Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De nye ideene tar form

Slik kan Forskningsparken bli seende ut. Utvidelsene skjer mot byen, og forbindelsen mellom stedene kan skje på stilfull sti i granitt. FOTO: Illustrasjon: Juul og Frost arkitekter

De nye ideene tar form

Tre og en halv måned etter at de startet, begynner ideer til en ny Forskningspark og et nytt sentrum å ta form.

– Vi har kommet opp med noen forslag og skisser til hvordan Forskningsparken kan bli en mer synlig og inviterende del av byen. Det gjør vi blant annet med å bygge de nye delene av parken på bysiden av dagens strukturer, sier Helle Juul i Juul og Frost arkitekter.

Andre samling

Det danske arkitektfirmaet vant fram da Statsbygg ville ha et konsept for å bygge ut Forskningsparken, Unis og Svalbard museum. Firmaet har bred erfaring med utvikling av universitetsområder, og i oktober i fjor gikk startskuddet for arbeidene.

Statsbygg, Unis, SvalbardMuseum, Longyearbyen lokalstyre, Norsk Polarinstitutt og Forskningsparken var da samlet til en idémyldring rundt det nye konseptet.

Denne uken var det ny samling, og da med flere nye skisser til hvordan framtidens Forskningspark kan se ut. Utarbeidelsen av konseptene har skjedd i samarbeid med alle involverte parter, og Longyearbyen sentrum er en del av konseptjobbingen.

Flytte Vei 238

Skissene er i seg selv et innspill i arbeidene til delplan for sentrum som ble startet i januar (se egen sak), og Longyearbyen lokalstyre er av den grunn med i styringsgruppa for prosjektet. Det er et mål å tette avstanden mellom sentrum og forskningsmiljøet nord i byen, og da må enkelte lett fattbare grep gjøres.

– For å realisere disse byggeplanene, må Vei 238 foran Forskningsparken flyttes 30 meter sørover. Det gir mer plass å bygge på, sier Håkon Dreyer Sæter som er en av Statsbygg sine folk i prosjektet.

Åpent sentrum

Helle Juul har klare tanker om hva som må gjøres for å få et mer funksjonelt og bedre sentrum. Blant annet er det tegnet inn sammenhengende bebyggelse mellom post- og bankbygget og ungdomsklubben.

– Det har vært et mål å få til ei fortetting, og vi ser for oss funksjonelle bygg med forretninger på bakkenivå og boliger over. Så er det slik at i dag er mange bygg i gågata lite åpne; den henvender seg ikke mot gata. En del av dem er ikke konstruert slik at det er klarhet i hvor man går inn en gang. Det har vi forsøkt å gjøre noe med, sier hun.

Begeistret direktør

Konstituert Unis-direktør Frank Nilsen er begeistret for arbeidet som er gjort.

– Jeg liker konseptet, fordi det gjør at Forskningsparken i større grad enn før vender seg mot byen. Man åpner seg mer og får større interaksjon med bymiljøet, uten at man mister den storstue-følelsen som man har her nede i dag, sier han.

I dag er det slik at folk må gå gjennom flere lange korridorer for å komme til kantina på Unis. I de foreløpige forslagene fra konseptgruppa skal det bli direkteadgang til kantina.

Se bildet større

Denne uka viste de fram arbeidet sitt. Helle Juul, Knud Kappel (begge fra Juul og Frost Arkitekter, Frank Nilsen (Unis), Knut Felberg og Håkon D. Sæter (begge Statsbygg). FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!