Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bryter råk julaften

«Noorderlicht» kom til Longyearbyen mandag morgen med samme mannskap som tidligere år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Bryter råk julaften

Den lille, russiske isbryteren «A. Belikov» skal bryte «Noorderlicht» inn i Tempelfjorden julaften.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.12.2010 kl 15:03

Mandag morgen kom seilskuta «Noorderlicht» til Longyearbyen. Skuta chartres av Basecamp Spitsbergen og skal fryse inne i Tempelfjorden og for tiende år på rad og fungere som overnattingssted for turister. Isen ligger allerede fast i fjordarmen, og hyttene i Tempelfjorden er i bruk.

Solfrid Håkenstad er daglig leder i Basecamp Spitsbergen.

– Hvordan vurderer dere sikkerheten ved å bryte is nå som det allerede er ferdsel på isen?

– Vi varsler slik vi har rutine på, og slik det står i løyvet vårt. Vi er i dialog med Sysselmannen og kontakter turoperatører, lag og foreninger i tillegg til privatpersoner vi vet skal ut og ferdes på isen, sier hun.

Har ikke sjekket isen

– Hva med de som allerede er ute i terrenget?

– Nå må man uansett ta forholdsregler når man er ute og ferdes på isen, spesielt med vindforholdene som har vært de siste dagene. Fordelen er at vi har tradisjon for å bryte isen hvert år, og folk i Longyearbyen kjenner til prosjektet, sier Håkenstad.

Hun oppfordrer turfolk til å være veldig forsiktige når de ferdes på Tempelfjorden og til å ferde godt øst for UTM-punktet 33X 0544900 8704380, hvor båten skal ligge. Folk må også være oppmerksomme på Murdoch-hullet, et område som ikke fryser til, som ligger øst for stedet der «Noorderlicht» skal fryse inn.

– Plasseringen av båten er regulert i løyvet vårt, den skal legges i samme posisjon som i fjor, sier Håkenstad.

Hun har ikke sjekket isen i Tempelfjorden og vet ikke hvor tykk den er.

– Det jeg vet, er at folk har kjørt på isen fra Fredheim til Bjonahamna, sier hun.

Så fort som mulig

Håkenstad skal selv være om bord i «A. Belikov» når isen brytes for å være sikker på at «Noorderlicht» kommer i riktig posisjon.

– Hvorfor skal dere bryte is på julaften?

– Vi ønsker å få brutt den inn så tidlig som mulig. Om det hadde vært mulig, hadde vi gjort det i kveld, sier Håkenstad.

Hun forteller at den russike bukseringsbåten er opptatt i morgen, og at julaften derfor ble det tidligste de kunne få brutt råk.

Kan ikke nekte

Assisterende sysselmann Lars Fause forteller at Sysselmannen ikke har hjemmel til å nekte isbryting så lenge det ikke unødig forstyrrer menneskelig ferdsel og dyreliv.

Han viser til Svalbardmiljølovens paragraf 73 som sier:

«All ferdsel på Svalbard skal foregå på en måte som ikke skader, forsøpler eller på annen måte forringer naturmiljøet eller kulturminner eller fører til unødig forstyrrelse av mennesker eller dyreliv.»

– Det eneste stedet man må ha samtykke for å bryte is er i Adventfjorden, sier Fause.

Næringsliv går først

– Svalbardposten vet at det allerede er ferdsel med snøskuter på Tempelfjorden, og at flere skal feire jul på hyttene der. Vil ikke isbryting da unødig forstyrre menneskelig ferdsel?

– Når det blir kolliderende interesser som her, går hensynet til næringslivet og «Noorderlicht» foran hensynet til rekreasjon for fastboende, svarer Fause.

Han legger til at dersom Basecamp hadde ventet lenger med å bryte is ville det vært større ferdsel på fjorden og mer tvilsomt at det var lovlig.

Fause er også fornøyd med at Basecamp går ut tidlig og varsler om isbrytingen.

– To døgn vurderer vi som tidlig, sier Fause.

– Hva med å få varslet de som allerede er ute i terrenget?

– Vi har en liste, men ansvaret for å varsle ligger hos de som bryter isen. Dette er også en kjent sak. Fastboende vet at «Noorderlicht» skal inn i fjorden og man kjører alltid på sjøis på egen risiko, sier Fause.

Ikke pliktig

I november sendte Guri Tveito en epost til Basecamp der det sto «Som nevnt på telefon vil vi sterkt oppfordre Basecamp Spitsbergen til å følge nøye med på iskart og temperaturforhold og være ute i god tid, slik at vilkåret i tillatelsen kan overholdes». Videre siterte Tveito fra tillatelsen til Basecamp der det står at plasseringen av «Noorderlicht» skal finne sted før isen legger seg.

– Hva betydde den eposten?

– Basecamp er ikke pliktig å legge båten i Tempelfjorden før isen legger seg. Det kan vi ikke pålegge dem. Vi har heller ikke noen hjemmel for å nekte dem å bryte is så lenge de ikke unødig forstyrrer menneskelig ferdsel og dyreliv. Vi opplever at Basecamp har fulgt rådet de har fått, sier Fause.

Ikke problem

Steinar Strøm i Totakteren, som har hytta Bjonahamna i Tempelfjorden, ser ikke noe stort problem med isbrytingen.

– Isen er så tjukk at råka kommer til å fryse fort igjen. Vi informerer de som skal ut på tur som vi vet om, sier han.

Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening har hytte på Kapp Schoultz. Hytteansvarlig Anders Lindseth mener det ikke vil være noe problem å komme seg dit selv om det brytes råk til «Noorderlicht».

– Vi har også Skottehytta (i Billefjorden red. adm.), men det er ikke skuterføre opp Murdoch på grunn av lite snø, sier Lindseth.

Også han regner med at råka vil fryse igjen raskt siden det er meldt kaldt vær og lite vind framover.

 

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!