Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De gir staten hodepine

Sveinung O. Flaaten (midtre rad) venter nå på at rettssaken han har varslet mot staten og Store Norske, skal bli berammet i Nord-Troms tingrett. Her fra utmålsforretningen i fjor høst, hvor der Store Norske vurderer et forslag til protokoll. FOTO: Christopher Engås

De gir staten hodepine

Staten er under press i sakene med Austre Adventfjord. Det tror tidligere direktør ved Fridtjof Nansen Institutt, Willy Østreng.

Tekst:

Publisert:

Bildet er fra utmålsforretningen i Longyearbyen i fjor høst, der Store Norske fikk utmålsrettighetene i blant annet Halwylfjellet på bekostning av Austre Adventfjord AS. I etter-kant varslet selskapet søksmål mot staten og Store Norske, slik loven åpner for.


Hodepine

Nå jobber Nærings- og fiskeridepartementet både med forberedelser til rettssaken i Nord-Troms tingrett og en avklaring om kjøp av eiendommen Austre Adventfjord på nordsiden av Adventfjorden og Adventdalen. Eiendommen som omfatter blant annet Operafjellet og Hiorthfjellet, har blitt en hodepine for staten.

– Jeg vet ikke om den føler seg presset, men det ville jeg faktisk tro. Satt jeg i en slik situasjon, så ville i hvert fall jeg følt meg presset, sier Willy Østreng, tidligere direktør Fritjof Nansen Institutt, i dag president i Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning.

I forrige utgave av Kapital slo han fast at departementet har seg selv å takke for at prisen på eiendommen sannsynligvis kommer til å bli høy, og adskillig høyere enn den kunne ha blitt om departementet hadde svart på henvendelsene fra selskapet i utgangspunktet.

– Jeg tror det er en sak regjeringen vil få avklart raskest mulig, og det er rett og slett fordi mye av det som skjer på Svalbard har internasjonale implikasjoner, framholder han overfor Svalbardposten.

Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter at det stadig pågår forhandlinger. Kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland gir det samme svaret som departementet gir til alle i Austre Adventfjord-saken:

– Regjeringsadvokaten er i kontakt med selgers advokat med sikte på kjøp av eiendommen. Dette er en prosess som nå pågår, det er derfor ikke naturlig at vi kommenterer den ytterligere nå, skriver hun i en e-post.


Tull
Samtidig venter advokat Sveinung O. Flaaten i advokatfirmaet Hjort på en dato for rettssaken i Nord-Troms tingrett. I utmålsforretningen i fjor høst fikk Store Norske rettighetene til samtlige forekomster. Det statlige kullselskapet har i tillegg flere dispensajoner fra kravet om arbeidsplikt på rettighetene sine. Begrunnelsen er at dette er kullreserver for framtida, noe Flaaten mener er tull.

5. desember sendte han en klage til Kongen i statsråd over at Store Norske har fått dispensasjon fra arbeidsplikten i Halwylfjellet og Gløttefjellet i Adventdalen. Kortversjonen av klagen er at rettighetene har falt i det fri, at Austre Adventfjord er forfordelt og at staten favoriserer eget selskap og dermed bryter med Svalbardtraktaten og bergverksordningen.

Han har i tillegg krevd innsyn i dokumenter fra 1964, hvor Koordineringsutvalget for Svalbard-saker skal ha vært sterkt kritisk til måten bergverksordningen på Svalbard ble håndtert på av Norge. Ifølge VG heter det blant annet i en innstilling at utvalget «vil bestemt fraråde at norske statsmyndigheter fortsetter med den dispensasjonspraksis som er fulgt hittil».


Nekter innsyn
Svalbardposten har de siste tre månedene krevd innsyn i 15 dokumenter fra Nærings- og fiskeridepartementet, som omhandler i saken om Austre Adventfjord. Samtlige innsynskrav er avvist, også klagen fra advokatfirmaet Hiort.

Røiseland begrunner avslagene med at behovet for unntak fra meroffentligheten i dette tilfellet er større enn hensynet til offentlig innsyn, og begrunner det med at innsyn vil kunne føre til forhåndsprosedyre.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!