Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bygger om for 30 millioner

Etter fem måneders drift måtte Store Norske i høst stanse kullrenseanlegget i Svea. Verket er ikke konstruert for svalbardforhold, og monteringen holder ikke mål.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.02.2012 kl 10:16

Det pågår for tiden stor aktivitet i det ruvende oppredningsverket i Svea, etter å ha vært stengt siden 20. november i fjor. Alt gjøres klart til produksjonsstart. 1. mars skal urenset kull igjen mates inn på den ene siden av anlegget, og renset, salgbar kull strømme ut i den andre enden. Om alt går etter planen.

Cato Lund er teknisk sjef i Store Norske, og også øverste ansvarlige for oppredningsverket, ORV. På spørsmål om tidsplanen holder, svarer han at alt tyder på det.

– Det ser veldig bra ut, ingen avvik har så langt vist seg, sier han.

Dårlig planlegging

Store Norske var for et par år siden i ferd med å sette seg selv sjakkmatt i Svea. Selskapet var tvunget til å handle raskt for å unngå at kullproduksjonen måtte stanses fordi ingen lenger ville kjøpe kulla, som inneholdt for mye stein.

I desember 2010 fastslo daværende Store Norske-direktør Bjørn Arnestad overfor Svalbardposten at et oppredningsverk burde vært på plass allerede da han i 2008 overtok direktørjobben etter Robert Hermansen.

– Etter min vurdering har Store Norske vært for opptatt av det kortsiktige. Man har tatt ut indrefileten i Svea Nord med en steininnblanding på to-tre prosent. For seint har man løftet fram at når en kullforekomst går mot avslutning øker innslaget av stein, sa Arnestad den gangen.

Optimistisk

Store Norske var svært optimistisk da verket ble satt i drift sist sommer. Da hadde det tårnet seg opp enorme mengder urenset kull opp rundt verket, til sammen 120.000 tonn. Inntil kulden satte inn gikk alt som det skulle. 400 tonn kull ble renset i timen, i snitt 8.000 til 9.000 tonn i døgnet.

– Vi har så langt hatt få problemer. Mindre enn forventet faktisk. Vi har vært heldige, samtidig som vi har dyktige operatører i arbeid, uttalte daværende oppredningssjef Morten Johansen til Svalbardposten etter at verket hadde vært i drift i tre uker.

Tålte ikke kulde

Cato Lund innrømmer at det ikke ble tatt tilstrekkelig hensyn til de klimatiske forholdene da verket ble kjøpt inn, og at problemene satte inn så snart kulden kom.

Kullet som strømmer ut fra Svea Nord er både varm og ikke minst fuktig, nærmest våt. Årsaken er at driftsområdet holdes over null grader for å hindre at vannet som brukes til å binde kullstøvet ikke fryser.

Våt, varm kull kombinert med minusgrader går dårlig sammen. Blant annet førte det til at de mange transportbeltene i verket frøs og is bygde seg opp, noe som igjen førte til driftsstans.

– Er oppredningsverket dårlig konstruert?

– Jeg vil ikke si det. Men det er nok ikke den rette konstruksjonen for forholdene her. Det er blant annet for mange utvendige belter. Verket har gjort en god jobb den tiden det var i drift, og renset kullet som ble skipet ut, svarer Cato Lund.

Mer om saken i Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!