Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Cruiseskip stenges ute

Cruiseskipet «Seven Sea Voyager» på vei ut Isfjorden. Fra 2015 kan det bli få slike skip å se på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Cruiseskip stenges ute

Fra og med 2015 kan cruiseskip komme til å seile forbi Svalbard, om tungolje blir forbudt i den reviderte svalbardmiljøloven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.05.2010 kl 12:00

Forslaget fra Miljøverndepartementet (MD) inngår i endringen av svalbardmiljøloven, som nå er sendt ut på høring. Om forslaget til lovendringen blir vedtatt, trer forbudet i kraft i 2015.

Forbud mot bruk av tungolje i de store verneområdene på Øst-Svalbard ble innført i 2007. I fjor ble forbudet også innført for de tre største nasjonalparkene på Spitsbergen, samtidig som det ble gjort unntak for kulltransport fra utskipningsanlegget til Svea, Kapp Amsterdam.

Fram til 1. januar 2015 er det også gjort unntak for seiling inn Kongsfjorden til Ny-Ålesund og inn Magdalenefjorden.

Havari

Bakgrunnen for det hele er faren for oljeutslipp ved havari, hvor tungolje utgjør en atskillig større trussel enn mer flyktig diesel. Ikke minst fordi mulighetene til å begrense skadene ved oljeutslipp generelt vil være små, ifølge MD: «Dette skyldes både klimatiske og geografiske forhold, og at utslipp ofte skjer i forbindelse med krevende værforhold.»

Unntak

Departementet går inn for at forbudet mot tungolje ikke skal gjelde for skipstrafikk til Longyearbyen og Barentsburg, og til utskipningsanlegget for kull på Kapp Amsterdam i Van Mijenfjorden.

For å unngå at cruiserederiene bruker andre områder i Isfjorden enn Longyearbyen, foreslår MD at det etableres faste seilingsleder inn til Longyearbyen og Barentsburg.

Mindre press på naturen

Miljøverndepartementet ser ikke bort fra at forbudet vil føre til at langt færre oversjøiske cruiseskip vil besøke Svalbard etter 2015.

Ifølge departementet vil det være positivt for naturen: «Dermed vil det kunne føre til lavere press på naturmiljøet i form av færre ilandstigninger og mindre terrengslitasje, slitasje på kulturminner og forstyrrelse av fugle- og dyreliv.»

Tungolje

I fjor sommer benyttet 27 av 29 oversjøiske cruiseskip tungolje. Departementet ser det som lite sannsynlig at cruisefartøyene vil gå over til marin diesel, ikke minst fordi cruisenæringen selv har uttalt at det er lite sannsynlig på grunn av de økte drivstoffkostnadene dette vil medføre.

Se hele høringsdokumentet.

Last ned vedlegg

Hringsnotat_svalbardmiljloven.pdf

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!