Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bytter parafin med led

22. mars gikk det galt i Unis-hytta da det brøt ut brann, sannsynligivs forårsaket av ei oljelampe. Nå blir oljelamper fjernet fra i alt fjorten hytter på Svalbard - og erstattet med batteridrevne led-lamper. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Bytter parafin med led

To-Takteren har fjernet alle parafinlamper fra sine hytter. Nå gjør Longyearbyen jeger- og fiskerforening det samme.

Tekst:

Publisert:

Det er en altoverveiende årsak til at foreningene har besluttet å ersatte parafin med batteridrevne led-lamper, og det er faren for brann.

– Det er på grunn av brannfaren med oljelamper. Vi må minske risikoen for at kulturminner brenner ned, og folk stryker med, sier Steinar Strøm i To-Takteren. Foreningen fjernet oljelampene fra de fem hyttene sine allerede sist vinter.

Uvettig bruk

Strøm har sett mye uvettig bruk av oljelamper i hyttene. Dette er bruk som i ytterste konsekvens kunne ført til branner.

– Flere steder er det svimerker i taket fordi folk har hengt parafinlamper ukritisk på tilfeldige plasser. Man setter for eksempel lampa på kjøkkenbenken, så svies det under overskapet. I tillegg er det et spørsmål om å holde reint i hyttene. Hvis veken skrus for langt opp, så sotes hytta ned på et øyeblikk. Vi har kommet til hytter der det rett og slett ikke har sett ut på grunn av soting, sier Steinar Strøm.

LJFF følger

Anders Lindseth i Longyearbyen jeger- og fiskerforening (LJFF) forteller at de nylig har besluttet å gjøre det samme som To-Takteren. Foreningen har i alt ni hytter som de leier ut.

– Vi er livredde for at det skal oppstå brann og har, som To-Takteren, sett mye kunnskapsløs bruk av oljelamper i hyttene. Svimerker i senger og på do er ikke uvanlig å oppdage. Ved å bruke led-teknologi får vi bedret sikkerheten, og det blir mindre vasking av sot på hyttene, sier Lindseth.

Steinar Strøm og To-Takteren har bare gode erfaringer med bruk av led-lamper.

Fungerer fint

– Vi gjør folk oppmerksomme på at de må ha med batteri til lampene før de drar. Og det er ikke noe problem at de blir fri for strøm. Et sett med batteri er mer enn nok til å ha godt lys ei hel helg, sier Strøm som mener led-lys er bedre lys enn oljelamper.

Anders Lindseth sier hyttekosen ikke skal bli borte.

– Talglysene beholdes, og kosen blir dermed rundt stuebordet, ikke på do, sier han.

– Fornuftig tiltak

Brannsjef Jan Olav Sæter synes tiltaket til hytteforeningene er fornuftig. Han ber samtidig folk om å være påpasselig rundt bruk av levende lys i høytiden.

– Det viktigste å huske på når man skal bruke levende lys, er at det er folk til stede, sier Sæter som er minst like bekymret for en annen faktor som han mener har økt brannfaren i Longyearbyen.

– I brannvesenet ble vi bekymret da Classic Pizza måtte stenge dørene. Allerede første helga etter at drifta der ble avviklet, fikk vi en alarm til et sted hvor noen hadde satt på noe mat om natta, og sovnet fra det. Vi synes det er veldig synd at det ikke er et sted i byen hvor folk kan få seg litt nattmat. Det får faktisk utover brannsikkerheten, sier Jan Olav Sæter.

Nøkkelord

Se bildet større

Brannsjef Jan Olav Sæter ber folk være forsiktige med levende lys i høytiden. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!