Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bytter ut hele den administrative ledelsen i LL

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes (t.v.), og sektorsjefene Unn Martinsen og Marianne Aasen for oppvekst og kultur, og teknisk flytter alle til fastlandet i sommer. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Bytter ut hele den administrative ledelsen i LL

Kan ta ett år før permanente erstattere er på plass.

Tekst:

Publisert:

I flere år har de holdt til i samme fløy. Administrajsonssjef Lars Ole Saugnes, teknisk sektorsjef Marianne Aasen og Unn Martinsen med ansvar for oppvekst og kultur har sittet godt i 2. etasje i Næringsbygget. 1. september er alle borte.

Til gårds

Aasens sønn skal begynne på videregående på fastlandet og Unn Martinsen følger etter mannen som måtte tilbake til jobb på fastlandet.

Saugnes skal hjem til gården sin på Østlandet.

– Når man bikker 60 år må man tenke på en siste jobb. Jeg ville ha en spennende jobb til før jeg blir for gammel, sier Saugnes.

Han har fått jobb som rådmann i Gran kommune på Hadeland. Han har en liten gård i Odalen og skal pendle derfra. På gården venter odelsgutten, og Saugnes sin hund som har gått på rundgang i bygda.

– Jeg savner bikkja mi, men jeg kunne jo tatt den med meg, sier han.

Politikken blomster

Saugnes har gjennomført om­organiseringen av Longyearbyen lokalstyre (LL). Fra han kom for 3,5 år siden, har LL gått fra å være bygd opp av tre foretak til å følge en kommunal flat, struktur.

– Det hadde jeg gjort før, og det var en spennende jobb på et spennende sted. Jeg fikk en tydelig bestilling fra politikerne og det likte jeg, sier han.

Nå er det nye politikere som sender bestillinger til administrasjonen.

– Det nyvalgte lokalstyret blomstrer opp med gode debatter. Slik sett hadde det vært artig å fortsette, for lokalstyret vil blomstre opp med de nye politikerne, mener administrasjonssjefen.

Samfunnsendringen i byen og den nasjonale interessen gjør også at han gjerne skulle ha fortsatt.

– Hadde det ikke vært for Gordon setteren og gården, burde jeg blitt. For min del handler det om timing, sier han.

Ny sjef klar tirsdag

Hvem som blir konstituert administrasjonssjef blir først klart tirsdag. Da legger Saugnes fram sak for politikerne i Administrasjonsutvalget.

Et rekrutteringsselskap vil få jobben med å finne ny administrasjonssjef som forhåpentligvis vil være på plass i løpet av året.

Sektorsjefene for teknisk avdeling, og oppvekst og kultur blir det ikke søkt etter permanente erstattere for ennå.

– Vi mener det er feil å rekruttere inn hele pakka nå og vil heller vente til ny administrasjonssjef er på plass, sier Saugnes.

I mellomtiden blir Kjersti Olsen Ingerø konstituert sektorsjef for teknisk. Hun er i dag teknisk sjef. Rektor Anne Søvold Vikanes blir konstituert som sjef for oppvekst og kultur. Begge blir konstituert for inntil ett år.

– Vi ønsker å sørge for at det som er etablert og fungerer, fremdeles skal fungere. Overgangsordningen vil fungere. Det vil gå på skinner. Alle de tre som tar over er svært dyktige, sier Saugnes.

Rektor flyttes

Skolen har tidligere slitt med stor utskifting av rektorer. Anne Søvold Vikanes har vært med på å skape stabilitet etter sine tre år på skolen.

– Hvilken vurdering gjorde dere da dere valgte å flytte rektor fra skolen?

– Det er slik at når man har åpne hull i organisasjonen, må man vise respekt for de som er her og la dem øve seg på et nivå som er høyere. Når vi har noen som passer til jobben, går vi ikke ut for å finne noen andre. Min tenkning er at skolen har 40 ansatte med kompetanse og ressurser slik at man klarer å områ seg, svarer Saugnes.

Han legger til at han og Vikanes nå skal se på hvem som skal konstitueres som rektor.

– Det er sikkert noen som er godt egnet til rektor. Det er umulig å ha alt klart på en gang, sier han.

I prosessen har han også hatt møter med berørte enhetsledere og tillitsvalgte.

– God løsning

Loklastyreleder Arild Olsen (Ap) synes konstituering av folk fra organisasjonen er en god løsning.

– Slik får vi også kompetanseheving blant egne ansatte. Slik jeg kjenner dem, er det personer med gode lederegenskaper som er sterke faglige, sier han.

Han er ikke bekymret for fremtiden.

– Det er selvfølgelig beklagelig med de tre som slutter både når man ser på hva de tilfører personlig og på det faglige plan. Men det er ikke videre dramatikk i det, sier han.

– Hva blir oppdraget for den nye administrasjonssjefen?

– Vi har ikke kommet i gang med den diskusjonen ennå. Nå har fokuset vårt vært å rigge organisasjonen i en midlertidig fase. Så skal vi se på hva vi ønsker av en ny administrasjonssjef. Det vil skje i samarbeid med tillitsvalgte, sier Olsen.

Flytter tilbake

Marianne Aasen er den av de tre som har sittet lengst i lederstolen i Næringsbygget. Hun kom for seks år siden.

– Det har vært kjempespennende. Longyearbyen har vært i en utrolig utvikling. Vi har fått gjort masse med Energiverket, fått støtte gjennom Svalbardbudsjettet til å gjøre viktig arbeid knyttet til infrastruktur, og havneutvikling er på tapetet, sier hun.

– Hva blir viktig framover for teknisk sektor?

– Det blir viktig å fortsette i sporet som er begynt, å vedlikeholde infrastruktur på en god måte. Det er viktig å se på hvor vi har potensial til å spare og bruke mindre penger. Spesielt på fjernvarme, der er det en del igjen før vi får nådd målene vi ønsker. Vi produserer for lite fjernvarme. Det har vi prøvd å gi byen beskjed om. Vi sender ikke fjernvarme på fjorden slik som mange tror, sier hun.

Aasen flytter tilbake til Bærum, der hun begynner å jobbe som kommunalsjef for miljø- og samfunnsutvikling i Sørum kommune.

Unn Martinsen har vært øverste leder for oppvekst- og kultursektoren i byen.

Nå blir hun daglig leder i Kommunenes Sentralforbund i Finnmark som holder til i Lakselv, der hun kom fra.

– Det har vært kjempespennende år. Det har vært fint å være med å bygge opp en ny organisasjon. Longyearbyen lokalstyre er en fin arbeidsplass, og Longyearbyen er et fint samfunn. Både stort og lite på samme tid, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Rektor Anne Søvold Vikanes flyttes fra skolen til Næringsbygget der blir hun konstituert sektorsjef for oppvekst og kultur. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!