Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De første dømt for narkotikabruk

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim representerer påtalemyndigheten. FOTO: Anders Fjellestad

De første dømt for narkotikabruk

Elleve personer ble tatt for bruk av narkotika i Longyearbyen i fjor høst. Nå har de første fått sin straff.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.01.2012 kl 11:00

I midten av oktober pågrep Sysselmannen, ved hjelp av politi fra Oslo, ni fastboende i en narkotikaaksjon. Senere ble ytterligere to personer tatt for bruk av narkotika.

– Det er snakk om cannabis og amfetamin, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Nå er de første sakene avgjort i Nord-Troms tingrett.

Samfunnsstraff

En norsk mann i 30-åra er dømt til 27 timer med samfunnsstraff og en inndragning av 1.500 kroner for å ha kjøpt, solgt og brukt narkotika. Ifølge dommen kjøpte mannen til sammen 10 gram hasj i Longyearbyen i fjor høst, i tillegg kjøpte han cirka ti gram hasj av en kamerat i Tromsø. Hasjen ble sendt i posten.

Han solgte også hasj til to andre menn i Longyearbyen for 1.500 kroner. I tillegg brukte han narkotika denne høsten. Mannen tilsto forholdene i retten.

Kjøp og bruk

En svensk mann i 20-åra er dømt til fengsel i 30 dager og en bot på 7.500 kroner for kjøp og bruk av narkotika. Fengselsstraffen må han bare sone dersom han begår nye lovbrudd i løpet av de neste to årene.

Mannen har tilstått at han i slutten av september i fjor kjøpte mellom 20 og 30 gram hasj i Longyearbyen for 4.500 kroner. Han var på en fest, da han ble spurt om han ville kjøpte hasj. I løpet av høsten brukte han hasj ved flere anledninger.

Begge sakene ble avgjort ved såkalt tilståelsesdom og retten vektla at mennene kom med en uforbeholden tilståelse. Begge mennene har fått fratrekk i straffen for tiden de har sittet i varetekt.

Etterforsker fremdeles

I går gikk rettsaken mot en tredje mann som er tiltalt for bruk av narkotika, også det en tilståelsespådømmelse.

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim forteller at fire personer har fått bøter, en har fått påtaleunnlatelse mot at han leverer urinprøver og en sak er ikke ferdig etterforsket. I tillegg er det tre saker til som skal opp for retten. Alfheim har ikke hatt anledning til å hente en oversikt over straffereaksjonene som Svalbardposten har bedt om, men forteller at

Sysselmannen vil komme tilbake med det når de er ferdige med sakene.

– Hva gjør at noen saker blir gitt forelegg og mens andre havner i retten?

– Det går særlig på mengden stoff de har hatt befatning med, sier Alfheim.

Så langt er det ingen av de elleve som er utvist fra øygruppen.

– Men vi har gitt en person forhåndsvarsel om det. Vi er ikke ferdige med disse sakene, sier Alfheim.

Han forteller at forhåndsvarsel betyr at personen selv får mulighet til å kommentere saken før Sysselmannen eventuelt vedtar å utvise ham eller henne.

Narkotikafritt Svalbard

Da Svalbardposten spurte sine lesere på svalbardposten.no om de mener folk bør utvises fra Svalbard for narkotikabruk, svarte 86 prosent ja.

– Vi kan ikke basere våre beslutninger på slike undersøkelser. Samtidig vil jeg si at vårt mål er at Svalbard skal være narkotikafritt. Det er en målsetning vi ønsker å holde. Slik sett er det positivt å se at et klart flertall ikke ønsker at det skal være narkotika her, sier Alfheim.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!