Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bygging av Eiscat-antenne utsatt

Det vil ikke bli bygd en tredje Eiscat-antenne på taket av Gruve 7 med det aller første. FOTO: Birger Amundsen

Bygging av Eiscat-antenne utsatt

Pengemangel gjør at Eiscat-rådet har besluttet å utsette avgjørelsen om en ny Eiscat-antenne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2013 kl 14:55

– Eiscats bekymring er at det ikke foreligger garanti for driftsmidler, derfor ble avgjørelsen utsatt. Det er ikke snakk om at antenna ikke blir bygd, sier professor eremitus Asgeir Brekke.

Han er professor i fysikk ved Universitetet i Tromsø og medlem av Eiscat-rådet. Han var en sentral mann under oppbyggingen av Eiscat-anlegget på Breinosa, på taket av Gruve 7.

Om antenna en gang blir bygd, vil den bli et nytt landemerke i Adventdalen med sin kolossale beskyttelseskuppel med diameter på 70 meter.

Som nytt medlemsland i Eiscat er antenna Kinas bidrag til organisasjonen. Problemet er at Eiscat ikke har penger til å drifte den.

Vitenskap, ikke politikk

Planleggingen av en tredje antenne i Eiscat-anlegget har pågått i flere år. Forrige måned var Eiscat-direktør Craig Heinselman og prosjektleder Arvid Øvergård i Longyearbyen for å orientere sentrale aktører om prosjektet.

Ifølge Øvergård ville arbeidet umiddelbart bli satt i gang, om Eiscat-rådet sa ja i det ekstraordinære rådsmøtet i København. Arbeidet med å reise antenna på Breinosa vil bli svært krevende, og skal etter planen utføres av 40 kinesiske montører.

Øvergård sier at det ikke er noen politiske føringer i prosjektet, og at politikk ikke er tema i samtalene rundt antenna og Kinas tilstedeværelse.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært kjølig siden 2010, da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.

Har dårlig råd

Samtidig som en ny antenne planlegges på Svalbard, er Eiscat i gang med planleggingen av et nytt radarprosjekt på fastlandet. Et prosjekt hvor EU er med som bidragsyter.

– Det er snakk om en helt ny type antenne, Eiscat 3D, og en helt annen måte å se ionosfæren på, sier Arvid Øvergård.

Dermed må Eiscat prioritere, samtidig som Frankrike og Tyskland ikke lenger er medlem av organisasjonen. Det er med på å gjøre økonomien anstrengt.

– Eiscat må få en eller annen økning av driftsmidlene. Det kan skje ved å få inn nye brukere av anlegget. Å få inn flere land har hele tiden vært målsettingen, kanskje også få Russland sterkere inn, sier Asgeir Brekke.

Arvid Øvergård mener at det er rundt 40 prosent sjanse for at antenna overhodet blir bygd.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!