Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bygget uten vedtak

Åpnet i fjor: Det nye klatretårnet ble åpnet i september, og var en del av opprustningen av utearealet til Kullungen barnehage. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Bygget uten vedtak

Bydrift har brukt over 1 million kroner på klatretårn og grillhytte i Kullungen barnehage. Arbeidene ble ikke godkjent av politikerne.

Politikerne vedtok i fjor å investere i nye boliger for ansatte. Nå viser det seg at Bydrift brukte 1 million kroner mindre på boliger enn budsjettert. Disse pengene er i stedet brukt på uteområdet i Kullungen barnehage. Totalt brukte Bydrift i overkant av 1,2 millioner kroner på uteområdet i fjor.

– Denne saken har aldri vært i noe investeringsbudsjett verken i lokalstyret eller Bydrift-styret. Jeg synes det er mystisk at et så stort prosjekt ikke er nevnt noe sted, sier Heinrich Eggenfellner (H) som er styreleder i Bydrift.


– Er vedlikehold

Alle investeringer Bydrift skal gjøre, skal vedtas av lokalstyret.

Eggenfellner tok opp saken under styremøtet i Bydrift forrige torsdag, da styret fikk årsregnskap og årsmelding fra foretaket.

Daglig leder Marianne Aasen i Bydrift mener opprustingen av barnehagen var vedlikehold, ikke et investeringsprosjekt.

– Men så er det regnskapstekniske forhold som slår inn når tiltakene er av en viss størrelse. Da må pengene tas av investeringsbudsjettet, sier hun.

Aasen legger til at dette først ble klart etter at arbeidene var gjort.

I handlingsplanen for Bydrift for 2012, som ble vedtatt av styret, står det at Bydrift sammen med Oppvekstforetaket skulle opprettholde trygge og stimulerende lekeplasser ved skolen og barnehagene, og at de skulle lage en plan for barnehagene. Det sto ikke noe om at lekeapparatene skulle bygges.

– Hvorfor ble arbeidene likevel utført?

– Vi har lagd planen først, og så fulgte vi den planen. Den ble laget i samarbeid med Oppvekstforetaket, svarer Aasen.

– Burde saken legges fram for politikerne når dere bruker så mye penger at det regnes som en investering?

– Så lenge det er et vedlikeholdstiltak, skal den ikke det, svarer Aasen.

– Men både klatretårnet og grillhytta er nye, er det da vedlikehold?

– Når lekeplassapparater er utslitte, river vi de gamle og bygger nye, sier Aasen.

Pengene på driftsbudsjettet som etter planen skulle vært brukt på vedlikehold i barnehagen, skal settes av til investeringer i 2013, ifølge anbefalingen til årsregnskapet. Årsregnskapet og årsberetningene skal endelig legges fram for lokalstyret.


Forvirrende

Heinrich Eggenfellner mener denne saken er et eksempel på at det kan skje glipper med ordningen Longyearbyen lokalstyre har i dag.

– Det er ikke så lett å følge med på hva lokalstyret skal beslutte, hva Bydrift-styret skal beslutte og hva administrasjonen selv kan beslutte, sier han.

Han stiller også spørsmål ved kontrollen over hvem som skal betale hva. Tidligere sto uteområdene til barnehagene under Oppvekstforetaket.

– Er det riktig at Bydrift skal ta seg av uteplassene til barnehagene, eller skal Oppvekstforetaket gjøre det? spør Eggenfellner.

– Hva mener du bør gjøres videre?

– Man kan sette søkelys på dette, og så arbeider lokalstyret med en mulig omarbeiding av organisasjonen vår. Jeg mener at med så mange saker som går oppover og nedover i så mange styrer, har vi ikke reell politisk styring. Det er ikke lett for politikerne å følge med når vi i tillegg gjør det på fritida, sier Høyre-politikeren.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!