Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlige prognoser

 

Dårlige prognoser

Askeskyen vil ifølge prognosene nærme seg Svalbard i løpet av kvelden og natta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2011 kl 14:41

– Det ser ut til at vi vil få problemer med å fly til Svalbard det neste døgnet. Men foreløpig er det bare prognoser, sier driftsdirektør i Lufttransport, Frank Wilhelmsen.

Tidligere i dag var det et sprik mellom det han uttalte og informasjonen som kom fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Wilhelmsen sa at ambulanseflyene kunne fly mellom Tromsø og Svalbard, mens de ifølge UNN var stanset av askeskyen.  

– Vi var ikke helt koordinerte, men det har vi ryddet opp i nå. Så lenge vi ikke har oppdaterte værkart, må vi forholde oss til prognosene, forklarer Wilhelmsen. 

Tett dialog

Flykoordineringssentralen i Tromsø, som koordinerer luftambulansetjenesten, varslet tidligere i dag at det ikke var mulig å fly mellom Svalbard og fastlandet fra klokken 13 i dag. Sentralen tar i stor grad sine beslutninger i samråd med Lufttransport. 

– Hvis det kommer en tur til Svalbard vurderer vi der og da om vi kan fly eller ikke. Men det er sentralen som gjør vurderingene i forhold til beredskapen, sier Wilhelmsen. 

Hjelp fra Kystvakta

Beredskapsrådet for Svalbard, med representanter fra de viktigste bedriftene og institusjonene på Svalbard, har i dag sittet i møte hos Sysselmannen for å diskutere beredskapen. Kommunikasjonsrådgiver Liv Ødegaard forteller at kystvaktskipet «Barentshav» er på vei til Svalbard for å bistå med eventuell syketransport. KV «Barentshav» vil legge seg ved Bjørnøya.

– Redningshelikoptrene til Sysselmannen kan fortsatt fly lokalt, sier Ødegaard.

Lang tid

Ambulanseflyet bruker rundt to timer mellom Longyearbyen og Tromsø, mens KV «Barentshav» trenger rundt tolv timer fra Bjørnøya til fastlandet. I tillegg kommer transport med helikopter fra Longyearbyen, som tar rundt to timer. Hvis askeskyen flytter seg nordover, kan muligheten til å fly helikopter til Bjørnøya også forsvinne. Da må Kystvakta flytte skipet sitt lenger nord.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!