Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De gir staten hodepine

Sveinung O. Flaaten (midtre rad) venter nå på at rettssaken han har varslet mot staten og Store Norske, skal bli berammet i Nord-Troms tingrett. Her fra utmålsforretningen i fjor høst, hvor der Store Norske vurderer et forslag til protokoll. FOTO: Christopher Engås

De gir staten hodepine

Staten er under press i sakene med Austre Adventfjord. Det tror tidligere direktør ved Fridtjof Nansen Institutt, Willy Østreng.

Bildet er fra utmålsforretningen i Longyearbyen i fjor høst, der Store Norske fikk utmålsrettighetene i blant annet Halwylfjellet på bekostning av Austre Adventfjord AS. I etter-kant varslet selskapet søksmål mot staten og Store Norske, slik loven åpner for.


Hodepine

Nå jobber Nærings- og fiskeridepartementet både med forberedelser til rettssaken i Nord-Troms tingrett og en avklaring om kjøp av eiendommen Austre Adventfjord på nordsiden av Adventfjorden og Adventdalen. Eiendommen som omfatter blant annet Operafjellet og Hiorthfjellet, har blitt en hodepine for staten.

– Jeg vet ikke om den føler seg presset, men det ville jeg faktisk tro. Satt jeg i en slik situasjon, så ville i hvert fall jeg følt meg presset, sier Willy Østreng, tidligere direktør Fritjof Nansen Institutt, i dag president i Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning.

I forrige utgave av Kapital slo han fast at departementet har seg selv å takke for at prisen på eiendommen sannsynligvis kommer til å bli høy, og adskillig høyere enn den kunne ha blitt om departementet hadde svart på henvendelsene fra selskapet i utgangspunktet.

– Jeg tror det er en sak regjeringen vil få avklart raskest mulig, og det er rett og slett fordi mye av det som skjer på Svalbard har internasjonale implikasjoner, framholder han overfor Svalbardposten.

Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter at det stadig pågår forhandlinger. Kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland gir det samme svaret som departementet gir til alle i Austre Adventfjord-saken:

– Regjeringsadvokaten er i kontakt med selgers advokat med sikte på kjøp av eiendommen. Dette er en prosess som nå pågår, det er derfor ikke naturlig at vi kommenterer den ytterligere nå, skriver hun i en e-post.


Tull
Samtidig venter advokat Sveinung O. Flaaten i advokatfirmaet Hjort på en dato for rettssaken i Nord-Troms tingrett. I utmålsforretningen i fjor høst fikk Store Norske rettighetene til samtlige forekomster. Det statlige kullselskapet har i tillegg flere dispensajoner fra kravet om arbeidsplikt på rettighetene sine. Begrunnelsen er at dette er kullreserver for framtida, noe Flaaten mener er tull.

5. desember sendte han en klage til Kongen i statsråd over at Store Norske har fått dispensasjon fra arbeidsplikten i Halwylfjellet og Gløttefjellet i Adventdalen. Kortversjonen av klagen er at rettighetene har falt i det fri, at Austre Adventfjord er forfordelt og at staten favoriserer eget selskap og dermed bryter med Svalbardtraktaten og bergverksordningen.

Han har i tillegg krevd innsyn i dokumenter fra 1964, hvor Koordineringsutvalget for Svalbard-saker skal ha vært sterkt kritisk til måten bergverksordningen på Svalbard ble håndtert på av Norge. Ifølge VG heter det blant annet i en innstilling at utvalget «vil bestemt fraråde at norske statsmyndigheter fortsetter med den dispensasjonspraksis som er fulgt hittil».


Nekter innsyn
Svalbardposten har de siste tre månedene krevd innsyn i 15 dokumenter fra Nærings- og fiskeridepartementet, som omhandler i saken om Austre Adventfjord. Samtlige innsynskrav er avvist, også klagen fra advokatfirmaet Hiort.

Røiseland begrunner avslagene med at behovet for unntak fra meroffentligheten i dette tilfellet er større enn hensynet til offentlig innsyn, og begrunner det med at innsyn vil kunne føre til forhåndsprosedyre.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!