Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De avgjør LLs skjebne

Tirsdag skal politikerne bestemme hvordan Longyearbyen lokalstyre skal organiseres fra nyttår. FOTO: Anders Fjellestad

De avgjør LLs skjebne

Tirsdag skal politikerne vedta hvordan Longyearbyen lokalstyre skal se ut fra neste år. Administrasjonssjefen anbefaler å fjerne foretakene.

Tekst:

Publisert:

Fagfolk, lokalpolitikere og administrasjon har lenge vært enige om at Longyearbyen lokalstyre (LL) er moden for en omorganisering. I fjor satte LL derfor i gang prosjektet «Snu 2». Sissel Hultgren er prosjektleder, mens administrasjonssjef Lars Ole Saugnes er prosjektansvarlig.

Nå har prosjektgruppa levert sin anbefaling til politikerne. De foreslår ikke uventet å legge ned Bydrift, Oppvekstforetaket og Kultur- og fritidsforetaket.


To kommunalsjefer

I stedet skal den kommunale driften samles i en såkalt to-nivå-modell. Det øverste nivået skal bestå av administrasjonssjefen og to kommunalsjefer som prosjektgruppa kaller «sektorledere».

I nivået under kommunalsjefene legges de ulike enhetene som bibliotek, kulturhus, barnehagedrift, skole, vann og plan og bygg. Hver av enhetene skal styres av en enhetsleder.

Forslaget er i tråd med anbefalingen fra konsulentselskapet KS Konsulent, som i vinter slaktet dagens LL-organisering.

– Ut fra Longyearbyens størrelse, kan administrasjonssjefen ha én eller to kommunalsjefer. Disse sjefene skal ikke ligge på noe eget beslutningsnivå, men i stedet inngå i administrasjonssjefens stab, sa seniorrådgiver Håvard Moe til Svalbardposten i februar.


Nei til etater

Prosjektgruppa har også vraket den tradisjonelle etatsmodellen som brukes i mange kommuner. Etatsmodellen gir større myndighet til etatssjefene, og kan derfor minne om dagens organisering, der LL i praksis har fire rådmenn.

Den anbefalte modellen gir en flat struktur, men kommunal­sjefene vil likevel få en viss myndighet.

«Modellen forutsetter at administrasjonssjefen ‘gir fra seg’ myndighet til sektorlederne, men slik at administrasjonssjefen fremdeles er øverste leder, og kan gripe inn når han ønsker det», skriver Saugnes i anbefalingen.

Flere kommuner har hatt god erfaring med to-nivå-modellen. Prosjektgruppa mener modellen passer bra, siden LL har få ansatte, høy turnover og ingen helse- og sosialtjenester. Det vil forenkle organisasjonen og gjøre LL mer effektivt og åpent. Det skal også utarbeides felles arbeidsgiverpolitikk, personalpolitikk og boligpolitikk for alle ansatte.


Politikerne avgjør

Men helt foretaksfritt blir det nok ikke. Prosjektgruppa vurderer å skille ut energiverket og havna i egne, små kommunale foretak. Dette fordi kraftproduksjon og havnedrift ikke er vanlige kommunale oppgaver. En beslutning om dette tas til høsten.

Tirsdag skal politikerne i lokalstyret behandle saken. Dersom politikerne støtter anbefalingen, får administrasjonssjef Lars Ole Saugnes fullmakt til å ansette de to kommunalsjefene.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!