Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlig år for svalbardreinen

Det ligger mange reinsdyrkadavre ute i terrenget. FOTO: Erik Ropstad

Dårlig år for svalbardreinen

2008 har vært det dårligste året for svalbardreinen siden 1996.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Undersøkelsene våre viser at under ti prosent av simlene fikk kalv i år. I et normalår ligger tallet på rundt 80 prosent. Det gjør 2008 til det dårligste året for svalbardreinen siden 1996, sier forsker Audun Stien ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) ved Polarmiljøsenteret i Tromsø.

Fanget reinsdyr
Prosjektet «Demografiske rater av Svalbard reinsdyr, variasjon med alder, kjønn og klima» har pågått siden 1994 og har i år hatt tre feltarbeidsperioder i Colesdalen-Semmeldalen-Reindalen. Svalbardposten skrev i april om prosjektet, der voksne simler ble fanget, veid og undersøkt med ultralyd om de var drektige. Svalbardreinen kalver i begynnelsen av juni, og i juli gjennomførte forskerne registrering av om reinsdyra hadde klart å bringe frem levedyktige kalver, og av reinskadavre i studieområdet.

Lavere vekt
– Fra de samlede dataene kan vi konkludere med at 2008 var et dårlig år for svalbardreinen. Dette skyldes sannsynligvis dårlig mattilgang i løpet av vinteren 2007/2008 med nedising av beitene i desember og januar. I februar hadde dyra vi målte 17 prosent lavere vekt sammenlignet med hva som er normalt for årstiden, og i april var de 21 prosent lettere enn normalen, sier Stien.
Dette hadde ifølge Stien en massiv virkning på den reproduktive evnen til reinsdyra.
– I februar var bare 30 prosent av de voksne hunndyra drektige, og under ti prosent av simlene hadde levende kalv i juli. Den harde vinteren var også tydelig fra det høye antallet kadavre som ble funnet på senvinteren og sommeren, legger han til.

Forvaltningsplan
Sysselmannen har denne uka sendt et utkast til en forvaltningsplan for svalbardreinen ut på høring. Planen presenterer operative miljømål der svalbardreinen inngår, og nødvendige tiltak og virkemidler for å oppnå disse. Herunder kommer spørsmålet om hvor stort uttaket av rein kan være innen rammen av de satte miljømål.

Planen skal også være et hjelpemiddel for å nå målene for forvaltning av svalbardrein og en konkret veileder for forvaltningsmyndighetene. Forslaget tar også for seg hvordan man skal prioritere når ulike brukerinteresser møtes, som når jegere og forskere har mostridende ønsker i Longyearbyens nærområder. Fristen for å komme med innspill er 30. januar.

Se hele forslaget her!

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!