Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De avgjør folketallet

Kent-Ove Bolli, Geir Arne Strand og Mats Wik sikrer gjennom jobbene sine tilsammen ett og et halvt årsverk i Longyearbyen FOTO: Christian Nicolai Bjørke

De avgjør folketallet

Aktiviteten i Store Norske er helt avgjørende for innbyggertall og andre jobber i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2014 kl 15:23

Geir Arne Strand valgte å bytte arbeidssted som følge av omstillingsprosessen i hjørnesteinsbedriften, og i september i fjor kom han til Gruve 7.

– Endringene i Store Norske gjorde at jeg meldte meg frivillig til å komme hit, sier Strand som har ti år bak seg i Svea.


Ned til 304
Vi treffer ham sammen med Kent-Ove Bolli og Mats Wik, som er en av to lærlinger I Gruve 7. Hver av de tre gir I tillegg grunnlag for et halvt årsverk på andre arbeidsplasser i Longyearbyen.

Store Norske har for øyeblikket 321 ansatte, 258 i Svea og 63 i Longyearbyen. I løpet av høsten i fjor ble arbeidsstokken redusert med rundt 60, og i år skal antallet ansatte ned på 304.

Parallelt med nedbemanningen i Store Norske gikk folketallet i Longyearbyen i fjor
ned med 47. Flere av de som flyttet er småbarsfamilier, noe barnehagene merket.


Halvt årsverk ekstra
Det samsvarer også godt med en kartlegging som er gjort av lokalsamfunnet. Under den siste samlingen i forbindelse med strategisk næringsplan kom det fram at antallet barn i skoler og barnehager i stor grad er kyttet til fars yrkesvalg og at hvert årsverk i Store Norske har en virkning på 1,5 årsverk totalt. Det ene årsverket genererer altså 0,5 årsverk i andre næringer.

Svein Jonny Albrigtsen fra Nord-Troms flyttet til Longyearbyen allerede i 1974, og utgjør en del av grunnfjellet I bosetningen på Svalbard. Da Albrigtsen var ni år gammel fikk faren jobb i Gruve 3. Siden har han, med små avbrekk, bodd og arbeidet på Svalbard.

– Jeg trives. Det er godt arbeidsmiljø, ingen pendling, ikke skift og vi har fri hver helg og kan være med på andre ting, forteller han.

En annen viktig faktor når arbeidsplasser forsvinner, er at det er et tilnærmet én til énforhold mellom arbeidstakere og antall voksne i Longyearbyen, påpeker Hilde Grimstad fra Multiconsult.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!