Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brå stans rammer hardt

En rask avvikling av Store Norske vil gi en hard landing, fastslår Hilde Grimstad (t.h), her i samtale med Sølvi Lyngnes fra Institutt for innovasjon og økonomisk organisering på BI. FOTO: Eirik Palm

Brå stans rammer hardt

600 jobber ville forsvunnet på et blunk om Store Norske plutselig gikk inn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.02.2014 kl 09:33

70 prosent av næringsvirksomheten i Longyearbyen er basisvirksomhet som henter omsetningen utenfor Svalbard. Dette er grunnlaget for den lokale etterspørselen, fastslår Hilde Grimstad fra Multiconsult.

Under samlingen om strategisk næringsplan for Longyearbyen nylig, gikk Grimstad gjennom flere kritiske faktorer, blant annet etterspørsel og priser i verdensmarkedet og konkurrerende billig kull fra Sør-Amerika.


– Dramatisk
– Svalbard har lenge vært selve utstillingsvinduet for en nærmest trassaktig, inkonsekvent norsk klimapolitikk, skriver stortingsrepresentant Rasmus Hansson, i Miljøpartiet De Grønne, i en kronikk i Svalbardposten i dag.

Hansson vil legge ned kullproduksjonen, men en brå stans, som er Grimtads «worst case»- scenario, betyr en særdeles hard landing for Longyearbyen.

– Det er dramatisk, for I dag har vi nærmest et én til én-forhold mellom ansatte og voksne innbyggere. Det fører til en raskere reduksjon i den totale arbeidsstyrken, sier Grimstad, som peker på at ett årsverk i Store Norske genererer 0,5 årsverk I andre næringer.

Et annet poeng som vil ramme lokalsamfunnet er at stordriftsfordeler vil forsvinne. Store Norske er storbruker av frakt, varer og tjenester, noe andre nyter godt av. Det kom også fram at antallet barn i skoler og barnehager knyttet til fars yrkesvalg, er høyt.

– I Longyearbyen er det i dag 1.650 årsverk. En gjennomgang av sysselettingen viser at totalt 600 årsverk vil forsvinne dersom det skulle stoppe opp ved Store Norske, sier Grimstad.


Noenlunde balanse
Store Norske-direktør Per Andersson kaller det han driver med for ekstremsport, og pekte på at kullprisene i dag er på eller like under «break even» for selskapet.

– 30 prosent dropp i kullprisen gjør noe med deg, sa han under foredraget sitt. Han beskriver markedet som tøft for bransjen og viser til mange strukturelle endringer som har gjort at flere selskap har gått på ryggen. I Svea Nord er prosenten av stein nå også så høy at alt kullet som hentes ut må kjøres igjennom oppredningsverket.

Andersson ser imidlertid lyst på det og viser til at 60 prosent av kullet i den nye Lunckefjellgruva er av samme kvalitet som Gruve 7-kullet og at selskapet jobber for å få bedre betalt for varene. Målet til selskapet er å finne og utvinne mer kull, men samtidig peker Andersson, som har bakgrunn fra solcelleproduenten Rec, at Store Norske ikke tidligere har vært opptatt av å utnytte andre ressurser, kompetanse og teknologi.

– Kanskje bør man bruke det statseide selskapet til å utvikle gruvedriften i landet. Vi kan dette med å jobbe under strenge miljøkrav og tøffe forhold. Jeg ser for meg at den framtidige arktiske ingeniøren har avlagt sin eksamen på Svalbard, sa han.

Nøkkelord

Se bildet større

Ekstremsport: Store Norske-sjef Per Andersson. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!