Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bruker høyteknologi mot fjernvarme-rust

Jimmy Fong (t.v.) og Anders Løvstad sjekker ut tilstanden til rørene på fjernevarmenettet i Longyearbyen. FOTO: Petter Skattum

Bruker høyteknologi mot fjernvarme-rust

Bydrift har fått internasjonal hjelp for å sikre tilførelsen av fjernvarme.

Tekst:

Publisert:

Bydrift har lenge vært usikre på kvaliteten på rørene som frakter fjernvarme i Longyearbyen. Men siden det er umulig å stoppe vanntilførelsen sommer og vinter uten store komplikasjoner, har de ikke kunnet kontrollere det.

– Det siste halvannet året har vært på utkikk etter noen som kunne hjelpe oss, sier daglig leder Marianne Aasen.

Fra olje- og gassnæringen
Løsningen kom da hun var i kontakt med Petter Skattum i Multiconsult Longyearbyen. Han kjente til at en kollega hadde forsket på bruk av ultralyd i rør for å avdekke rust og andre svakheter. Teknologien har vært kjent de siste 15 årene, men det er først nå at datakraften er blitt stor nok til at det er mulig å gjøre dette med enkle midler.

– Metoden brukes mye i olje- og gassnæringen, men dette er første gang jeg bruker den i Norge. Og den har aldri blitt brukt til å se på vannrør i et lokalsamfunn, sier Anders Løvstad fra Multiconsult, som nylig tok en doktorgrad på området.

500 meter rør
I forrige uke var Løvstad i Longyearbyen sammen med Jimmy Fong fra det London-baserte selskapet Guided Ultrasonics, som har nære bånd til forskermiljøet ved University of London. I løpet av to dager var de innom ni av hyttene som fjernvarmen går igjennom. Hvert sted skar de av en liten bit av isoleringa og festet maskinen rundt. Ved å sende ultralyd i begge retninger kunne de fange opp eventuelle ekko og analysere dem. 500 meter med rør ble undersøkt.

– Systemet kan si akkurat hva slags problem det er og hvor det befinner seg. Dermed trenger man kun å skifte ut akkurat den delen, sier Fong.

Skal analysere
Fong sier at han ikke kom over noen store feil, men tar forbehold om at han ikke har fått analysert resultatene skikkelig ennå. Bydrift vil bruke resultatene i sitt videre arbeid.

– Når vi får resultatene, kan vi planlegge hva vi skal skifte ut, sier Marianne Aasen.

Resultatene lagres slik at man i framtiden kan gå flere år tilbake i tid og se på utviklingen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!