Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bøtelagt for to arbeidsulykker

To ulykker ved oppredningsverket i Svea har endt med bot for Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Bøtelagt for to arbeidsulykker

Sysselmannen har gitt Store Norske en bot på 700.000 kroner for to arbeidsulykker ved oppredningsverket i Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.08.2013 kl 09:32

– Vi har akseptert forelegget og tar det til etterretning. Begge disse ulykkene er svært alvorlige hendelser med store konsekvenser for de involverte. Som de fleste ulykker kunne de ha vært unngått. Det er en viktig erkjennelse i hele organisasjonen, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske i en pressemelding.


Fast i transportbelte

Den første ulykken var søndag 20. november i 2011. En arbeidsleder ved oppredningsverket (ORV) ble sittende fast i et transportbelte da han skulle slå løs kull som hadde frosset fast til sidene inne i en silo.

I dette tilfellet mente Sysselmannen at Store Norske forut for ulykken ikke hadde foretatt en tilstrekklig risikovurdering av driften av ORV. Sysselmannen peker også på at nødvendig opplæring for driften av ORV ikke var gitt.


I klem

Den andre ulykken skjedde 20. desember 2012, da en operatør ved ORV fikk høyre arm i klem mellom en endetrommel og et transportbelte. Dette skjedde da han skulle løsne is og snø fra trommelen ved hjelp av en øks. Operatøren fikk så store skader i høyrearmen at den måtte amputeres midt på overarmen.

Sysselmannen mener at selv om Store Norske hadde foretatt en del endringer i sine sikkerhetsrutiner og instrukser etter den forrige ulykken, var kartleggingen og rutinene av driften fortsatt mangelfulle. Blant annet var det ikke gjort tilstrekkelig klart eller informert om at beltene skulle stanses ved arbeid med fjerning av is fra belte/endetrommel.

Sysselmannen mener at i den grad en slik instruks var utarbeidet, var det ikke tilstrekkelig kjent blant de ansatte på oppredningsverket.

– Det er i etterkant av hendelsene gjennomført et stort forebyggende arbeid både i form av fysiske endringer på anlegget og i form av forbedrede rutiner og opplæring slik at våre ansatte skal ha en trygg arbeidsplass, sier Andersson.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!