Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bruker 100 millioner i Svea

Mer enn kull: I tillegg til gruvedrift, har Svea lenge vært et sted for testing av arktisk teknologi. Nå vil Sintef investere store summer i å utvikle nisjen videre. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Bruker 100 millioner i Svea

Sintef vil gjøre Svea til high tech-vindu.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2014 kl 17:43

I forrige uke åpnet Sintef kontor i Longyearbyen, etter å ha hatt aktiviteter på Svalbard i 30 år. Nå melder forskningskonsernet at de kommer til å satse mer på Svea-området. Prosjektet har fått navnet Svea Arctic Research Infrastructure (Sari), og vil ha et budsjett på rundt 100 millioner kroner.

– Dette er en beslutning om å utvikle Svea som et laboratoriumsområde for teknologi i nordområdene, sier nordområdeansvarlig Gunnar Sand.

Sand sier at de tenker seg tre nye laboratorieområder i og rundt gruvesamfunnet.

– For det første et generelt laboratorium der vi kan analysere resultater fra felten. For det andre trenger vi et sjøvannslaboratorium, som nødvendigvis må ligge nede ved fjorden. Det tredje behovet vi har på tegneblokka, er et boresenter der vi kan teste boreteknologi under arktiske forhold.

Ut av lokalsamfunnet
De to første behovene vil være konkrete bygninger, men det er ennå ikke funnet passende steder å plassere dem. Boresenteret, derimot, vil være et åpent felt. Sand tror et ideelt sted vil være innerst i Braganzavågen, der veien svinger opp over Høganesbreen

– Vi kommer til å trenge en del areal på dette prosjektet, og det kan være greit å trekke det litt ut fra lokalsamfunnet. Vi har vært i kontakt med Store Norske for å forhøre oss om mulighetene, sier Sand.

Ikke olje i Kongsfjorden
Sand sier at det aldri har vært aktuelt å legge laboratoriet til Ny-Ålesund, der hovedvekten av forskningsfeltarbeidet på Svalbard er samlet.

– Du kunne jo sett for deg hvilken respons vi ville fått hvis vi hadde begynt å brenne olje i Kongsfjorden. Da er Svea og Van Mijenfjorden mer industrielt, og tilrettelagt for den type forskning vi ønsker å gjøre, sier Sand.

Det handler blant annet om å forske på hvordan oljen oppfører seg i is, samt hvordan oljenedbrytingen foregår i mørket. Målet er å trekke med seg aktører fra oljeindustrien og byggebransjen.

Søker penger
I løpet av året skal Sintef sende inn en prosjektbeskrivelse til infrastrukturprogrammet til Forskningsrådet for å søke om midler til prosjektene. Det betyr at byggingen av laboratoriene tidligst kan komme i gang neste sommer.

Nøkkelord

Se bildet større

Byggeklar: Nordområde­ansvarlig Gunnar Sand ser for seg tre nye laboratorier i Svea i løpet av de neste årene. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!