Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brann i steintipp blir vitenskap

UNIS-forsker Roland Kallenborn er prosjektleder for et tre års forskningsprosjekt for å få mer kunnskap om prosessene i steintipper. FOTO: Birger Amundsen

Brann i steintipp blir vitenskap

UNIS setter i gang forskningsprosjekt på de brennende steintippene i Barentsburg i samarbeid med et dansk selskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det var brannen i steintippen som utløste det hele. Etter samtaler med Bergmesteren og Sysselmannen innså vi at dette var et omfattende problem og at det var lite kunnskap om slike tipper, sier UNIS-forsker Roland Kallenborn.
Det danske selskapet Geoservice har også fattet interesse for dette og er med på å finansiere prosjektet. Blant annet for å bruke kunnskapen på Grønland, ifølge Kallenborn.

Kunnskap
Forrige fredag orienterte Roland Kallenborn gruveledelsen i Barentsburg og den russiske konsul om prosjektet. Han understreket behovet for å skaffe mer kunnskap om selvantennelse av steintipper, om de kjemiske prosessene som utvikler så mye varme at tippene til slutt begynner å brenne.

Kallenborn fortalte russerne at 20-30 forskjellige tipper skal undersøkes, og at prosjektet ikke bare omfatter tipper i og rundt Barentsburg men også i Svea, Longyearbyen, Pyramiden og Ny-Ålesund. Alle steder hvor det har foregått kulldrift.
Tippene skal i første omgang kartlegges og kategoriseres. I neste omgang vil det være snakk om nærmere undersøkelse, hvor det også vil bli utplassert temperaturmålere for å få oversikt over eventuell varmeutvikling.

Russerne interessert
Møtet med russerne var viktig for å få dem med på prosjektet. Ikke minst på det praktiske plan, i og med at utstyr skal utplasseres i Barentsburg.
– Har du inntrykk av at russerne er interessert?
– Ja, jeg har en følelse av at de er åpne og interessert i prosjektet, og at det i neste omgang kan forsterke samarbeidet mellom Barentsburg og Longyearbyen, svarer Kallenborn.
Sysselmannen bidrar på det praktiske plan, det samme gjør Store Norske, men selskapet har også ytt direkte støtte ved innkjøp av en kostbar gasskromatograf. Instrumentet brukes i analysearbeid for å finne ut av hva røykgassen fra de brennende og ulmende tippene består av.

Eksperimentelle tipper
Kunnskapen skal brukes til å finne ut hva som kan gjøres for å unngå at slike steintipper selvantenner.
I Svea skal det bygges opp eksperimentelle steintipper for nærmere å kunne studere det som skjer, og manipulere dem til selvantennelse.
Ifølge Kallenborn er selvantennelse av kull velkjent. Noe Store Norske har tatt høyde for i sitt enorm Svea Nord-kullager på Kapp Amsterdam. Det er særdeles viktig at kull ikke lagres i for stor høyde, da trykk er medvirkende til selvantennelse. Lageret overvåkes kontinuerlig ved hjelp av temperatursensorer.
En viktig årsak til selvantennelsen i Barentsburg, ifølge Kallenborn, er at steintippene inneholder uforholdsmessig mye kull.

Farlige stoffer
Etter å ha avsluttet møtet med gruveledelsen fredag utplasserte Kallenborn et filtersystem bestående av en pumpe med et spesielt skumgummifilter. Innholdet i filteret vil bli analysert ved UNIS for dioksiner og steinkulltjære, stoffer som er kreftfremkallende.
Prosjektet skal gå over tre år, hvor en dansk PhD-stipendiat knyttet til UNIS er involvert, og ledes av førsteamanuensis Roland Kallenborn.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!