Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De blir stadig mer populære

Professorene Sveinung Løset (t.v.) og Anatoly Zolotukhin merker at interessen for Arktis-kunnskap eksploderer. På få år har antall studenter i arktisk marinteknologi mer enn tidoblet seg. FOTO: Anders Fjellestad

De blir stadig mer populære

I 1996 søkte seks studenter seg til Unis-kurset i arktisk marinteknologi. Nå har interessen eksplodert, både blant studentene og oljeselskapene.

Arktis er i rivende utvikling, også økonomisk. Under den arktiske havbunnen ligger det milliarder av tonn olje og gass, og oljeselskapene jager etter fagfolk med den rette kunnskapen.

– Vi gjør det industrien er ute etter, og vi merker et stort sug etter doktorgradstudenter. Mange får jobb allerede før de er ferdige med å studere, sier professor Sveinung Løset.


Eksplosiv interesse

Løset holder til ved NTNU i Trondheim. I 1996 startet han opp det intensive to-ukerskurset i arktisk marinteknologi (Arctic Offshore Engineering) ved Unis. Da deltok kun seks studenter.

– De siste tre årene har interessen eksplodert, og i år hadde vi over hundre søkere, forteller Løset.

Kun 60 fikk plass. Rundt halvparten av studentene er fra Norge, resten er fra land som Russland, Ukraina, Nederland og Sverige.

– Det er utviklingen og den økende interessen for Barentshavet som gjør at interessen for kurset øker, sier professoren.

Til tross for at han vanligvis holder til i Trondheim, var det ingen tvil om at Unis og Longyearbyen var det naturlige stedet for kurset.

– Unis er unik, både med tanke på kunnskap, utstyr, infrastruktur og klima, sier Løset.


Fagfolk fra hele verden

I kurset gis studentene en innføring i hvordan sjøisen fungerer og oppfører seg. Kunnskapen er viktig for å kunne skreddersy offshore-konstruksjoner i Arktis.

– Det er en økende interesse for forskningsbasert undervisning. Det vi lærer bort her er egenopplevd forskning, og unik informasjon. Dette er ikke noe vi bare plukker fra en lærebok, sier Løset.

Studentene har ulike bakgrunner, noen er sivil- og mariningeniører, andre har studert matematikk og geologi. En rekke fagfolk fra hele verden gjesteforeleser under kurset. En av dem er professor Anatoly Zolotukhin fra Gubkin-universitetet i Moskva.

– Det hadde ikke vært mulig med det samme kurset i Russland. Det er her førstehånds­erfaringen og kunnskapen ligger. Selv om mange universiteter gjerne skulle tilbudt et slikt kurs, har de ikke samme kompetansen som her på Unis, sier Zolotukhin.


Havna er sentral

Trolig er havbunnen i arktiske farvann en gullgruve av olje- og gassressurser. Anslag tyder på at det kan være 50 milliarder fat oljeekvivalenter, bare i den norske delen av Arktis. I det russiske Arktis, kan det være 10-15 ganger så mye.

– Det er et enormt potensial, sier Zolotukhin.

Unis-studentene er derfor ettertraktede. Det samme kan også Longyearbyen bli, dersom det skulle bli åpnet for olje- og gassproduksjon i nordområdene.

– Longyearbyen har mye infrastruktur på plass, blant annet flyplassen. Det kan også godt tenke seg at havnefasilitetene her kan bli interessante, dersom havna utvides, sier Løset og setter i gang en ny forelesning i det populære kurset.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!