Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– De er prisgitt hjerteløse menneskesmuglere, som ikke bryr seg om liv eller død

Mouawia "Mimo" Lababidi, initativtaker til aksjonen Svalbard for Syria, ble løftet til værs av Mandskoret etter innsamlingen. FOTO: Geir Barstein

«Mimo» samlet inn 300.000 til syriske flyktninger:

– De er prisgitt hjerteløse menneskesmuglere, som ikke bryr seg om liv eller død

Hyller lokalsamfunnet.

Initiativtaker Mouawia Lababidi ble løftet til værs av Store Norske Mandskor, og felte både to og tre tårer etter innsamlingsaksjonen Svalbard for Syria på Polarhotellet torsdag i forrige uke.

– Vi er et lite samfunn, men vi er mangfoldige. Se hvor mange ulike folk og religioner som var samlet. Vi var nordmenn, svensker, portugisere, thailendere, ukrainere, russere, brasilianere, filippinere og mange andre som hadde ett mål: Å hjelpe andre, sier Lababidi, eller «Mimo» blant venner.

Eneste syrer

Over 40 nasjonaliteter er representert på øygruppa, men bare én syrer.

Derfor kunne ikke «Mimo», som til daglig jobber hos Spitsbergen travel, stå på sidelinja mens hjemlandet er kastet ut i krig, kaos og bunnløs nød.

– Jeg får ikke til å gjøre så mye fysisk inne i Syria, men jeg kan bidra utenfra. Jeg kan samle inn midler til de som trenger det, og skape oppmerksomhet om det som nå foregår, sier han.

Pengene kom inn på en rekke fronter.

Auksjonen, med sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad som svingte hammeren, dro inn nesten 80.000 kroner på gjenstander og opplevelser donert av privatpersoner og lokale aktører. De leverte også premier i lotteriet iverksatt av Espen Klungseth Rotevatn, som samlet inn 90.000 kroner.

Pengene fra innsamlingskvelden, som ble organisert av Spitsbergen Travel, går uavkortet til Røde Kors og Flyktninghjelpen, mens lotteriinntektene gis til Redd Barna, Flyktninghjelpen og SOS Barnebyer.

Til sammen ble det rett i underkant av 300.000 kroner.

Mange hjem

«Mimo» er fra Damaskus, hovedstaden i Syria, men ble født i Frankrike. Deretter fulgte en oppvekst i Nigeria, studier i Syria og flere års opphold i Sveits, før han kom til Svalbard i 2010.

– Jeg har levd mange steder og reist mye. For meg så har det vært et enormt gode, for du lærer deg å se ting fra flere perspektiver, og legger ikke skjul på at han kommer fra en privilegert bakgrunn, sammenliknet med mange av de som nå er drevet på flukt.

– Som en syrer og muslim får du en stor X over ansiktet ditt. Det er grusomt. Hver gang jeg skal ut og reise, må jeg ha med en stor mappe som inneholder alle jobbkontrakter, skattepapirer, kontoutskrifter og husleiekontrakt, fordi jeg vet jeg kommer til å bli stoppet.

– Jeg er velsignet, men får fortsatt alltid trøbbel når jeg skal ut og reise. Tenk deg hvordan det er for mange av dem som nå må flykte, som ikke har papirer eller visum? De er prisgitt hjerteløse menneskesmuglere, som ikke bryr seg om liv eller død, så lenge de får pengene.

Han vet ikke hvor lenge han blir på Svalbard før et nytt sted kaller, men han er klar på én ting.

– Jeg har lyst til å gjøre flere slike ting framover, og hjelpe de som trenger det.

Se bildet større

Alt fra helikoptertur med Sysselmannen til sikkerhetskurs på UNIS og gensere gikk under hammeren på innsamlingsaksjonen. Her kler sysselmannsførstebetjent Svarstad PÅ seg for en god sak. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

«Mimo» er Svalbards eneste syrer. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!