Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Da Pernilla ble Dr. Phil

Pernilla har ristet av seg de verste nervene, og er godt i gang med å forklare hva hennes forsking i arktiske strøk har frembragt av ny viten. I forgrunnen skimtes hodene til to av opponentene i disputasen hennes på Unis sist uke. FOTO: Christopher Engås

Da Pernilla ble Dr. Phil

– Jeg var rolig helt til det gjensto to dager til disputasen. Da begynte nervene å melde seg.

Pernilla Carlsson medgir at hun var nervøs da hun disputerte til doktorgraden sin sist uke. Men det kunne ingen se på henne. 27-åringen utredet om sin doktorgradsavhandling, «Selective processes for bioaccumulative up-take of persistent organic pollutants in Arctic food webs», med stø stemme og overbevisende tydelighet.

På rekken foran henne satt opponentene ledet av Lars Småbrekke og fulgte nøye med.

Etterpå stilte de noen vanskelige spørsmål.

– Det var ikke alt som var helt lett å svare på, ikke minst fordi en del av det jeg har forsket på er gjort for noen år siden. Men det gikk greit, forteller hun.

Marinkjemiker (23)

Pernilla kan, i en alder av 27 år, nå kalle seg Dr. phil, eller doctor philosophiae som det heter på fint. At hun skulle drive studiene så langt hadde hun ikke planlagt på forhånd da hun vokste opp i Stenungsund nord for Göteborg i Sverige.

– Jeg ville bli marinbiolog. Men det virket vanskelig å få seg jobb som marinbiolog i Sverige. Jeg ville jobbe med noe marint, så dermed ble jeg marinkjemiker istedenfor, sier hun.

Pernilla var utdannet marinanalytisk kjemiker allerede som 23-åring, og derfra var det naturlig å gå videre. Hun fikk seg stipendiatjobb med en gang og satte i gang med forskingen som nå har gitt henne doktorgraden.

– Er du veldig smart?

– Det syns jeg ikke det er riktig av meg å bedømme.

For den uinnvidde i temaet kan det i alle fall virke som Pernilla Carlsson er ekstremt smart. Det hun har forsket på i arktiske strøk er nivåene av miljøgifter i marine næringskjeder.

Gamle forurensere

– Kort fortalt handler det om miljøgifter som er sluppet ut tidligere, og som har blitt fraktet nordover med luft og vann og blitt liggene i islagene. Når isen nå smelter er det interessant å se om nivåene av disse miljøgiftene øker, sier Pernilla.

Og resultatene viser at doktor Carlsson har rett. Hun har funnet flere av stoffene hun har forsket på, for eksempel pcb, bromerte flammehemmere og insektsmidler, i fisk, dog med lave nivåer.

Vil bli i Norge

Fram til februar skal Pernilla Carlsson jobbe for AMAP (Arctic Monitoring and Assessment Programme) og Akvaplan-niva i Forskningsparken i Longyearbyen. Deretter er det uvisst hvor ferden går.

– Jeg satser på å bli i Norge, og at jeg finner meg en spennende jobb med miljøgifter i Arktis. Hvor det blir, har jeg ingen anelse om nå, sier hun.

– Hvordan ble din nyervervede doktorgrad feiret?

– Det var stor fest på kantina til Unis med mange venner og bekjente. Familien min fra Sverige kom også til begivenheten. Det ble en skikkelig festkveld, forteller en glad Pernilla.

Nøkkelord

Se bildet større

Opponentene sitter fremst i salen. Lengst bort sitter Petter Haglund, deretter Dag Ekeberg, Terkel Hansen og disputasleder Lars Småbrekke. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Her fikk Pernilla sitt siste pust med frisk luft før disputasen. Det gikk veldig fint til slutt. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!