Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlige prognoser

 

Dårlige prognoser

Askeskyen vil ifølge prognosene nærme seg Svalbard i løpet av kvelden og natta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2011 kl 14:41

– Det ser ut til at vi vil få problemer med å fly til Svalbard det neste døgnet. Men foreløpig er det bare prognoser, sier driftsdirektør i Lufttransport, Frank Wilhelmsen.

Tidligere i dag var det et sprik mellom det han uttalte og informasjonen som kom fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Wilhelmsen sa at ambulanseflyene kunne fly mellom Tromsø og Svalbard, mens de ifølge UNN var stanset av askeskyen.  

– Vi var ikke helt koordinerte, men det har vi ryddet opp i nå. Så lenge vi ikke har oppdaterte værkart, må vi forholde oss til prognosene, forklarer Wilhelmsen. 

Tett dialog

Flykoordineringssentralen i Tromsø, som koordinerer luftambulansetjenesten, varslet tidligere i dag at det ikke var mulig å fly mellom Svalbard og fastlandet fra klokken 13 i dag. Sentralen tar i stor grad sine beslutninger i samråd med Lufttransport. 

– Hvis det kommer en tur til Svalbard vurderer vi der og da om vi kan fly eller ikke. Men det er sentralen som gjør vurderingene i forhold til beredskapen, sier Wilhelmsen. 

Hjelp fra Kystvakta

Beredskapsrådet for Svalbard, med representanter fra de viktigste bedriftene og institusjonene på Svalbard, har i dag sittet i møte hos Sysselmannen for å diskutere beredskapen. Kommunikasjonsrådgiver Liv Ødegaard forteller at kystvaktskipet «Barentshav» er på vei til Svalbard for å bistå med eventuell syketransport. KV «Barentshav» vil legge seg ved Bjørnøya.

– Redningshelikoptrene til Sysselmannen kan fortsatt fly lokalt, sier Ødegaard.

Lang tid

Ambulanseflyet bruker rundt to timer mellom Longyearbyen og Tromsø, mens KV «Barentshav» trenger rundt tolv timer fra Bjørnøya til fastlandet. I tillegg kommer transport med helikopter fra Longyearbyen, som tar rundt to timer. Hvis askeskyen flytter seg nordover, kan muligheten til å fly helikopter til Bjørnøya også forsvinne. Da må Kystvakta flytte skipet sitt lenger nord.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!