Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Branntilløp og tørrkoking - bekymringsfull utvikling

Farlig: Mange har sovnet fra mat i ovnen dette året. FOTO: Longyearbyen Brannvesen

Branntilløp og tørrkoking - bekymringsfull utvikling

Branntilløp og tørrkoking - bekymringsfull utvikling

Tekst:

Publisert:

Brannvesenet ser med stor bekymring på utviklingen av registrerte branntilløp i Longyearbyen i løpet av årets fire første måneder. Størst bekymring er hyppige hendelser på kjøkken i forbindelse med tørrkoking. Longyearbyen følger fastlandsstatistikken. Gjenganger er som oftest enslige menn, alder 20-50 år, som steiker/koker seg mat på kjøkkenet mellom klokken 24 og 06. Og ofte er inntak av alkohol en tilhørende faktor. De det gjelder sovner ofte før maten er ferdig.

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at komfyrbranner er den desidert største enkeltårsaken til boligbranner her i landet. Cirka hver tiende boligbrann blir bokstavelig talt tilberedt på kjøkkenet. I løpet av fem år har det på fastlandet vært nesten 900 komfyrbranner med utrykninger fra brannvesenet. Det er omtrent fire ganger mer enn noen annen brannårsak knyttet til elektrisitet. I 2012 hadde vi tre registrerte tørrkokinger i Longyearbyen. Per 30. april i år har vi fem tørrkokinger. Dette er statistikk med negativ utvikling, og som vi ser på som særdeles bekymringsfullt.

Cirka 60 personer omkommer hvert år ved branner i Norge. Fire av fem omkommer i bolig. De kommunale brannvesener rykker årlig ut til cirka 1.500 boligbranner. Innrapporteringen fra politi og brannvesen viser at over halvparten av alle boligbranner har sammenheng med menneskelig atferd – det vil si at svært mange kan unngås ved større aktsomhet. Vi er ekstremt sårbare om en større brann skulle få utvikle seg her i Longyearbyen, på grunn av fortetting av bygningsmasse og byggeskikk. Vår geografiske beliggenhet på globusen setter begrensninger for assistanse. Det er ikke bare for oss å ringe nabokommuner for bistand. Vi har et kollektivt ansvar for å ivareta hverandres sikkerhet i Longyearbyen. Det går utelukkende på bevisstgjøring, holdninger og atferdsmønster. Tenk sikkerhet for deg selv, naboen og øvrige beboere i byen. Vi ønsker ikke å havne på DSB sin dødsbrannstatistikk.

Brannvesenet anmoder på det sterkeste om at man holder seg unna komfyr og kjøkkentjeneste nattestid, etter kveldsskift på byen. Skulle man uansett være skikkelig sulten, så anbefaler vi brødskive med godt pålegg, eventuelt pizza, kebab eller burger på et av byens etablissementer.

Brannsjef Jan Olav Sæter
Longyearbyen

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!