Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bygg selv – til selvkost

Avinor utførte alle arbeider selv på det nye terminalbygget, men måtte betale gebyr som om det var utført av lokalstyret. FOTO: Christopher Engås

Bygg selv – til selvkost

Selvkost for bygging av vei, vann og avløp skal sikres ved at næringslivet bygger selv. Deretter gir de anleggene til Longyearbyen lokalstyre.

Administrasjonsutvalget har behandlet «gebyrsaken», etter å ha fått juridisk assistanse fra advokatfirmaet Haavind gjennom flere måneder. Anbefalingen til politikerne er å endre regulativet slik at utbygger selv sørger for bygging av vei, vann og avløp. Deretter overtar Longyearbyen lokalstyre (LL) anleggene vederlagsfritt.

Vurderingen bak dette er at praksisen vil sikre selvkost, slik at LLs gebyrsystem igjen blir godkjent.

Skeptisk

Bykaia Lagerutleie AS startet «gebyrsaken» da selskapet vant fram i en klage mot LL i Kommunal- og regionaldepartementet i 2011 (se faktaramme). Johan Sletten har ennå ikke satt seg inn i forslaget, men utrykker skepsis når Svalbardposten forteller om hovedlinjene.

– Slik jeg forstår forslaget er det slik at LL vil at utbygger skal bygge infrastrukturen i byen, og LL eie den etterpå. Jeg er skeptisk til ei slik løsning, da det vitterlig er LL selv som er ansvarlig for å få slik infrastruktur på plass, sier han.

– Hvis næringsdrivende skal begynne å bygge veier og legge rør langs dem, vil det skape helt andre problemer igjen. Det er greit at man skal betale gebyr, men det skal følge selvkostprinsippet, sier han.

– På rett vei

Etter at Bykaia Lagerutleie vant saken mot LL, klaget Avinor på gebyret de måtte betale for vann og fjernvarme for sin nye hangar. Vann skal også være basert på selvkost, men Avinor besørget hele kostnaden selv, og ble likevel fakturert per kvadratmeter. Regningen kom på 610.000 kroner.

Lokal Avinor-sjef Morten Ulsnes tror likevel LL kan være på rett vei.

– I prinsippet høres det greit ut at utbygger besørger for denne tilknytningen selv, og at LL overtar eierskapet etterpå. Man skulle da tro at man i alle fall fikk selvkost til slutt, sier Ulsnes, som har lest en god del av saksframlegget.

Uklarheter

Mens LL kan la de som bygger nye bygg besørge bygging av infrastruktur for vei, vann og avløp, er dette ifølge saksframlegget ikke mulig når det gjelder fjernvarme.

Her vil LL fortsatt beregne gebyr ut fra nybyggets størrelse. For Avinor utgjorde dette over 1,2 millioner kroner, til tross for at LL ikke hadde noen utgifter med tilknytningen.

– Det står ikke noe om hva slags sats som skal brukes per kvadratmeter når gebyret for fjernvarme skal settes. For Avinors innebar utvidelsen av fjernvarmebruken på flyplassen ingen ytterligere investeringer for LL, og da vil det uansett virke urimelig med et gebyr basert på flateinnholdet til hangaren, sier Ulsnes.

Lokalstyret skal behandle saken på tirsdag.

Nøkkelord

Se bildet større

Bykaia Lagerutleie vant fram i klagen om det ikke var selvkost å betale en million for å knytte seg til vei. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Morten Ulsnes i Avinor på Svalbard er avventende til den politiske behandlingen av saken. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Johan Sletten i Bykaia Lagerutleie AS er skeptisk til forslaget fra Administrasjonsutvalget. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!