Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De skal ta pulsen på Polhavet

MOT NORDØST: Forsker Jørgen Berge fra UNIS (t.v.) og Stig Falk-Petersen fra Norsk Polarinstitutt skal lede prosjektet på Nordaustlandet. FOTO: Birger Amundsen

De skal ta pulsen på Polhavet

Fra mars neste år vil en vitenskapelig base være i drift på Nordaustlandet for første gang på svært mange år på. Planen er å holde basen i virksomhet i ti år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er de to forskerne Stig Falk-Petersen ved Norsk Polarinstitutt (NP) og Jørgen Berge ved UNIS som leder iskantprosjektet. Tidligere i måneden ble en bøye spekket med avanserte instrumenter plassert i Rijpfjorden på nordkysten av Nordaustlandet. Bøyen er forankret på 211 meters dyp med øverste del av bøya 20 meter under havoverflata.
Bøya er et havobservatorium og skal stå ute i et år. Den måler temperatur, saltholdighet, strømretning, klorofyll og mengde ishavsåte. Midt i kjeden av instrumenter står ei stor trakt, en sedimentfelle hvor dødt materiale blir samlet opp, men også noe dyre- og planteplankton.

Fotosyntese
– Det er to fjorder på Nordaustlandet med åpning rett ut mot Polhavet, Duvefjorden og Rijpfjorden. Vi får overflatevann fra Polhavet rett inn fjordene, upåvirket av Golfstrømmen, sier Falk-Petersen.
Alt liv i havet stammer fra fotosyntese i alger og noe av det viktigste med prosjektet er studiene av algeoppblomstringen om våren. Oppblomstringen av planteplankton skjer idet isen går opp om våren.
– Det skjer en massiv oppblomstring i en periode på tre uker. Det som er viktig å studere er timingen mellom dyreplankton som ishavsåte, og oppblomstring av planteplankton, sier Falk-Petersen.

Kort oppblomstring
Det er dynamikken mellom plante- og dyreplankton som opptar forskerne. Dyreplankton som ishavsåte lever det meste av tiden på havbunnen og stiger opp mot overflaten under oppblomstringen av planteplankton.
«Seksti til åtti prosent av all årlig energi produseres i noen korte måneder om sommeren når iskanten trekker seg nordover. Hele økosystemet er avhengig av denne pulsen av energi», skriver Jørgen Berge i et notat.
I ishavsåte omdannes dette i neste omgang til høyenergisk fett. Ishavsåten blir mat for fisk, sel, hval og sjøfugl.

Rijpfjorden
Forskerne skal ha base på østsiden av Rijpfjorden og blant annet ta i bruk hytta «Bjørnehiet», som NP bygde for nærmere 30 år siden i forbindelse med sine isbjørnundersøkelser. I tillegg er det plassert ut en liten flyttbar hytte ved Bjørnehiet med to køyeplasser.
– Hva er poenget med å ha folk til stede med en slik avansert bøye i fjorden?
– Det er viktig at det blir tatt regelmessige prøver for å kalibrere måleinstrumentene. Vi kommer også til å bruke dykkere til å samle prøver under isen, sier Berge.
Forskere vil være på plass i Rijpfjorden tidlig i mars neste år. Ingen forskere vil være til stede hele tiden, men bli fløyet ut og inn med helikopter.

Polaråret
Prosjektet er et ARCTOS-prosjekt, med Statoil som hovedsponsor. ARCTOS er et forskningsnettverk der Universitetet i Tromsø, Akvaplan-niva, UNIS og NP samarbeider.
En kontrakt verdt 30 millioner kroner ble underskrevet på UNIS i slutten av februar i år. Kontrakten innebærer at Statoil skal støtte forskningsprosjekter med seks millioner kroner årlig i fem år framover.

Iskantprosjektet er del av Det internasjonale polaråret 2007-2008 (IPY), uten at norske IPY-penger er involvert.
Foreløpig har forskerne fått tillatelse til to år i Rijpfjorden, men Berge og Falk-Petersen ser for seg å holde det gående i ti år framover.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!