Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Byttet ut sprit med vann

Kai Sand besto fagprøven som rørlegger i Longyearbyen, i en alder av 46 år. FOTO: Christopher Engås

Byttet ut sprit med vann

Kai Sand (46) pleide å håndtere alkohol. Nå har han gått over til vann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2014 kl 08:12

Vi snakker ikke om en som har vært hard på flaska, og som har gått over til langt mildere drikkevaner. Nei, Kai har bare byttet yrke.

– Jeg har tidligere jobbet som hovmester og barsjef. Men nå er jeg blitt rørlegger, sier Sand som har bodd på Svalbard de siste tre og et halvt årene.

Svalbards eldste

Sist fredag tok Kai Sand fagprøven som rørlegger, etter å ha gått to år i lære hos Imtech i Longyearbyen. Han er stolt av å være Svalbards eldste lærling.

– Jeg fikk jobb her på Imtech ved en tilfeldighet etter at jeg hadde jobbet i Ny-Ålesund i en periode. Så fikk jeg sjansen til å gå som lærling, og det sa jeg ikke nei til, sier 46-åringen som tidligere har bodd i mange år i De Forente Arabiske Emirater.

– Jeg pleier å si at jeg har to ørkenparadis. En varm ørken på 55 grader sør, og en kald arktisk ørken på 78 grader nord, sier han.

Trenger flere

Det er sjelden at noen tar fagprøven i rørleggerfaget på Svalbard. Ryno Hansen i Imtech skulle gjerne sett at det var flere.

– Vi har bare hatt to som har tatt fagprøven før, og vi har en lærling i jobb hos oss nå. Generelt skulle vi gjerne sett at flere ville bli rørleggere her i Longyearbyen, sier han.

Arne Petter Eilertsen sitter i prøvenemda for rørleggerfaget i Troms fylkeskommune. Han hadde ingen problemer med å gi den voksne lærlingen karakteren bestått på fagprøven.

– Sand måtte planlegge, skissere og gjennomføre en rørleggerjobb. Så skulle han selv evaluere jobben, også med hensyn til HMS-aspekter. Det klarte han fint, sier Eilertsen.

Kjærlig avskjed

Men selv om Imtech i Longyearbyen gjerne skulle hatt den ferske rørleggeren, eller svennen som de heter fra gammelt av, i jobb, så blir det ikke slik. Han forlater bedriften i disse dager, og flytter til Ibestad kommune.

– Det er kjærligheten som gjør at jeg flytter, smiler Sand lurt.

– Men skal du jobbe innenfor faget framover, eller faller du tilbake til spriten?

– Neida. Jeg trives veldig godt med arbeidet, og skal fortsette som rørlegger også der jeg flytter, sier Kai Sand.

Nøkkelord

Se bildet større

Det er sjelden at noen tar fagprøven i Longyearbyen, men desto morsommere når det skjer. Fra venstre: Jon Bautz (Imtech og prøvenemda), Arne Petter Eilertsen, Kai Sand og Ryno Hansen (Imtech). FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!