Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bøtelagt for to arbeidsulykker

To ulykker ved oppredningsverket i Svea har endt med bot for Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Bøtelagt for to arbeidsulykker

Sysselmannen har gitt Store Norske en bot på 700.000 kroner for to arbeidsulykker ved oppredningsverket i Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.08.2013 kl 09:32

– Vi har akseptert forelegget og tar det til etterretning. Begge disse ulykkene er svært alvorlige hendelser med store konsekvenser for de involverte. Som de fleste ulykker kunne de ha vært unngått. Det er en viktig erkjennelse i hele organisasjonen, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske i en pressemelding.


Fast i transportbelte

Den første ulykken var søndag 20. november i 2011. En arbeidsleder ved oppredningsverket (ORV) ble sittende fast i et transportbelte da han skulle slå løs kull som hadde frosset fast til sidene inne i en silo.

I dette tilfellet mente Sysselmannen at Store Norske forut for ulykken ikke hadde foretatt en tilstrekklig risikovurdering av driften av ORV. Sysselmannen peker også på at nødvendig opplæring for driften av ORV ikke var gitt.


I klem

Den andre ulykken skjedde 20. desember 2012, da en operatør ved ORV fikk høyre arm i klem mellom en endetrommel og et transportbelte. Dette skjedde da han skulle løsne is og snø fra trommelen ved hjelp av en øks. Operatøren fikk så store skader i høyrearmen at den måtte amputeres midt på overarmen.

Sysselmannen mener at selv om Store Norske hadde foretatt en del endringer i sine sikkerhetsrutiner og instrukser etter den forrige ulykken, var kartleggingen og rutinene av driften fortsatt mangelfulle. Blant annet var det ikke gjort tilstrekkelig klart eller informert om at beltene skulle stanses ved arbeid med fjerning av is fra belte/endetrommel.

Sysselmannen mener at i den grad en slik instruks var utarbeidet, var det ikke tilstrekkelig kjent blant de ansatte på oppredningsverket.

– Det er i etterkant av hendelsene gjennomført et stort forebyggende arbeid både i form av fysiske endringer på anlegget og i form av forbedrede rutiner og opplæring slik at våre ansatte skal ha en trygg arbeidsplass, sier Andersson.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!