Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brett opp ermene!

Så fikk de det til, de som ikke syntes det var nok å feire Longyearbyens 100-årsjubileum i kalenderåret 2006, men som mente det var på sin plass å markere også 101-årsdagen til Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Anne Lise Klungseth Sandvik varslet det allerede ved årsskiftet, at jubileumsåret på ingen måte var slutt, og med nyoppsettingen av suksessforestillingen Brødrene Østermanns huskors på Huset lørdag kveld fikk hun rett. Hun fikk vilja si, akkurat som rollefiguren hennes, Anna Søderberg. Kanskje ikke så rart at rollen var som skreddersydd for henne.

Dagen etter fulgte kirken opp med gudstjeneste i det fri og påfølgende tale av kulturminnerådgiver Per Kyrre Reymert ved monumentet over John Munro Longyear. Rundt 60 personer hadde tatt med seg sitteunderlag, kaffe på termos, rosinboller og lue og votter, selv om vi skriver juni. Den lille forsamlingen kunne nok se litt underlig ut, der den trosset snødrevet med allsang, korsang og gitarspill. Men det er ikke så veldig underlig til Longyearbyen å være. Tropedager med over 30 grader har vi foreløpig til gode å se her oppe, men er det noe vi kan, så er det å grille, om det så skal gjøres ikledd skuterdress og tjukke hansker.

Det er noe rørende og flott ved denne gleden over å være ute. Den samme lille klumpen dukker opp i halsen når man sitter i kinosalen på Huset og lar seg underholde, og samtidig vet at de på scenen er glade amatører som bruker av sin fritid for å lære seg tekster og dansetrinn utenat. Det ligger mange, lange dager med tekstpugging og øving bak en slik forestilling, og kanskje hvilte det i år et enda større press på skuespillerne, fordi det gikk så bra i fjor. En belønning kan være at det gikk like bra i år.

Det har den siste tiden vært mye fokus på at samfunnet i Longyearbyen er i endring, at det er flere som pendler, og at tilhørigheten til Svalbard er i ferd med å forsvinne for mange. Men en hard kjerne finnes her ennå, både på scenen og i salen, og i skuterdress på trappa mens koteletten brunes på grillen.

Riksrevisjonens rapport som ble offentliggjort 1. juni slår fast at miljøet lider under oss som bor her. Blant annet er vi for dårlige til å sortere søppel, ifølge rapporten. Men det er faktisk mange som ikke bare ukritisk kaster colabokser, aviser, vinflasker og middagsrester i samme pose og videre i restavfallscontaineren. Mange gjør en stor innsats for nærmiljøet i Longyearbyen, noen drar enda lenger for at resten av Svalbard skal kunne vise seg fra sin beste side. I slutten av juli setter «Nordsyssel» nesa nordover, med kurs mot Verlegenhuken. 75 personer har i år meldt seg frivillig til å være med, for å plukke søppel. Det er kamp om plassene, bare en tredel av dem får være med.

I morgen er det Longyearbyen som skal ryddes, og både Sysselmannen, Bydrift og Store Norske håper på stor oppslutning fra oss som bor her. Det er bare å brette opp ermene og hive seg i søppelplukkingen.
God helg.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!