Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brødtekst med brødprat

 

Brødtekst med brødprat

Baker Evertsen sørger for å gi oss alle vårt daglige brød. Hva mer kan noen forlange idet sola forsvinner bak fjella og mørket senker seg over landet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ingenting ved det grønne industribygget leder tanken hen på et bakeri. Kjøretøy, oljesøl og eim av drivstoff er greit, men bakeri? To ståldører side om side, ei gul og ei brunrød. Innafor den brunrøde, ei lang trapp opp til nok ei dør, deretter enda ei, for så å møte en varm vegg av nystekte brød, sirup og evig liv.
Alt er som det skal være på et sted som dette, hvor svære ovner hver eneste natt tryller ut noen hundre gyllne brød. Og mest populær av alle sju sorter er Svalbardbrødet, hva annet?
– Det e´ et mellomgrovt brød, og det e´ uten tvil det som e´ slageren. Det e´ heilt sikkert, bedyrer Rolf Evertsen.
Han er født i Brøstadbotn, men regner seg som Nordreisa-væring, og kom til Longyearbyen i mai for å ta seg av bakeriet, Bakehuset Nord-Norge som det står med store bokstaver på veggen ved siden av Toyota-skiltet ut mot bensinstasjonen.
Det er to mann ansatt på bakeriet, og Evertsen går vanligvis på jobb sånn ved sekstida om morgenen.
– Vi har en mann som går på klokken ett hver natt og holder på til ut på morgenkvisten. På denne tida av året baker han seks dager i uka, i høysesongen sommerstid blir det ofte sju dager.
Rundt 250 brød daglig går med for å holde folket i Longyearbyen i humør. Her om dagen ble et helt nytt brød introdusert, Tromsøbrødet.
– Det e et veldig grovt brød, men nokka mer kan æ egentlig ikke si, det har æ ikke lov til. Men det e´ ikke nokka hokus pokus, bedyrer han.
– Kneip? Nei, det e´ gått ned med kneipen over alt. Da æ jobba hos Baker Pedersen i Tromsø var det tre sorter; kneip, grovbrød og hjembakt. Men no e´ det så mange sorter at kneipen har tapt terreng, sier han.
Rolf Evertsen forteller at grovbrød er hans favoritt, grovbrød med sirup vel og merke.
– Men for alle del, ikke for mye sirup for da blir det søtt.
En passelig dæsj for å gi brødet det lille ekstra – piffet.
Det bakes mer enn brød, også rundstykker, hamburgbrød, og diverse kaker. Men også mørketidsboller. Fete, fine boller kokt i olje, fylt med vaniljekrem og med en kalott sjokolade over toppen.
Å bake krever så absolutt sin mann. Han må sørge for en jevn, kontinuerlig strøm av mel, sukker, vann, salt, olje, melk – og sirup. Det krever sin mann.
Evertsen kunne godt tenke seg å se mer av landet sammen med kona Synnøve, hadde det bare ikke vært for dagene som løper så hastig avsted.
Han banker seg på lårene, og mimer at han liker godt å bruke beina, å traske rundt i terrenget. Nå håper han på bedre tider til våren.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!