Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bytter ut avløpsrør

Rør i Longyearbyen har ikke den samme levetiden som på fastlandet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Bytter ut avløpsrør

Deler av avløpsnettet er råttent og må byttes ut. Politikerne øker avløpsgebyret for neste år.

Tekst:

Publisert:

Det ble vedtatt i Administrasjonsutvalgets møte tirsdag. Avløpsgebyret har en grunnavgift på 379,46 kroner, i tillegg til 8,48 kroner per kvadratmeter. Prisen på avløp beregnes etter selvkostprinsippet, altså at Longyearbyen lokalstyre (LL) krever inn nøyaktig den summen det koster å drive dette.

Nå vil LL gjøre store utskiftninger på rørsystemet, og da merkes det på avløpsgebyret. Gebyrnivået må kraftig opp fra dagens nivå innen to år. Politikerne i Administrasjonsutvalget velger derfor å sette den opp med 15 prosent fra neste år, slik at det ikke blir en stor økning senere.

Avløpsbudsjettet for 2012 ble overskredet på grunn av flere episoder med tette avløp i hus i Longyearbyen. Problemet var at rørene frøys.

Svank

– Avløpsrørene ligger over bakken, og siden vi har permafrost er det er lite som skal til før vi får en såkalt svank, altså at røret ikke lenger har fall og det som blir liggende i røret kan fryse, sier Marianne Aasen i Bydrift.

Avløpsrørene har ikke den samme levetiden som på fastlandet og må skiftes ut hyppigere.

– Det er billigere å gjøre noe med det nå før det blir et problem og vi får forsikringssaker, sier Aasen.

Lager plan

I budsjettet for 2014 er det satt av 400.000 kroner for å utbedre ledningsnettet og skifte ut rør det har vært problemer med, samt 200.000 kroner i egenandel ved forsikringsskader.

I tillegg er det satt av 150.000 kroner til en tilstandsvurdering av vann- og avløpsnettet. Målet er at en vedlikeholdsplan skal lages i løpet av neste år.

– Da får vi en oversikt over hvilke områder som er verst og hvilke rør som bør byttes ut med en gang, sier Aasen.

Flere oppgaver

Foreløpig er det ingen områder som peker seg særskilt ut, det kommer an på hvordan permafrosten beveger seg. Denne uforutsigbarheten gjør at Bydrift heller ikke kan svare på hvor lenge de antar at rørene vil holde.

– Jeg vet ikke hvordan bakken beveger seg de neste årene. Det kan ta alt fra tre måneder til mange år før vi må bytte rør igjen. Det finnes ingen eksakt vitenskap på dette når det gjelder permafrost, sier Aasen.

Tidligere i år hadde Bydrift møte med Miljøverndepartementet som påla lokalstyret flere oppgaver knyttet til vann og avløp. Det gjelder blant annet nye avløpsprøver og kontroll på oljeutskillere. Sistnevnte er i dag Sysselmannens oppgave.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!