Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Byens monumenter får nye bein å stå på

Taubanebukkene er fredede kulturminner, og skal nå sikres slik at også fremtidens generasjoner kan ha glede av disse monumentene fra kullgruvetiden. FOTO: Ole Magnus Rapp

Byens monumenter får nye bein å stå på

Råtne stolper blir nå skiftet ut og den store taubanebukken midt i byen er snart klar for 50 nye år.

Tekst:

Publisert:

De høye bukkene var frem til 1987 viktige når kullet fra gruvene ble transportert «luftveien» via taubanesentralen til oppredningsverket ved Hotellneset. Nå er de monumentale tre-byggverkene fredede kulturminner, som Store Norske er ansvarlig for.

Råteskader

I løpet av våren skal den store bukken ved kulturhuset være ferdig reparert. Selve fundamentet ligger godt bevart i permafrosten to meter nede i bakken, men de fire tykke pålene som fester den 30 meter høye konstruksjonen til fundamentet, har råteskader og må skiftes ut.

– Det er spesielt arbeid. Før vi begynte å grave var ingen helt sikker på hvordan bukken var fundamentert, sier Trond Håvelsrud i Svalbard bygg, som har fått vedlikeholds-oppdraget.

Flere råtne stokker er gravd frem og skiftet ut. To hjørner gjenstår, og arbeiderne må sikre den nesten 20 tonn tunge konstruksjonen mens de skifter ut «føttene».

– Vi har etter hvert god erfaring i å skifte ut slike bærekonstruksjoner. Både i Longyearbyen og i Ny-Ålesund har vi reparert bygg der råte har preget fundamentet, sier Håvelsrud.

Flere for tur

Store Norske har planene klare for å vedlikeholde flere av de fredede taubanebukkene. Erfaringene fra denne første vil komme godt med videre, og det skal lages en håndbok for slikt arbeid.

Hittil er 58 taubanebukker i Longyearbyen, og syv i Hiorthamna undersøkt av eksperter, og flere bør vedlikeholdes.

– Råte er et velkjent problem ved slike konstruksjoner, sier Sveinung Lystrup Thesen som er eiendomssjef i SNSK. Selskapet forvalter kulturminnene på vegne av staten, og samarbeider med eksperter fra Norsk institutt for kulturminneforskning samt råteeksperten Mycoteam.

SNSK har søkt, og fått, midler fra Svalbards miljøvernfond, og vedlikeholdet av den første taubanebukken vil komme på rundt 300.000 kroner.

– Vi vil gjerne forvalte arven etter vår spesielle gruvehistorie. Flere gruveanlegg, taubanen og taubanesentralen skal få nødvendig vedlikehold. Det er viktig at slikt blir stående og tatt vare på, sier eiendomssjefen.

Nøkkelord

Se bildet større

Den store taubanebukken i sentrum får nye «bein» når de fire råtne stolpene skiftes ut. Sveinung Lystrup Thesen (t.v.) fra Store Norske er byggherre, mens Trond Håvelsrud og hans folk i Svalbard bygg utfører arbeidet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!