Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlig utstyr skapte bekymring

Søndag ettermiddag måtte Sysselmannen lete etter to tyske turister etter bekymringsmelding fra familien deres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.08.2012 kl 22:29

Sysselmannen fikk melding om turistene allerede lørdag for en uke siden fra en turoperatør som var bekymret for utrustningen deres. Det var snakk om en far og en sønn som sa de blant annet planla å dra til Pyramiden. De leide seg en gummibåt for turen. De hadde ikke overlevelsesdrakter. Turoperatøren sa fra til Sysselmannen som dro ut og fant de to turistene i Hiorthhamn.

– Da anbefalte vi dem ikke å legge ut på langtur med den farkosten. De var også tungt lastet, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Ingen kontakt

I dag, søndag, fikk Sysselmannen igjen melding om turistene, denne gangen fra familien til de to. Familien hadde hatt avtale med dem om å ha kontakt hver tredje dag, men hadde ikke hørt fra dem siden forrige lørdag. Faren og sønnen hadde ikke med seg satellittelefon, bare mobil. De hadde heller ikke nødpeilesender.

– Siden været var ganske heftig i går, valgte vi å ta en tur med helikopteret for å se etter dem, sier Andreassen.

Fortsatte turen

Følget ble funnet i en teltleir vest for Sassenelva. Da var det også en russer med dem.

– De hadde ingen sikring i campen. De hadde rifle og en golden retriever, men jeg vet ikke hvor god den er som isbjørnsikring. Det virket litt rart alt sammen, sier Andreassen.

Turistene var fast bestemt på å fortsette turen.

– Nå skal de reise langs land og det er hytter hele veien, så vi vurderte at det bør gå bra så lenge de reiser i stille vær. Vi anmodet på det sterkeste at de bare skal reise i pent vær, sier Andreassen.

Ikke anbefalt

– Hva synes dere om at folk legger ut med slikt utstyr?

– Vi anbefaler ikke det. Man bør ha utstyr slik at man klarer seg. Også i Isfjorden kan det være fælt vær og krapp sjø, svarer Andreassen.

Sysselmannen kommer til å ta en prat med turistene når de kommer tilbake til byen.

– Får dette noen økonomiske følger for dem?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi må ta en runde på det. Dette var ikke en langvarig eller stor operasjon, svarer Andreassen.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!