Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Byen våkner til liv

I motsetning til andre turistbyer, som yrer av liv om sommeren og går i dvale når høsten kommer, er det nå i september at Longyearbyen våkner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Riktignok har det - også i sommer - vært en jevn strøm av besøkende til vårt nordligste Norge, eksotiske Svalbard. Men turistene blir bare statister, som er her i noen timer eller dager og reiser igjen. Med undrende blikk ser de seg rundt, og finner de en av de få fastboende som har valgt å tilbringe sommeren på øya, nytter de anledningen til å spørre hvordan i all verden det går an å bo her.

At det går an skjønner man nå som sommeren er over, de fastboende kommer tilbake, og byens indre sjelsliv våkner. Hjertet begynner å slå og pulsen øker, etter at byen har vært forlatt av sine mennesker en hel sommer. For det er ikke turistene som skaper livet her i byen. Det gjør ungene, på skaterampa, i og utenfor skolen, i barnehagene og på sykkel langs veiene. Det gjør Longyearbyen Blandakor, Svalbard Turn, Røde Kors, Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening og Polargospel, blant andre. Det er dette som er Longyearbyen. Når hverdagen kommer i gang, og det skal legges planer for høsten. Politikerne samles på sine møterom, kontorene fylles opp med ansatte som har fått ny giv etter å ha slikket sol og tanket opp varme på fastlandet, reinsjakta er i full gang – de fleste jegerne har trolig allerede sikret seg årets dyr. Lag og foreninger kan invitere til et nytt år med korsang, turning, innebandy, førstehjelp og medlemsmøter. Aksjonsgruppa i årets tv-aksjon har begynt å planlegge høstens triks for å lokke fram folks giverglede. Med høsten og mørket kommer Kunstpause og den ene festivalen etter den andre. Der resten av festival-Norge slutter tar festival-Svalbard over. Det er som om vår visshet om at mørket og kulda snart setter inn gjør oss mer kreative enn når sola skinner døgnet rundt. Vi søker sammen, når dagene blir kortere, nettene blir lenger og solstrålene byttes ut med en vintermåne som ikke skjenker noe varme, bare kald nytelse. Nå våkner byen til liv, det er nesten ingen grenser for hvor mye aktivitet som avles.

Det er når ting begynner å skje, at det er moro å lage avis. Jeg har vært så heldig å få muligheten til å sitte tre måneder i redaktørstolen, mens Birger Amundsen har permisjon. En hyggelig oppgave, som jeg tar fatt på med stort pågangsmot, men også med ydmykhet. Kunnskapsnivået om Svalbard er så høyt hos mange av våre lesere at det alltid vil være noen som protesterer hvis man blir litt for kjekk og påstår at noe har skjedd for første gang, eller siste gang, eller at det aldri har funnet sted. Det er det som gjør det så spennende å lage Svalbardposten, at avisa har en kresen leserskare, som gjerne deler sin kunnskap med andre lesere gjennom avisen. Jeg gleder meg til å lære enda mer.

Nyt helgen og det klare høstværet, om det er fra en av toppene i Svalbard Turns «Topptrimmen» eller i sofaen med Svalbardposten og beina høyt.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!