Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlig utstyr skapte bekymring

Søndag ettermiddag måtte Sysselmannen lete etter to tyske turister etter bekymringsmelding fra familien deres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.08.2012 kl 22:29

Sysselmannen fikk melding om turistene allerede lørdag for en uke siden fra en turoperatør som var bekymret for utrustningen deres. Det var snakk om en far og en sønn som sa de blant annet planla å dra til Pyramiden. De leide seg en gummibåt for turen. De hadde ikke overlevelsesdrakter. Turoperatøren sa fra til Sysselmannen som dro ut og fant de to turistene i Hiorthhamn.

– Da anbefalte vi dem ikke å legge ut på langtur med den farkosten. De var også tungt lastet, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Ingen kontakt

I dag, søndag, fikk Sysselmannen igjen melding om turistene, denne gangen fra familien til de to. Familien hadde hatt avtale med dem om å ha kontakt hver tredje dag, men hadde ikke hørt fra dem siden forrige lørdag. Faren og sønnen hadde ikke med seg satellittelefon, bare mobil. De hadde heller ikke nødpeilesender.

– Siden været var ganske heftig i går, valgte vi å ta en tur med helikopteret for å se etter dem, sier Andreassen.

Fortsatte turen

Følget ble funnet i en teltleir vest for Sassenelva. Da var det også en russer med dem.

– De hadde ingen sikring i campen. De hadde rifle og en golden retriever, men jeg vet ikke hvor god den er som isbjørnsikring. Det virket litt rart alt sammen, sier Andreassen.

Turistene var fast bestemt på å fortsette turen.

– Nå skal de reise langs land og det er hytter hele veien, så vi vurderte at det bør gå bra så lenge de reiser i stille vær. Vi anmodet på det sterkeste at de bare skal reise i pent vær, sier Andreassen.

Ikke anbefalt

– Hva synes dere om at folk legger ut med slikt utstyr?

– Vi anbefaler ikke det. Man bør ha utstyr slik at man klarer seg. Også i Isfjorden kan det være fælt vær og krapp sjø, svarer Andreassen.

Sysselmannen kommer til å ta en prat med turistene når de kommer tilbake til byen.

– Får dette noen økonomiske følger for dem?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi må ta en runde på det. Dette var ikke en langvarig eller stor operasjon, svarer Andreassen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!