Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Byttes ut med vaktmestere

Da barna fra Rypa sang farvel med barnehagen, var det med toner og tekst fra Portveien 2: Om det som er forbi er forbi, da har jeg noe vakkert å si: Alltid skal jeg huske det vi delte du og jeg. Aldri skal jeg glemme alt du var for meg. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Byttes ut med vaktmestere

Forrige uke tok barna farvel med Rypa og Longyearbyen barnehage. I sommer flytter vaktmestere inn i barnehagebygningen.

Tekst:

Publisert:

«Døren låses, porten lukkes.
Alt er gjort for aller siste gang,
gi meg hånden før du reiser,
sett deg ganske stille på mitt fang», sang barna fra Rypa forrige onsdag.

Da var det sommeravslutning i barnehagen, og en markering av at årene i Longyearbyen barnehage og senere Rypa er forbi. Barnetallene har sunket, og det er ikke behov for avelingen fra høsten.

Fra neste uke er barna og de ansatte fordelt på barnehagene Polarflokken og Kullungen.

Sikrer lekeplassen
Nå skal eiendomsavdelingen til Longyearbyen lokalstyre (LL) bruke kontordelen til Longyearbyen barnehage.

– Vi ansatte to vedlikeholds­arbeidere som begynner i sommer. De og tre vaktmestere skal ha kontorer der. Bakgrunnen for det er at det blir bygg og anlegg på videregående. De skal bruke den gamle brannstasjonen som eiendomsavdelingen har i dag, sier Mette Østby som er eiendomssjef i LL.

Lekeområdet til barnehagen vil bli vedlikeholdt og sikret, slik at det kan brukes som lekeplass og for Polarflokken og Kullungen når de drar på besøk.

Resten av barnehagen og bygget hvor Rypa har holdt til har ikke LL planer for.

– Vi er åpne for alternativ bruk for å få dekket inn driftskostnadene på bygget. Jeg vil si at Longyearbyen barnehage har den fineste tomta i byen, sier Østby.

Hun legger til at LL nå venter på rapporten fra NVE som skal ta for seg skredfaren i Longyearbyen. Den skal også vurdere området der Longyearbyen barnehage ligger.

Stengt, åpnet og stengt
Gunnhild Antonsen var tidligere styrer i Longyearbyen barnehage, og er enhetsleder ved Kullungen barnehage. Hun var på sommeravslutningen til Rypa forrige uke.

– Det var veldig spesielt. I alle år har vi åpnet og lagt ned den avdelingen. Det har aldri vært noe problem å få noen til å jobbe der. Vi har hatt stor trivsel blant ansatte, barn og foreldre. I år var Rypa en satellitt i Kullungen, men ellers har det vært en del av Longyearbyen barnehage, sier hun.

Antonsen legger til at det er litt vemodig at Rypa nå stenger, og at Longyearbyen barnehage foreløpig er stengt for et år til.

– Vi venter på skredrapporter og barnetall, så får vi se hva som skjer videre, sier hun.

Helt fullt
LL har nå fått svar fra alle som har fått tilbud om barnehageplass fra høsten.

– Status per i dag er at alle som har søkt har fått plass, men det er fullt, sier sektorsjef Unn Martinsen for oppvekst og kultur.

For å få plass til alle barna uten å ha venteliste, blir den ene småbarnsbasen i Polarflokken utvidet med tre barn som tilsvarer seks plasser.

Det er politikerne som skal ta den endelige avgjørelsen om hva som skal skje videre med Longyearbyen barnehage.

– Akkurat nå er situasjonen slik at man med dagens barnetall klarer å løse neste års behov med Kullungen og Polarflokken. Fremover er det vanskeligere å si, det er ikke lett å spå innbygger­tallet i Longyearbyen. Jeg tror ikke det vil være lurt å stenge Longyearbyen barnehage for godt, før en har et nytt alternativ på plass, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Eiendomssjef Mette Østby. FOTO: Christopher Engås

Barnehagesaken

Nedgangen i barnetallet gjorde at Longyearbyen lokalstyre for et år siden gikk fra tre til to barnehager. Longyearbyen barnehage med sine tre avdelinger ble midlertidig stengt, men mange av barna flyttet inn i nabobygningen og avdeling Rypa med tilgang til det samme lekeområdet som før. I Rypa har det vært én avdeling som har ligget under Kullungen barnehage. Siden barnetallet har sunket videre, stenges også Rypa. Barna og personalet fordeles på Polarflokken og Kullungen.

Politikerne jobber nå med å finne løsninger for fremtidens barnehage i en by der barnetallet varierer mye. Et alternativ er å stenge både Longyearbyen barnehage og Kullungen og bygge en større barnehage i Polarflokken.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!