Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bøtelagt for to arbeidsulykker

To ulykker ved oppredningsverket i Svea har endt med bot for Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Bøtelagt for to arbeidsulykker

Sysselmannen har gitt Store Norske en bot på 700.000 kroner for to arbeidsulykker ved oppredningsverket i Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.08.2013 kl 09:32

– Vi har akseptert forelegget og tar det til etterretning. Begge disse ulykkene er svært alvorlige hendelser med store konsekvenser for de involverte. Som de fleste ulykker kunne de ha vært unngått. Det er en viktig erkjennelse i hele organisasjonen, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske i en pressemelding.


Fast i transportbelte

Den første ulykken var søndag 20. november i 2011. En arbeidsleder ved oppredningsverket (ORV) ble sittende fast i et transportbelte da han skulle slå løs kull som hadde frosset fast til sidene inne i en silo.

I dette tilfellet mente Sysselmannen at Store Norske forut for ulykken ikke hadde foretatt en tilstrekklig risikovurdering av driften av ORV. Sysselmannen peker også på at nødvendig opplæring for driften av ORV ikke var gitt.


I klem

Den andre ulykken skjedde 20. desember 2012, da en operatør ved ORV fikk høyre arm i klem mellom en endetrommel og et transportbelte. Dette skjedde da han skulle løsne is og snø fra trommelen ved hjelp av en øks. Operatøren fikk så store skader i høyrearmen at den måtte amputeres midt på overarmen.

Sysselmannen mener at selv om Store Norske hadde foretatt en del endringer i sine sikkerhetsrutiner og instrukser etter den forrige ulykken, var kartleggingen og rutinene av driften fortsatt mangelfulle. Blant annet var det ikke gjort tilstrekkelig klart eller informert om at beltene skulle stanses ved arbeid med fjerning av is fra belte/endetrommel.

Sysselmannen mener at i den grad en slik instruks var utarbeidet, var det ikke tilstrekkelig kjent blant de ansatte på oppredningsverket.

– Det er i etterkant av hendelsene gjennomført et stort forebyggende arbeid både i form av fysiske endringer på anlegget og i form av forbedrede rutiner og opplæring slik at våre ansatte skal ha en trygg arbeidsplass, sier Andersson.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!