Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dårlig år for svalbardreinen

Det ligger mange reinsdyrkadavre ute i terrenget. FOTO: Erik Ropstad

Dårlig år for svalbardreinen

2008 har vært det dårligste året for svalbardreinen siden 1996.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Undersøkelsene våre viser at under ti prosent av simlene fikk kalv i år. I et normalår ligger tallet på rundt 80 prosent. Det gjør 2008 til det dårligste året for svalbardreinen siden 1996, sier forsker Audun Stien ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) ved Polarmiljøsenteret i Tromsø.

Fanget reinsdyr
Prosjektet «Demografiske rater av Svalbard reinsdyr, variasjon med alder, kjønn og klima» har pågått siden 1994 og har i år hatt tre feltarbeidsperioder i Colesdalen-Semmeldalen-Reindalen. Svalbardposten skrev i april om prosjektet, der voksne simler ble fanget, veid og undersøkt med ultralyd om de var drektige. Svalbardreinen kalver i begynnelsen av juni, og i juli gjennomførte forskerne registrering av om reinsdyra hadde klart å bringe frem levedyktige kalver, og av reinskadavre i studieområdet.

Lavere vekt
– Fra de samlede dataene kan vi konkludere med at 2008 var et dårlig år for svalbardreinen. Dette skyldes sannsynligvis dårlig mattilgang i løpet av vinteren 2007/2008 med nedising av beitene i desember og januar. I februar hadde dyra vi målte 17 prosent lavere vekt sammenlignet med hva som er normalt for årstiden, og i april var de 21 prosent lettere enn normalen, sier Stien.
Dette hadde ifølge Stien en massiv virkning på den reproduktive evnen til reinsdyra.
– I februar var bare 30 prosent av de voksne hunndyra drektige, og under ti prosent av simlene hadde levende kalv i juli. Den harde vinteren var også tydelig fra det høye antallet kadavre som ble funnet på senvinteren og sommeren, legger han til.

Forvaltningsplan
Sysselmannen har denne uka sendt et utkast til en forvaltningsplan for svalbardreinen ut på høring. Planen presenterer operative miljømål der svalbardreinen inngår, og nødvendige tiltak og virkemidler for å oppnå disse. Herunder kommer spørsmålet om hvor stort uttaket av rein kan være innen rammen av de satte miljømål.

Planen skal også være et hjelpemiddel for å nå målene for forvaltning av svalbardrein og en konkret veileder for forvaltningsmyndighetene. Forslaget tar også for seg hvordan man skal prioritere når ulike brukerinteresser møtes, som når jegere og forskere har mostridende ønsker i Longyearbyens nærområder. Fristen for å komme med innspill er 30. januar.

Se hele forslaget her!

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!