Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bøtelagt for å ha skutt isbjørn

Bjørnen som ble skutt i Hyttevika i juli var en ti år gammel hannbjørn. FOTO: Svein Olav Grini/Sysselmannen

Bøtelagt for å ha skutt isbjørn

Den polske forskeren som skadeskjøt en isbjørn i Hornsund i juli er ilagt en bot på 5000 kroner. Bjørnen døde senere av skaden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.09.2010 kl 09:46

– Mannen hadde ikke til hensikt å treffe bjørnen da han avfyrte skuddet, men har forklart at han ønsket å skremme bjørnen. Størrelsen på boten henger også sammen med inntekten til mannen, forklarer assisterende sysselmann Lars Fause.

Fause gjør det samtidig klart at om en person i Longyearbyen, med atskillig høyere inntekt, hadde gjort samme tabben, ville han fått en bot på 25.000 kroner. 

Døde etter tolv dager

Bjørnen ble skutt 8. juli mens forskeren oppholdt seg i den gamle fangsthytta i Hyttevika, på nordsiden av Hornsund. Skuddet råket bjørnen i venstre lår.

Elleve dager senere fikk Sysselmannen melding om en syk eller skadd bjørn i området. Dagen etter ble bjørnen funnet død.

Skjerpende

At mannen ikke straks meldte fra til Sysselmannen at bjørnen var truffet av skuddet, er skjerpende for straffen.

– Å avlive en isbjørn, eller gjøre forsøk på det, skal straks meldes fra til Sysselmannen. Vi har diskutert saken med statsadvokaten for Troms og Finnmark, og blant annet vurdert å ta den til retten, sier Fause.

Opp og avgjort

I forelegget skriver Sysselmannen: «Boten som er fastsatt i forelegget, bygger på at det straffbare forholdet er erkjent og at saken kan avgjøres utenrettslig ved vedtakelse av forelegget. Ved utmålingen av boten er det følgelig lagt inn en rabatt på dette grunnlag.»

Ifølge Lars Fause har den polske forskeren vedtatt forelegget og betalt boten på 5.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!