Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brann i kraftstasjonen i Ny-Ålesund

Kraftstasjonen i Ny-Ålesund er den opplyste bygningen midt i bildet, her fotografert noen dager før jul. FOTO: Birger Amundsen

Brann i kraftstasjonen i Ny-Ålesund

Julaften morgen førte en feil i kraftstasjonen til at en av generatorene brant opp og mørkla Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.12.2009 kl 11:44

– Det kunne ha utviklet seg mye verre, hadde det ikke vært for at folk på kraftstasjonen vet hva de holder på med, sier Kings Bay-direktør Roger Jakobsen.

Samtidig som dette skjedde var Ny-Ålesund uten skikkelig kontakt med omverdenen på grunn av brudd på telefon- og internettforbindelsen etter et havari på reléstasjonen på Kongsvegpasset. Kontakten ble gjenopprettet natt til søndag.

Ubehagelig situasjon

Roger Jakobsen, som er nytilsatt som direktør i Ny-Ålesund, opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

– Det var like før klokken halv ni julaften morgen at strømmen gikk og alt ble svart. Årsaken var at belastningen på den ene generatoren ble for stor, uten at generator to koblet inn. Noe som skal skje automatisk, sier Jakobsen.

Kunne fort utviklet seg

Jakobsen sier at brannen fort kunne utviklet seg til noe langt verre, hadde det ligget brennbart materiale i umiddelbar nærhet av generatoren som tok fyr.

– Julaften ble en veldig spesiell dag, men gutta heiv seg rundt og fikk i gang den andre generatoren, sier Roger Jakobsen.

Jakobsen forteller at de mangler deler til å få satt i stand den ødelagte generatoren, og at de derfor må være forsiktig med strømforbruket inntil alt er i orden igjen. Kraftstasjonen i Ny-Ålesund består totalt av tre generatorer, hvorav to er i drift og en står i reserve.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!