Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bykaia svir for Store Norske

Onsdag morgen gikk kullastingen for fullt, inntil det nye lasteanlegget tok kvelden ved 11-tiden. Deretter har lastingen pågått med et atskillig mindre og mer upraktisk mobilt lasteanlegg. Dermed tar lastingen av «Sider King» atskillig lengre tid. FOTO: Birger Amundsen

Bykaia svir for Store Norske

LNS Spitsbergen har fått kontrakt på bygging av ny gammelkai, og venter på avgjørelsen om å bygge ny kai også på Hotellneset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.09.2012 kl 17:00

– Vi har gjort avtale om bygging av ny kai for Materiallageret, men kontrakten er ennå ikke signert, sier anleggsleder Jarle Berg-Oksfjellelv i LNS Spitsbergen (LNSS).

Gammelkaia eies av Material­lageret AS, et eiendomsselskap eid av Store Norske, Coop Svalbard og Bring Cargo.

Gammelkaia har en lang og kronglete historie, selv om det meste av kaia ble ødelagt under krigen. Tidligere i år fikk Materiallageret tillatelse av Syssel­mannen og Riksantikvaren til å erstatte den tilårskomne kaia med en ny.

Berg-Oksfjellelv sier at kaia på Hotellneset og gammelkaia må sees under ett, og at anbudet fra LNSS gjaldt begge kaiene. Kaiene vil bli spunset, det vil si at kraftige stålbjelker slås ned i sjøbunnen og at hulrommet mot land fylles med lette masser, og toppes med tyngre masser eller støpt dekke.


Avgjøres neste måned

Lasteanlegget for kull på Hotellneset hadde vært modent for utskifting i mange år, da lastetårnet brøt sammen under en storm i mars i fjor. Kaia viste seg å være i så dårlig stand at det knapt var forsvarlig å bruke den. Dårlig økonomi i Store Norske førte tidligere i år til at planene om ny kai ble utsatt.

Hvorvidt LNSS får kontrakt på bygging av to kaier, eller kun en ny gammelkai, avgjøres neste måned.

– Under styremøtet i slutten av oktober legger vi fram forslag til enten en akuttreparasjon av den gamle kullkaia, eller bygging av en ny. Vi erkjenner at dagens situasjonen er uakseptabel, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.


Arbeidet i gang i høst

Anleggsleder Jarle Berg-Oksfjellelv i LNSS sier at om bygging av ny kai på Hotellneset utsettes, vil en senere bygging koste Store Norske atskillig mer enn om begge kaiene sees i sammenheng. Det henger ikke minst sammen med at LNSS må ta opp mye tungt utstyr for byggearbeidet.

Går det som Berg-Oksfjellelv håper, vil arbeidet med ny gammelkai være i gang alt i løpet av høsten. Mye tyder på at Store Norske-styret ikke har annen utvei enn å si ja til ny kai også på Hotellneset.

Tirsdag vedtok lokalstyret enstemmig delplanen som baner vei for ny kullkai på Hotellneset.

Nøkkelord

Se bildet større

Det var stor aktivitet på Bykaia onsdag morgen. Et par-tre timer senere stanset det nyinnkjøpte lasteanlegget. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Lastingen av «Sider King» pågikk for fullt fredag. Lastingen går atskillig saktere enn planlagt på grunn av tekniske problemer med det nye lasteanlegget. Det påfører Store Norske store ekstraomkostninger. Kystvaktskipet «Harstad» ligger ved gammelkaia i bakgrunnen. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!