Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brannfarlige avfallskverner

Underbrannmester Jann-Egil Gjerde, med sønnen Emil, opplevde branntilløp i egen bolig på grunn av defekt matavfallskvern. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Brannfarlige avfallskverner

Flere tilfeller av varmgang i matavfallskverner bekymrer brannsjefen i Longyearbyen. – Det beste vil være om kvernene ikke blir brukt før situasjonen er avklart, sier han.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2010 kl 09:00

Tre kjente tilfeller med røykutvikling fra avfallskverner, og flere andre hvor kverner har gått varme, bekymrer brannsjef Jan Olav Sæter i Longyearbyen brannvesen.

– Vi finner det meget bekymringsverdig og har ingen god magefølelse for dette, sier han.

Lars Brattset i Bydrift representerer det lokale eltilsynet, og er den som skal bringe slike saker videre til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Totalt har vi fått melding om 30 kverner med problemer. Jeg har ikke undersøkt disse selv, men fått melding om at det lukter varmt. Det er ikke bra at det lukter varmt av elektrisk utstyr, sier han.

Brattset sier at han har sendt bekymringsmelding til DSBs regionskontor i Harstad, men at han ikke har hørt noe fra dem.

Gnistfokk

Stig Bøe, ansatt i LNS Spitsbergen, opplevde for en tid siden en situasjon som lett kunne fått et alvorlig utfall.

– Det var en lørdagsmorgen, mens jeg satt og leste Svalbardposten, at det plutselig begynte å dure. Jeg trodde først at det var en bil, men så viste det seg at det var kverna på kjøkkenet som durte. Det luktet svidd og gnistfokket sto rundt kverna da jeg kikket etter, sier Bøe.

Kverna hadde startet opp av seg selv og Bøe måtte trekke støpslet ut av stikkontakten for å få stanset den.

– Lykken var at jeg var så tidlig oppe ellers kunne det fort ha tatt fyr inne i kjøkkenbenken, sier han.

Røyk veltet ut

Det samme skjedde for underbrannmester Jann-Egil Gjerde i begynnelsen av september. Han og kona var akkurat kommet tilbake etter ferie. Kverna var knapt tatt i bruk.

– Kverna startet tidlig en morgen mens jeg var på badet. Først trodde jeg at det var kjerringa som holdt på, men det var det ikke. Da jeg åpnet skapet under kjøkkenbenken veltet røyken ut. Jeg nappa ut støpslet på kverna, forteller Gjerde.

Underbrannmesteren forteller at kverna ble demontert samme dag og levert til Bydrift. Visstnok skal en eller annen der ha plukket den fra hverandre, uten at Gjerde kjenner til hva vedkommende fant ut.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd med kverna. Ingen har sagt et ord, sier han.

Mer røyk

I likhet med Stig Bøe priser Gjerde seg lykkelig for at han var hjemme da kverna løp løpsk. Ellers kunne det fort ha utviklet seg til brann.

– Det er ikke noe særlig når man vet at alle i Longyearbyen har samme kvern, sier han.

Også assisterende sysselmann Lars Fause har hatt branntilløp i boligen på grunn av avfallskverna.

– Kverna var ustabil og virket bare av og til. En dag den virket kjente jeg røyklukt, og oppdaget at det kom røyk ut fra tilkoblingen til på og av-bryteren. Kverna ble byttet av Statsbygg og jeg nevnte det muntlig overfor inspektører fra DSB da de var her på tilsyn for tre uker siden, sier Fause.

– Det beste vil være om kvernene ikke blir brukt før dette er avklart. Det kan skje en katastrofe hvis noe hender mens folk er borte, eller ligger og sover. Hvem har ansvaret da, spør brannsjef Jan Olav Sæter.

Les mer om saken i Svalbardposten nr. 43/2010.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!