Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Budsjettet er i havn

Konsekvenslistas Trond Berg og Jens Abild (t.h.) gikk for budsjettet, men ønsker en utredning om hvem som skal ha ansvar for drift og vedlikehold av energiforsyning og veier. Til venstre ungdomsrepresentant Maria Sæter. FOTO: Anders Fjellestad

Budsjettet er i havn

Foruten ny lift til brannvesenet, ble 2013-budsjettet banket gjennom uten de store diskusjonene og endringene.

Tekst:

Publisert:

Lokalstyret fikk budsjett­anbefalingen servert på et fat, etter at Administrasjonsutvalget (AU) hadde gjort grovarbeidet under sitt 14 timer lange maraton­møte i slutten av november. Svalbardposten skrev sist uke at ansatte i Longyearbyen lokalstyre reiser for flere millioner kroner i året. Men reisebudsjettet ble ikke et tema under budsjettsaken.


Stusset over prisøkning

Det var imidlertid knyttet spenning til hvordan Konsekvenslista ville stille seg til det anbefalte budsjettet. Partiet er det eneste som ikke er representert i AU. Under tirsdagens lokalstyremøte, fikk de derfor en mulighet til å påvirke 2013-budsjettet for første gang. Konsekvenslista var positive.

– All ære til partiene som står bak denne budsjettanbefalingen. Slik jeg forstår det, er dette et nullbudsjett, men det bør finnes muligheter til å spare inn mer, sa Trond Berg.

Han stilte blant annet spørsmål ved det planlagte skiftet av lønns- og økonomisystem i Longyearbyen lokalstyre. Skiftet vil koste 2,2 millioner kroner og medføre 200.000 kroner i økte, årlige vedlikeholdsutgifter.

– Bør det ikke heller bli billigere når en går over til et nytt system? spurte Berg.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen så det poenget.

– Men vi har nådd et metnings­punkt på det vi klarer å administrere med dagens system. Vi må derfor ha et nytt system, og ønsker da det samme som de fleste andre kommuner har, sa Kristoffersen.


Bytt bil med drosje

Partiet lurte også på om det var mulig å kutte ut bilkjøp, og i stedet bruke drosje.

– For driftskostnadene av én bil, kan man få 64 turer med taxi hver måned. Det vil også støtte lokalt næringsliv, sa Berg.

Lokalstyrelederen likte drosje­ideen, men poengterte at det var snakk om å skifte ut biler, noe som betyr at driftsutgiftene samlet sett ikke øker. Bydrift har også inngått en leasingavtale for bil, noe som kan redusere bilutgiftene.


Politikerne ruster seg

Konsekvenslista fikk derimot fullt gehør for sitt ønske om en avklaring av ansvarsfordelingen for energiforsyning og veier.

– Hva bør finansieres av Longyearbyen, og hva bør være statens ansvar? spurte Berg.

Et enstemmig lokalstyre vedtok å vente med denne saken, og i stedet legge den fram for Administrasjonsutvalget som egen sak etter jul.

Selv om politikerne var glade for å unngå store kutt og reduksjon i tjenestetilbudet, vet de at pengesekken ikke kommer til å vokse i årene framover.

– Vi har kommet bra i havn, men utfordringene står i kø. Før eller senere må vi kanskje si nei til ting, ja, kanskje viktige ting. Vi må få bedre svar fra staten. Hva ønsker staten med Svalbard? sa Håvar Fjerdingøy i Tverrpolitisk fellesliste.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!