Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Cruiseskip stenges ute

Cruiseskipet «Seven Sea Voyager» på vei ut Isfjorden. Fra 2015 kan det bli få slike skip å se på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Cruiseskip stenges ute

Fra og med 2015 kan cruiseskip komme til å seile forbi Svalbard, om tungolje blir forbudt i den reviderte svalbardmiljøloven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.05.2010 kl 12:00

Forslaget fra Miljøverndepartementet (MD) inngår i endringen av svalbardmiljøloven, som nå er sendt ut på høring. Om forslaget til lovendringen blir vedtatt, trer forbudet i kraft i 2015.

Forbud mot bruk av tungolje i de store verneområdene på Øst-Svalbard ble innført i 2007. I fjor ble forbudet også innført for de tre største nasjonalparkene på Spitsbergen, samtidig som det ble gjort unntak for kulltransport fra utskipningsanlegget til Svea, Kapp Amsterdam.

Fram til 1. januar 2015 er det også gjort unntak for seiling inn Kongsfjorden til Ny-Ålesund og inn Magdalenefjorden.

Havari

Bakgrunnen for det hele er faren for oljeutslipp ved havari, hvor tungolje utgjør en atskillig større trussel enn mer flyktig diesel. Ikke minst fordi mulighetene til å begrense skadene ved oljeutslipp generelt vil være små, ifølge MD: «Dette skyldes både klimatiske og geografiske forhold, og at utslipp ofte skjer i forbindelse med krevende værforhold.»

Unntak

Departementet går inn for at forbudet mot tungolje ikke skal gjelde for skipstrafikk til Longyearbyen og Barentsburg, og til utskipningsanlegget for kull på Kapp Amsterdam i Van Mijenfjorden.

For å unngå at cruiserederiene bruker andre områder i Isfjorden enn Longyearbyen, foreslår MD at det etableres faste seilingsleder inn til Longyearbyen og Barentsburg.

Mindre press på naturen

Miljøverndepartementet ser ikke bort fra at forbudet vil føre til at langt færre oversjøiske cruiseskip vil besøke Svalbard etter 2015.

Ifølge departementet vil det være positivt for naturen: «Dermed vil det kunne føre til lavere press på naturmiljøet i form av færre ilandstigninger og mindre terrengslitasje, slitasje på kulturminner og forstyrrelse av fugle- og dyreliv.»

Tungolje

I fjor sommer benyttet 27 av 29 oversjøiske cruiseskip tungolje. Departementet ser det som lite sannsynlig at cruisefartøyene vil gå over til marin diesel, ikke minst fordi cruisenæringen selv har uttalt at det er lite sannsynlig på grunn av de økte drivstoffkostnadene dette vil medføre.

Se hele høringsdokumentet.

Last ned vedlegg

Hringsnotat_svalbardmiljloven.pdf

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!