Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brann i steintipp blir vitenskap

UNIS-forsker Roland Kallenborn er prosjektleder for et tre års forskningsprosjekt for å få mer kunnskap om prosessene i steintipper. FOTO: Birger Amundsen

Brann i steintipp blir vitenskap

UNIS setter i gang forskningsprosjekt på de brennende steintippene i Barentsburg i samarbeid med et dansk selskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det var brannen i steintippen som utløste det hele. Etter samtaler med Bergmesteren og Sysselmannen innså vi at dette var et omfattende problem og at det var lite kunnskap om slike tipper, sier UNIS-forsker Roland Kallenborn.
Det danske selskapet Geoservice har også fattet interesse for dette og er med på å finansiere prosjektet. Blant annet for å bruke kunnskapen på Grønland, ifølge Kallenborn.

Kunnskap
Forrige fredag orienterte Roland Kallenborn gruveledelsen i Barentsburg og den russiske konsul om prosjektet. Han understreket behovet for å skaffe mer kunnskap om selvantennelse av steintipper, om de kjemiske prosessene som utvikler så mye varme at tippene til slutt begynner å brenne.

Kallenborn fortalte russerne at 20-30 forskjellige tipper skal undersøkes, og at prosjektet ikke bare omfatter tipper i og rundt Barentsburg men også i Svea, Longyearbyen, Pyramiden og Ny-Ålesund. Alle steder hvor det har foregått kulldrift.
Tippene skal i første omgang kartlegges og kategoriseres. I neste omgang vil det være snakk om nærmere undersøkelse, hvor det også vil bli utplassert temperaturmålere for å få oversikt over eventuell varmeutvikling.

Russerne interessert
Møtet med russerne var viktig for å få dem med på prosjektet. Ikke minst på det praktiske plan, i og med at utstyr skal utplasseres i Barentsburg.
– Har du inntrykk av at russerne er interessert?
– Ja, jeg har en følelse av at de er åpne og interessert i prosjektet, og at det i neste omgang kan forsterke samarbeidet mellom Barentsburg og Longyearbyen, svarer Kallenborn.
Sysselmannen bidrar på det praktiske plan, det samme gjør Store Norske, men selskapet har også ytt direkte støtte ved innkjøp av en kostbar gasskromatograf. Instrumentet brukes i analysearbeid for å finne ut av hva røykgassen fra de brennende og ulmende tippene består av.

Eksperimentelle tipper
Kunnskapen skal brukes til å finne ut hva som kan gjøres for å unngå at slike steintipper selvantenner.
I Svea skal det bygges opp eksperimentelle steintipper for nærmere å kunne studere det som skjer, og manipulere dem til selvantennelse.
Ifølge Kallenborn er selvantennelse av kull velkjent. Noe Store Norske har tatt høyde for i sitt enorm Svea Nord-kullager på Kapp Amsterdam. Det er særdeles viktig at kull ikke lagres i for stor høyde, da trykk er medvirkende til selvantennelse. Lageret overvåkes kontinuerlig ved hjelp av temperatursensorer.
En viktig årsak til selvantennelsen i Barentsburg, ifølge Kallenborn, er at steintippene inneholder uforholdsmessig mye kull.

Farlige stoffer
Etter å ha avsluttet møtet med gruveledelsen fredag utplasserte Kallenborn et filtersystem bestående av en pumpe med et spesielt skumgummifilter. Innholdet i filteret vil bli analysert ved UNIS for dioksiner og steinkulltjære, stoffer som er kreftfremkallende.
Prosjektet skal gå over tre år, hvor en dansk PhD-stipendiat knyttet til UNIS er involvert, og ledes av førsteamanuensis Roland Kallenborn.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!