Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Branntilløp og tørrkoking - bekymringsfull utvikling

Farlig: Mange har sovnet fra mat i ovnen dette året. FOTO: Longyearbyen Brannvesen

Branntilløp og tørrkoking - bekymringsfull utvikling

Branntilløp og tørrkoking - bekymringsfull utvikling

Tekst:

Publisert:

Brannvesenet ser med stor bekymring på utviklingen av registrerte branntilløp i Longyearbyen i løpet av årets fire første måneder. Størst bekymring er hyppige hendelser på kjøkken i forbindelse med tørrkoking. Longyearbyen følger fastlandsstatistikken. Gjenganger er som oftest enslige menn, alder 20-50 år, som steiker/koker seg mat på kjøkkenet mellom klokken 24 og 06. Og ofte er inntak av alkohol en tilhørende faktor. De det gjelder sovner ofte før maten er ferdig.

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at komfyrbranner er den desidert største enkeltårsaken til boligbranner her i landet. Cirka hver tiende boligbrann blir bokstavelig talt tilberedt på kjøkkenet. I løpet av fem år har det på fastlandet vært nesten 900 komfyrbranner med utrykninger fra brannvesenet. Det er omtrent fire ganger mer enn noen annen brannårsak knyttet til elektrisitet. I 2012 hadde vi tre registrerte tørrkokinger i Longyearbyen. Per 30. april i år har vi fem tørrkokinger. Dette er statistikk med negativ utvikling, og som vi ser på som særdeles bekymringsfullt.

Cirka 60 personer omkommer hvert år ved branner i Norge. Fire av fem omkommer i bolig. De kommunale brannvesener rykker årlig ut til cirka 1.500 boligbranner. Innrapporteringen fra politi og brannvesen viser at over halvparten av alle boligbranner har sammenheng med menneskelig atferd – det vil si at svært mange kan unngås ved større aktsomhet. Vi er ekstremt sårbare om en større brann skulle få utvikle seg her i Longyearbyen, på grunn av fortetting av bygningsmasse og byggeskikk. Vår geografiske beliggenhet på globusen setter begrensninger for assistanse. Det er ikke bare for oss å ringe nabokommuner for bistand. Vi har et kollektivt ansvar for å ivareta hverandres sikkerhet i Longyearbyen. Det går utelukkende på bevisstgjøring, holdninger og atferdsmønster. Tenk sikkerhet for deg selv, naboen og øvrige beboere i byen. Vi ønsker ikke å havne på DSB sin dødsbrannstatistikk.

Brannvesenet anmoder på det sterkeste om at man holder seg unna komfyr og kjøkkentjeneste nattestid, etter kveldsskift på byen. Skulle man uansett være skikkelig sulten, så anbefaler vi brødskive med godt pålegg, eventuelt pizza, kebab eller burger på et av byens etablissementer.

Brannsjef Jan Olav Sæter
Longyearbyen

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!