Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brann i kraftstasjonen i Ny-Ålesund

Kraftstasjonen i Ny-Ålesund er den opplyste bygningen midt i bildet, her fotografert noen dager før jul. FOTO: Birger Amundsen

Brann i kraftstasjonen i Ny-Ålesund

Julaften morgen førte en feil i kraftstasjonen til at en av generatorene brant opp og mørkla Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.12.2009 kl 11:44

– Det kunne ha utviklet seg mye verre, hadde det ikke vært for at folk på kraftstasjonen vet hva de holder på med, sier Kings Bay-direktør Roger Jakobsen.

Samtidig som dette skjedde var Ny-Ålesund uten skikkelig kontakt med omverdenen på grunn av brudd på telefon- og internettforbindelsen etter et havari på reléstasjonen på Kongsvegpasset. Kontakten ble gjenopprettet natt til søndag.

Ubehagelig situasjon

Roger Jakobsen, som er nytilsatt som direktør i Ny-Ålesund, opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

– Det var like før klokken halv ni julaften morgen at strømmen gikk og alt ble svart. Årsaken var at belastningen på den ene generatoren ble for stor, uten at generator to koblet inn. Noe som skal skje automatisk, sier Jakobsen.

Kunne fort utviklet seg

Jakobsen sier at brannen fort kunne utviklet seg til noe langt verre, hadde det ligget brennbart materiale i umiddelbar nærhet av generatoren som tok fyr.

– Julaften ble en veldig spesiell dag, men gutta heiv seg rundt og fikk i gang den andre generatoren, sier Roger Jakobsen.

Jakobsen forteller at de mangler deler til å få satt i stand den ødelagte generatoren, og at de derfor må være forsiktig med strømforbruket inntil alt er i orden igjen. Kraftstasjonen i Ny-Ålesund består totalt av tre generatorer, hvorav to er i drift og en står i reserve.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!