Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De avgjør LLs skjebne

Tirsdag skal politikerne bestemme hvordan Longyearbyen lokalstyre skal organiseres fra nyttår. FOTO: Anders Fjellestad

De avgjør LLs skjebne

Tirsdag skal politikerne vedta hvordan Longyearbyen lokalstyre skal se ut fra neste år. Administrasjonssjefen anbefaler å fjerne foretakene.

Fagfolk, lokalpolitikere og administrasjon har lenge vært enige om at Longyearbyen lokalstyre (LL) er moden for en omorganisering. I fjor satte LL derfor i gang prosjektet «Snu 2». Sissel Hultgren er prosjektleder, mens administrasjonssjef Lars Ole Saugnes er prosjektansvarlig.

Nå har prosjektgruppa levert sin anbefaling til politikerne. De foreslår ikke uventet å legge ned Bydrift, Oppvekstforetaket og Kultur- og fritidsforetaket.


To kommunalsjefer

I stedet skal den kommunale driften samles i en såkalt to-nivå-modell. Det øverste nivået skal bestå av administrasjonssjefen og to kommunalsjefer som prosjektgruppa kaller «sektorledere».

I nivået under kommunalsjefene legges de ulike enhetene som bibliotek, kulturhus, barnehagedrift, skole, vann og plan og bygg. Hver av enhetene skal styres av en enhetsleder.

Forslaget er i tråd med anbefalingen fra konsulentselskapet KS Konsulent, som i vinter slaktet dagens LL-organisering.

– Ut fra Longyearbyens størrelse, kan administrasjonssjefen ha én eller to kommunalsjefer. Disse sjefene skal ikke ligge på noe eget beslutningsnivå, men i stedet inngå i administrasjonssjefens stab, sa seniorrådgiver Håvard Moe til Svalbardposten i februar.


Nei til etater

Prosjektgruppa har også vraket den tradisjonelle etatsmodellen som brukes i mange kommuner. Etatsmodellen gir større myndighet til etatssjefene, og kan derfor minne om dagens organisering, der LL i praksis har fire rådmenn.

Den anbefalte modellen gir en flat struktur, men kommunal­sjefene vil likevel få en viss myndighet.

«Modellen forutsetter at administrasjonssjefen ‘gir fra seg’ myndighet til sektorlederne, men slik at administrasjonssjefen fremdeles er øverste leder, og kan gripe inn når han ønsker det», skriver Saugnes i anbefalingen.

Flere kommuner har hatt god erfaring med to-nivå-modellen. Prosjektgruppa mener modellen passer bra, siden LL har få ansatte, høy turnover og ingen helse- og sosialtjenester. Det vil forenkle organisasjonen og gjøre LL mer effektivt og åpent. Det skal også utarbeides felles arbeidsgiverpolitikk, personalpolitikk og boligpolitikk for alle ansatte.


Politikerne avgjør

Men helt foretaksfritt blir det nok ikke. Prosjektgruppa vurderer å skille ut energiverket og havna i egne, små kommunale foretak. Dette fordi kraftproduksjon og havnedrift ikke er vanlige kommunale oppgaver. En beslutning om dette tas til høsten.

Tirsdag skal politikerne i lokalstyret behandle saken. Dersom politikerne støtter anbefalingen, får administrasjonssjef Lars Ole Saugnes fullmakt til å ansette de to kommunalsjefene.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!