm med Eskil, og Anne Lene Bjørke som ser at Runa Wilhelmine kryper etter rangla. FOTO: Christopher Engås

De små får enda mindre

Småbarnsforeldre på Svalbard klarer å leve med mindre barnetrygd. Men enkelte liker ikke trenden fra den nye regjeringen.

Tekst:

Publisert:

På biblioteket i Longyearbyen er det småbarnstreff. Mens de søte små krabber rundt på gulvet, diskuterer mødrene redusert barnetrygd. Den nye regjeringen har fått gjennomslag for å fjerne tillegget i barnetrygden for barn bosatt i Finnmark, deler av Troms, og på Svalbard.

Melketillegg?

– 320 kroner mindre i måneden er jo ikke all verden. Men det er en god del ting her oppe som koster mer enn på fastlandet, særlig mat, sier Helen Sundstrøm.

De aller minste barna spiser ikke så mye at det merkes nevneverdig på matbudsjettet, men barnetrygden gjelder for alle barn under 18 år.

– Jeg tenker på de som har et par tenåringsgutter på Svalbard. Hvis de liker melk, så går man fort i underskudd, sier Sundstrøm.

– Og så trenger barn mye utstyr her oppe som det er så kaldt. Man vil jo ikke kjøpe det billigste til dem heller, sier Anne Lene Bjørke som akkurat har gått ut i ulønnet permisjon med dattera Runa Vilhelmine.

En inntekt

Bjørke befinner seg i en situasjon ikke ulik den mange andre er i i Longyearbyen. En forelder får seg jobb, og den andre følger med i en periode hvor han eller hun er ute av arbeidslivet.

– Mange familier lever på ei inntekt når de er på Svalbard. For det er ikke alltid lett for begge to å finne seg arbeid. Da er det greit å ha litt ekstra barnetrygd i tilværelsen, sier Sundstrøm.

Signaler

Mødrene tror ikke at bortfallet av tillegget i barnetrygden får de helt store konsekvensene for dem personlig. Men Sundstrøm stiller en del betimelige spørsmål rundt signalene.

– Jeg lurer egentlig på hvor mye det er å spare for regjeringen ved å skjære ned på barnetrygden i Finmark og på Svalbard. Det er dyrere og vanskeligere å bo på Svalbard enn på fastlandet. Stortingsmelding nummer 22 sier at det skal være et robust familiesamfunn her. Da kan det ikke være slik at det skal bli stadig vanskeligere kår for familier, sier Sundstrøm.

Sparer 80 mill

Regjeringen har regnet med at det spares om lag 80 millioner kroner på å fjerne tillegget i barnetrygden for de nordligste områdene. Årsaken til at det fjernes er at medianinntekten for familier i disse områdene ligger over landsgjennomsnittet, og at den fortsatt vil gjøre det etter at tillegget er fjernet.

Barnetrygd gis til alle barn under 18 år som er bosatt i Norge. Den ordinære barnetrygden er på 970 kroner. Tillegget for barn bosatt i Finnmark, deler av Troms og Svalbard har vært på 320 kroner i måneden.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!