Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bruker høyteknologi mot fjernvarme-rust

Jimmy Fong (t.v.) og Anders Løvstad sjekker ut tilstanden til rørene på fjernevarmenettet i Longyearbyen. FOTO: Petter Skattum

Bruker høyteknologi mot fjernvarme-rust

Bydrift har fått internasjonal hjelp for å sikre tilførelsen av fjernvarme.

Tekst:

Publisert:

Bydrift har lenge vært usikre på kvaliteten på rørene som frakter fjernvarme i Longyearbyen. Men siden det er umulig å stoppe vanntilførelsen sommer og vinter uten store komplikasjoner, har de ikke kunnet kontrollere det.

– Det siste halvannet året har vært på utkikk etter noen som kunne hjelpe oss, sier daglig leder Marianne Aasen.

Fra olje- og gassnæringen
Løsningen kom da hun var i kontakt med Petter Skattum i Multiconsult Longyearbyen. Han kjente til at en kollega hadde forsket på bruk av ultralyd i rør for å avdekke rust og andre svakheter. Teknologien har vært kjent de siste 15 årene, men det er først nå at datakraften er blitt stor nok til at det er mulig å gjøre dette med enkle midler.

– Metoden brukes mye i olje- og gassnæringen, men dette er første gang jeg bruker den i Norge. Og den har aldri blitt brukt til å se på vannrør i et lokalsamfunn, sier Anders Løvstad fra Multiconsult, som nylig tok en doktorgrad på området.

500 meter rør
I forrige uke var Løvstad i Longyearbyen sammen med Jimmy Fong fra det London-baserte selskapet Guided Ultrasonics, som har nære bånd til forskermiljøet ved University of London. I løpet av to dager var de innom ni av hyttene som fjernvarmen går igjennom. Hvert sted skar de av en liten bit av isoleringa og festet maskinen rundt. Ved å sende ultralyd i begge retninger kunne de fange opp eventuelle ekko og analysere dem. 500 meter med rør ble undersøkt.

– Systemet kan si akkurat hva slags problem det er og hvor det befinner seg. Dermed trenger man kun å skifte ut akkurat den delen, sier Fong.

Skal analysere
Fong sier at han ikke kom over noen store feil, men tar forbehold om at han ikke har fått analysert resultatene skikkelig ennå. Bydrift vil bruke resultatene i sitt videre arbeid.

– Når vi får resultatene, kan vi planlegge hva vi skal skifte ut, sier Marianne Aasen.

Resultatene lagres slik at man i framtiden kan gå flere år tilbake i tid og se på utviklingen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!