Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Budsjettet er i havn

Konsekvenslistas Trond Berg og Jens Abild (t.h.) gikk for budsjettet, men ønsker en utredning om hvem som skal ha ansvar for drift og vedlikehold av energiforsyning og veier. Til venstre ungdomsrepresentant Maria Sæter. FOTO: Anders Fjellestad

Budsjettet er i havn

Foruten ny lift til brannvesenet, ble 2013-budsjettet banket gjennom uten de store diskusjonene og endringene.

Lokalstyret fikk budsjett­anbefalingen servert på et fat, etter at Administrasjonsutvalget (AU) hadde gjort grovarbeidet under sitt 14 timer lange maraton­møte i slutten av november. Svalbardposten skrev sist uke at ansatte i Longyearbyen lokalstyre reiser for flere millioner kroner i året. Men reisebudsjettet ble ikke et tema under budsjettsaken.


Stusset over prisøkning

Det var imidlertid knyttet spenning til hvordan Konsekvenslista ville stille seg til det anbefalte budsjettet. Partiet er det eneste som ikke er representert i AU. Under tirsdagens lokalstyremøte, fikk de derfor en mulighet til å påvirke 2013-budsjettet for første gang. Konsekvenslista var positive.

– All ære til partiene som står bak denne budsjettanbefalingen. Slik jeg forstår det, er dette et nullbudsjett, men det bør finnes muligheter til å spare inn mer, sa Trond Berg.

Han stilte blant annet spørsmål ved det planlagte skiftet av lønns- og økonomisystem i Longyearbyen lokalstyre. Skiftet vil koste 2,2 millioner kroner og medføre 200.000 kroner i økte, årlige vedlikeholdsutgifter.

– Bør det ikke heller bli billigere når en går over til et nytt system? spurte Berg.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen så det poenget.

– Men vi har nådd et metnings­punkt på det vi klarer å administrere med dagens system. Vi må derfor ha et nytt system, og ønsker da det samme som de fleste andre kommuner har, sa Kristoffersen.


Bytt bil med drosje

Partiet lurte også på om det var mulig å kutte ut bilkjøp, og i stedet bruke drosje.

– For driftskostnadene av én bil, kan man få 64 turer med taxi hver måned. Det vil også støtte lokalt næringsliv, sa Berg.

Lokalstyrelederen likte drosje­ideen, men poengterte at det var snakk om å skifte ut biler, noe som betyr at driftsutgiftene samlet sett ikke øker. Bydrift har også inngått en leasingavtale for bil, noe som kan redusere bilutgiftene.


Politikerne ruster seg

Konsekvenslista fikk derimot fullt gehør for sitt ønske om en avklaring av ansvarsfordelingen for energiforsyning og veier.

– Hva bør finansieres av Longyearbyen, og hva bør være statens ansvar? spurte Berg.

Et enstemmig lokalstyre vedtok å vente med denne saken, og i stedet legge den fram for Administrasjonsutvalget som egen sak etter jul.

Selv om politikerne var glade for å unngå store kutt og reduksjon i tjenestetilbudet, vet de at pengesekken ikke kommer til å vokse i årene framover.

– Vi har kommet bra i havn, men utfordringene står i kø. Før eller senere må vi kanskje si nei til ting, ja, kanskje viktige ting. Vi må få bedre svar fra staten. Hva ønsker staten med Svalbard? sa Håvar Fjerdingøy i Tverrpolitisk fellesliste.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!