Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlig utstyr skapte bekymring

Søndag ettermiddag måtte Sysselmannen lete etter to tyske turister etter bekymringsmelding fra familien deres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.08.2012 kl 22:29

Sysselmannen fikk melding om turistene allerede lørdag for en uke siden fra en turoperatør som var bekymret for utrustningen deres. Det var snakk om en far og en sønn som sa de blant annet planla å dra til Pyramiden. De leide seg en gummibåt for turen. De hadde ikke overlevelsesdrakter. Turoperatøren sa fra til Sysselmannen som dro ut og fant de to turistene i Hiorthhamn.

– Da anbefalte vi dem ikke å legge ut på langtur med den farkosten. De var også tungt lastet, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Ingen kontakt

I dag, søndag, fikk Sysselmannen igjen melding om turistene, denne gangen fra familien til de to. Familien hadde hatt avtale med dem om å ha kontakt hver tredje dag, men hadde ikke hørt fra dem siden forrige lørdag. Faren og sønnen hadde ikke med seg satellittelefon, bare mobil. De hadde heller ikke nødpeilesender.

– Siden været var ganske heftig i går, valgte vi å ta en tur med helikopteret for å se etter dem, sier Andreassen.

Fortsatte turen

Følget ble funnet i en teltleir vest for Sassenelva. Da var det også en russer med dem.

– De hadde ingen sikring i campen. De hadde rifle og en golden retriever, men jeg vet ikke hvor god den er som isbjørnsikring. Det virket litt rart alt sammen, sier Andreassen.

Turistene var fast bestemt på å fortsette turen.

– Nå skal de reise langs land og det er hytter hele veien, så vi vurderte at det bør gå bra så lenge de reiser i stille vær. Vi anmodet på det sterkeste at de bare skal reise i pent vær, sier Andreassen.

Ikke anbefalt

– Hva synes dere om at folk legger ut med slikt utstyr?

– Vi anbefaler ikke det. Man bør ha utstyr slik at man klarer seg. Også i Isfjorden kan det være fælt vær og krapp sjø, svarer Andreassen.

Sysselmannen kommer til å ta en prat med turistene når de kommer tilbake til byen.

– Får dette noen økonomiske følger for dem?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi må ta en runde på det. Dette var ikke en langvarig eller stor operasjon, svarer Andreassen.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!