Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Da Pernilla ble Dr. Phil

Pernilla har ristet av seg de verste nervene, og er godt i gang med å forklare hva hennes forsking i arktiske strøk har frembragt av ny viten. I forgrunnen skimtes hodene til to av opponentene i disputasen hennes på Unis sist uke. FOTO: Christopher Engås

Da Pernilla ble Dr. Phil

– Jeg var rolig helt til det gjensto to dager til disputasen. Da begynte nervene å melde seg.

Tekst:

Publisert:

Pernilla Carlsson medgir at hun var nervøs da hun disputerte til doktorgraden sin sist uke. Men det kunne ingen se på henne. 27-åringen utredet om sin doktorgradsavhandling, «Selective processes for bioaccumulative up-take of persistent organic pollutants in Arctic food webs», med stø stemme og overbevisende tydelighet.

På rekken foran henne satt opponentene ledet av Lars Småbrekke og fulgte nøye med.

Etterpå stilte de noen vanskelige spørsmål.

– Det var ikke alt som var helt lett å svare på, ikke minst fordi en del av det jeg har forsket på er gjort for noen år siden. Men det gikk greit, forteller hun.

Marinkjemiker (23)

Pernilla kan, i en alder av 27 år, nå kalle seg Dr. phil, eller doctor philosophiae som det heter på fint. At hun skulle drive studiene så langt hadde hun ikke planlagt på forhånd da hun vokste opp i Stenungsund nord for Göteborg i Sverige.

– Jeg ville bli marinbiolog. Men det virket vanskelig å få seg jobb som marinbiolog i Sverige. Jeg ville jobbe med noe marint, så dermed ble jeg marinkjemiker istedenfor, sier hun.

Pernilla var utdannet marinanalytisk kjemiker allerede som 23-åring, og derfra var det naturlig å gå videre. Hun fikk seg stipendiatjobb med en gang og satte i gang med forskingen som nå har gitt henne doktorgraden.

– Er du veldig smart?

– Det syns jeg ikke det er riktig av meg å bedømme.

For den uinnvidde i temaet kan det i alle fall virke som Pernilla Carlsson er ekstremt smart. Det hun har forsket på i arktiske strøk er nivåene av miljøgifter i marine næringskjeder.

Gamle forurensere

– Kort fortalt handler det om miljøgifter som er sluppet ut tidligere, og som har blitt fraktet nordover med luft og vann og blitt liggene i islagene. Når isen nå smelter er det interessant å se om nivåene av disse miljøgiftene øker, sier Pernilla.

Og resultatene viser at doktor Carlsson har rett. Hun har funnet flere av stoffene hun har forsket på, for eksempel pcb, bromerte flammehemmere og insektsmidler, i fisk, dog med lave nivåer.

Vil bli i Norge

Fram til februar skal Pernilla Carlsson jobbe for AMAP (Arctic Monitoring and Assessment Programme) og Akvaplan-niva i Forskningsparken i Longyearbyen. Deretter er det uvisst hvor ferden går.

– Jeg satser på å bli i Norge, og at jeg finner meg en spennende jobb med miljøgifter i Arktis. Hvor det blir, har jeg ingen anelse om nå, sier hun.

– Hvordan ble din nyervervede doktorgrad feiret?

– Det var stor fest på kantina til Unis med mange venner og bekjente. Familien min fra Sverige kom også til begivenheten. Det ble en skikkelig festkveld, forteller en glad Pernilla.

Nøkkelord

Se bildet større

Opponentene sitter fremst i salen. Lengst bort sitter Petter Haglund, deretter Dag Ekeberg, Terkel Hansen og disputasleder Lars Småbrekke. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Her fikk Pernilla sitt siste pust med frisk luft før disputasen. Det gikk veldig fint til slutt. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!