Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bryggeriforbud for fall

Om det går som Helsedepartementet vil, kan Robert Johansen snart skåle med sitt eget Svalbard-øl. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

Bryggeriforbud for fall

Helsedepartementet vil tillate alkoholproduksjon på Svalbard. Dermed er Robert Johansen nok et steg nærmere drømmen om Svalbard bryggeri.

Tekst:

Publisert:

Dagens regelverk forbyr produksjon av øl, vin og brennevin på Svalbard. Nå vil Helse- og omsorgsdepartementet oppheve tilvirkningsloven som i 85 år har satt en stopper for lokale bryggerier og brennerier.

Allerede i september 2011 sa departementet til Svalbardposten at de så gode grunner til å fjerne forbudet, men siden har det vært tyst.

Nå kommer det omsider noe konkret, i den foreslåtte moderniseringen av helselovgivingen på Svalbard. Forslaget er ute på høring til august.


Utdatert lov

Dette er godt nytt for Robert Johansen, som i over tre år har kjempet for å få brygge øl i Longyearbyen. 28. januar 2010 søkte han om å få endret loven. I november 2012 søkte han om dispensasjon fra loven inntil eventuell ny lov trer i kraft. Johansens engasjement er årsaken til at departementet tar tak i saken:

«Det har ikke tidligere vært noen spesielle grunner til å vurdere dette nærmere. Departementet har imidlertid i den senere tid mottatt konkrete henvendelser fra personer som ønsker å brygge øl på Svalbard», heter det i høringsbrevet.

Departementet mener tilvirkingsloven er utgått på dato, og at det ikke lenger er noen grunn til å opprettholde forbudet.

I stedet foreslås det å opprette en bevillingsordning, der myndighetene kan stille en rekke krav til eventuelle bryggerier og brennerier på Svalbard. Det skal også føres tilsyn med alkoholprodusentene.

Den foreslåtte bevillingsordningen blir trolig en midlertidig løsning. På sikt ønsker departementet en full gjennomgang av alkohollovverket på Svalbard.

Robert Johansen har jevnlig kontaktet departementet for å følge opp saken. Nå begynner han omsider å se lys i enden av tunnelen.

– Ja, jeg føler det begynner å løsne. Dersom alt går så raskt som det kan gå, ser jeg for meg at Svalbard bryggeri kan starte opp om ett år. Det mest realistiske er nok mellom ett og to år, sier Johansen.


Planene klare

Han planlegger å brygge rundt 100.000 liter øl i året av ulike sorter. Han har også avtale om bryggerilokaler og planlegger et besøkssenter i bryggeriet. Totalt ser han for seg investeringer på mellom 5 og 6 millioner kroner.

Trust Arktikugol har også planer om å etablere et minibryggeri. Det skal holde til i Barentsburg og produsere rundt 1.000 liter øl per uke, ifølge planer gruveselskapet tidligere har presentert.

En eventuell lovendring ligger uansett et stykke fram i tid. Fristen for å uttale seg til forslaget er 23. august. Deretter skal departementet sammenstille uttalelsene og utarbeide et nytt lovforslag. Dersom mange av uttalelsene er negative til å oppheve loven, kan departementet snu i saken.

Det er ennå usikkert når en eventuell lovendring vil tre i kraft.

Flere endringer

I tillegg til opphevingen av tilvirkningsloven for alkohol, ønsker departementet å innføre flere norske helselover på øygruppa. Disse skal erstatte den såkalte sunnhetsforskriften fra 1928.

Som Svalbardposten skrev i februar er helsetilsynsloven, smittevernloven, legemiddelloven, helseperson­elloven og matloven blant lovene som kan bli innført. Meningen er å modernisere lovverket for Svalbard, ikke å innføre nye tjenester på øygruppa.

– Forslagene vil blant annet bidra til å sikre kvalitet og pasient­sikkerhet i helsetjenestene som ytes på Svalbard, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Departementet tror ikke at innføringen av lovene vil gi store ekstrakostnader, siden det stort sett betyr en videreføring av etablert praksis i Longyearbyen i dag. Det kan bli noe økte kostnader i forbindelse med tilsyn, blant annet ved sykehuset i Barentsburg.

Om legemiddelloven innføres for Svalbard, vil det kunne gi reduserte innkjøpspriser for Spitsbergen Apotek, heter det i høringsnotatet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!