Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bygging av Eiscat-antenne utsatt

Det vil ikke bli bygd en tredje Eiscat-antenne på taket av Gruve 7 med det aller første. FOTO: Birger Amundsen

Bygging av Eiscat-antenne utsatt

Pengemangel gjør at Eiscat-rådet har besluttet å utsette avgjørelsen om en ny Eiscat-antenne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2013 kl 14:55

– Eiscats bekymring er at det ikke foreligger garanti for driftsmidler, derfor ble avgjørelsen utsatt. Det er ikke snakk om at antenna ikke blir bygd, sier professor eremitus Asgeir Brekke.

Han er professor i fysikk ved Universitetet i Tromsø og medlem av Eiscat-rådet. Han var en sentral mann under oppbyggingen av Eiscat-anlegget på Breinosa, på taket av Gruve 7.

Om antenna en gang blir bygd, vil den bli et nytt landemerke i Adventdalen med sin kolossale beskyttelseskuppel med diameter på 70 meter.

Som nytt medlemsland i Eiscat er antenna Kinas bidrag til organisasjonen. Problemet er at Eiscat ikke har penger til å drifte den.

Vitenskap, ikke politikk

Planleggingen av en tredje antenne i Eiscat-anlegget har pågått i flere år. Forrige måned var Eiscat-direktør Craig Heinselman og prosjektleder Arvid Øvergård i Longyearbyen for å orientere sentrale aktører om prosjektet.

Ifølge Øvergård ville arbeidet umiddelbart bli satt i gang, om Eiscat-rådet sa ja i det ekstraordinære rådsmøtet i København. Arbeidet med å reise antenna på Breinosa vil bli svært krevende, og skal etter planen utføres av 40 kinesiske montører.

Øvergård sier at det ikke er noen politiske føringer i prosjektet, og at politikk ikke er tema i samtalene rundt antenna og Kinas tilstedeværelse.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært kjølig siden 2010, da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.

Har dårlig råd

Samtidig som en ny antenne planlegges på Svalbard, er Eiscat i gang med planleggingen av et nytt radarprosjekt på fastlandet. Et prosjekt hvor EU er med som bidragsyter.

– Det er snakk om en helt ny type antenne, Eiscat 3D, og en helt annen måte å se ionosfæren på, sier Arvid Øvergård.

Dermed må Eiscat prioritere, samtidig som Frankrike og Tyskland ikke lenger er medlem av organisasjonen. Det er med på å gjøre økonomien anstrengt.

– Eiscat må få en eller annen økning av driftsmidlene. Det kan skje ved å få inn nye brukere av anlegget. Å få inn flere land har hele tiden vært målsettingen, kanskje også få Russland sterkere inn, sier Asgeir Brekke.

Arvid Øvergård mener at det er rundt 40 prosent sjanse for at antenna overhodet blir bygd.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!