Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlige prognoser

 

Dårlige prognoser

Askeskyen vil ifølge prognosene nærme seg Svalbard i løpet av kvelden og natta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2011 kl 14:41

– Det ser ut til at vi vil få problemer med å fly til Svalbard det neste døgnet. Men foreløpig er det bare prognoser, sier driftsdirektør i Lufttransport, Frank Wilhelmsen.

Tidligere i dag var det et sprik mellom det han uttalte og informasjonen som kom fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Wilhelmsen sa at ambulanseflyene kunne fly mellom Tromsø og Svalbard, mens de ifølge UNN var stanset av askeskyen.  

– Vi var ikke helt koordinerte, men det har vi ryddet opp i nå. Så lenge vi ikke har oppdaterte værkart, må vi forholde oss til prognosene, forklarer Wilhelmsen. 

Tett dialog

Flykoordineringssentralen i Tromsø, som koordinerer luftambulansetjenesten, varslet tidligere i dag at det ikke var mulig å fly mellom Svalbard og fastlandet fra klokken 13 i dag. Sentralen tar i stor grad sine beslutninger i samråd med Lufttransport. 

– Hvis det kommer en tur til Svalbard vurderer vi der og da om vi kan fly eller ikke. Men det er sentralen som gjør vurderingene i forhold til beredskapen, sier Wilhelmsen. 

Hjelp fra Kystvakta

Beredskapsrådet for Svalbard, med representanter fra de viktigste bedriftene og institusjonene på Svalbard, har i dag sittet i møte hos Sysselmannen for å diskutere beredskapen. Kommunikasjonsrådgiver Liv Ødegaard forteller at kystvaktskipet «Barentshav» er på vei til Svalbard for å bistå med eventuell syketransport. KV «Barentshav» vil legge seg ved Bjørnøya.

– Redningshelikoptrene til Sysselmannen kan fortsatt fly lokalt, sier Ødegaard.

Lang tid

Ambulanseflyet bruker rundt to timer mellom Longyearbyen og Tromsø, mens KV «Barentshav» trenger rundt tolv timer fra Bjørnøya til fastlandet. I tillegg kommer transport med helikopter fra Longyearbyen, som tar rundt to timer. Hvis askeskyen flytter seg nordover, kan muligheten til å fly helikopter til Bjørnøya også forsvinne. Da må Kystvakta flytte skipet sitt lenger nord.

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!