Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bruker 100 millioner i Svea

Mer enn kull: I tillegg til gruvedrift, har Svea lenge vært et sted for testing av arktisk teknologi. Nå vil Sintef investere store summer i å utvikle nisjen videre. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Bruker 100 millioner i Svea

Sintef vil gjøre Svea til high tech-vindu.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2014 kl 17:43

I forrige uke åpnet Sintef kontor i Longyearbyen, etter å ha hatt aktiviteter på Svalbard i 30 år. Nå melder forskningskonsernet at de kommer til å satse mer på Svea-området. Prosjektet har fått navnet Svea Arctic Research Infrastructure (Sari), og vil ha et budsjett på rundt 100 millioner kroner.

– Dette er en beslutning om å utvikle Svea som et laboratoriumsområde for teknologi i nordområdene, sier nordområdeansvarlig Gunnar Sand.

Sand sier at de tenker seg tre nye laboratorieområder i og rundt gruvesamfunnet.

– For det første et generelt laboratorium der vi kan analysere resultater fra felten. For det andre trenger vi et sjøvannslaboratorium, som nødvendigvis må ligge nede ved fjorden. Det tredje behovet vi har på tegneblokka, er et boresenter der vi kan teste boreteknologi under arktiske forhold.

Ut av lokalsamfunnet
De to første behovene vil være konkrete bygninger, men det er ennå ikke funnet passende steder å plassere dem. Boresenteret, derimot, vil være et åpent felt. Sand tror et ideelt sted vil være innerst i Braganzavågen, der veien svinger opp over Høganesbreen

– Vi kommer til å trenge en del areal på dette prosjektet, og det kan være greit å trekke det litt ut fra lokalsamfunnet. Vi har vært i kontakt med Store Norske for å forhøre oss om mulighetene, sier Sand.

Ikke olje i Kongsfjorden
Sand sier at det aldri har vært aktuelt å legge laboratoriet til Ny-Ålesund, der hovedvekten av forskningsfeltarbeidet på Svalbard er samlet.

– Du kunne jo sett for deg hvilken respons vi ville fått hvis vi hadde begynt å brenne olje i Kongsfjorden. Da er Svea og Van Mijenfjorden mer industrielt, og tilrettelagt for den type forskning vi ønsker å gjøre, sier Sand.

Det handler blant annet om å forske på hvordan oljen oppfører seg i is, samt hvordan oljenedbrytingen foregår i mørket. Målet er å trekke med seg aktører fra oljeindustrien og byggebransjen.

Søker penger
I løpet av året skal Sintef sende inn en prosjektbeskrivelse til infrastrukturprogrammet til Forskningsrådet for å søke om midler til prosjektene. Det betyr at byggingen av laboratoriene tidligst kan komme i gang neste sommer.

Nøkkelord

Se bildet større

Byggeklar: Nordområde­ansvarlig Gunnar Sand ser for seg tre nye laboratorier i Svea i løpet av de neste årene. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!