Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bytter ut avløpsrør

Rør i Longyearbyen har ikke den samme levetiden som på fastlandet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Bytter ut avløpsrør

Deler av avløpsnettet er råttent og må byttes ut. Politikerne øker avløpsgebyret for neste år.

Tekst:

Publisert:

Det ble vedtatt i Administrasjonsutvalgets møte tirsdag. Avløpsgebyret har en grunnavgift på 379,46 kroner, i tillegg til 8,48 kroner per kvadratmeter. Prisen på avløp beregnes etter selvkostprinsippet, altså at Longyearbyen lokalstyre (LL) krever inn nøyaktig den summen det koster å drive dette.

Nå vil LL gjøre store utskiftninger på rørsystemet, og da merkes det på avløpsgebyret. Gebyrnivået må kraftig opp fra dagens nivå innen to år. Politikerne i Administrasjonsutvalget velger derfor å sette den opp med 15 prosent fra neste år, slik at det ikke blir en stor økning senere.

Avløpsbudsjettet for 2012 ble overskredet på grunn av flere episoder med tette avløp i hus i Longyearbyen. Problemet var at rørene frøys.

Svank

– Avløpsrørene ligger over bakken, og siden vi har permafrost er det er lite som skal til før vi får en såkalt svank, altså at røret ikke lenger har fall og det som blir liggende i røret kan fryse, sier Marianne Aasen i Bydrift.

Avløpsrørene har ikke den samme levetiden som på fastlandet og må skiftes ut hyppigere.

– Det er billigere å gjøre noe med det nå før det blir et problem og vi får forsikringssaker, sier Aasen.

Lager plan

I budsjettet for 2014 er det satt av 400.000 kroner for å utbedre ledningsnettet og skifte ut rør det har vært problemer med, samt 200.000 kroner i egenandel ved forsikringsskader.

I tillegg er det satt av 150.000 kroner til en tilstandsvurdering av vann- og avløpsnettet. Målet er at en vedlikeholdsplan skal lages i løpet av neste år.

– Da får vi en oversikt over hvilke områder som er verst og hvilke rør som bør byttes ut med en gang, sier Aasen.

Flere oppgaver

Foreløpig er det ingen områder som peker seg særskilt ut, det kommer an på hvordan permafrosten beveger seg. Denne uforutsigbarheten gjør at Bydrift heller ikke kan svare på hvor lenge de antar at rørene vil holde.

– Jeg vet ikke hvordan bakken beveger seg de neste årene. Det kan ta alt fra tre måneder til mange år før vi må bytte rør igjen. Det finnes ingen eksakt vitenskap på dette når det gjelder permafrost, sier Aasen.

Tidligere i år hadde Bydrift møte med Miljøverndepartementet som påla lokalstyret flere oppgaver knyttet til vann og avløp. Det gjelder blant annet nye avløpsprøver og kontroll på oljeutskillere. Sistnevnte er i dag Sysselmannens oppgave.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!