Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

CO2-laboratorium i Adventdalen

Geologiprofessor Alvar Braathen ved Unis har 1.400 meter borekjerner som skal analyseres. FOTO: Birger Amundsen

CO2-laboratorium i Adventdalen

Unis vil etablere et laboratorium for CO2-forskning i den gamle nordlysstasjonen i Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Nordlysstasjonen er lite brukt nå som det er bygd ny stasjon, og den vil være et perfekt sted for et slikt laboratorium, sier geologiprofessor Alvar Braathen ved Unis.
Etableringen av et laboratorium i Adventdalen har sammenheng med boringen av det tredje CO2-hullet, etter at to hull ble boret ved flyplassveien i fjor høst for å kartlegge muligheten for å lagre CO2 i sandsteinlag på 800-1.000 meters dyp.

Mer testboring
Tredje hull vil sannsynligvis bli boret ikke langt unna den nedlagte nordlysstasjonen. Etter at boringen er avsluttet vil borerøret bli stående igjen for å brukes som injeksjonsbrønn for CO2 som skal pumpes ned i grunnen.
I fase to i prosjektet vil CO2 bli fraktet fra fastlandet og pumpet ned i sandsteinlaget i flytende form.

Nytt forskningsfelt
– CO2 vil bre seg svært langsomt utover i laget, og kunnskapen om hvordan det skjer er liten. Det er derfor vi vil etablere et forskningslaboratorium, og følge med hvordan gassen brer seg utover, sier Braathen.
Boringen av testhullene er beregnet å koste åtte-ti millioner kroner, mens fase to i CO2-prosjektet vil koste fra 50 til 100 millioner kroner og utelukkende dreie seg om forskning og undervisning.
– Vi vil dele dette opp i delprosjekter og finansiere disse hver for seg, og vi håper på å være i gang med dette i løpet av neste år. Det er et helt nytt forskningsfelt med mange artige utfordringer, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!