Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bot for sein turmelding

Stefano Poli gjorde klar for tur til Van Mijenfjorden tirsdag. De siste årene har han informert Sysselmannen for sent om hvor han har tenkt å ta med turister på tur, og hva slags utstyr han har med. I år har han sørget for å ha alt i orden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Bot for sein turmelding

Poli Arctici får 15.000 kroner i bot for å ha levert turmelding for seint. Eier Stefano Poli synes Sysselmannen er blitt for strenge.

Tekst:

Publisert:

Like etter at han hadde levert godkjent turopplegg for i år, fikk Stefano Poli bot for å ha levert meldingen for seint i fjor.

– Det er unødvendig å velge å gi bot til en liten bedrift som har holdt på lenge og alltid har hatt godt samarbeid med Syssel­mannen. De kunne gitt meg en pekefinger eller en lavere bot, ikke 15.000 kroner, sier Stefano Poli.

Ble forsinket
Poli søkte i desember 2013 om turer med skiturister til Atomfjella, og fikk dispensasjon til det. Han leverte imidlertid ikke noen melding om alle sesongens turer, noe han fikk flere purringer på fra Sysselmannen. De ga ham siste frist til å levere turopplegg 7. april. Da sendte han en liste over turer han skulle ha, og viste til nærmere beskrivelse på nettsiden sin.

– Tidligere har jeg sendt nøyaktig samme søknad, bare byttet dato, og da har det vært greit. Nå var det ikke godt nok, sier Poli.

Han fikk beskjed om å sende Sysselmannen mer informasjon, noe han først gjorde i september.

– Hvorfor leverte du så seint?

– Jeg var veldig forsinket med opplegget. Det ble travelt, og jeg trodde det var nok å sende slik jeg alltid gjorde, sier han.

Poli synes det har blitt mye byråkrati for å drive et lite firma.

– Ikke bare når det gjelder turmelding og Sysselmannen, men generelt ja. Kanskje jeg også tar på meg mer enn jeg klarer alene, at det er derfor jeg er forsinket. Har man en bedrift med flere ansatte, er det lettere å fordele og delegere oppgaver, sier han.

– Mye byråkrati
Reiselivsrådgiver Margrete Keyser hos Sysselmannen forteller at årsaken til at Polis turmelding ikke ble akseptert, var at han leverte den først etter at han hadde startet med turer.

– Han hadde turer i februar/mars og leverte ikke turopplegg før i april, sier hun.

Stefano Poli mener Sysselmannen har blitt strengere når det gjelder hvilken informasjon de behøver før tursesongen starter. Det mener også Heinrich Eggenfellner i Arctica Expeditions som skrev leserinnlegg om det samme i desember i fjor. «Er overbyråkratisering veien å gå for å legge til rette for organisert turisme?» spurte han. Innlegget var også en reaksjon på den reviderte turistforskriften som var underveis, og som ble vedtatt nå på nyåret.

– Hvorfor har Sysselmannen blitt strengere med turoppleggene?

– Det Sysselmannen trenger å få informasjon om, står i en veiledning alle turoperatørene får. Den har i det vesentlige ikke endret seg. Det vi trenger er nok informasjon til å kunne vurdere turopplegget opp mot sikkerhet og at det ivaretar lover og regler, sier Keyser.

– Har du forståelse for at turoperatører synes det er mye byråkrati?

– Jeg har skjønt at enkelte synes det er mye byråkrati, men dette er informasjon vi må ha for å kunne jgøre jobben vår etter turistforskriften. Det er kun noen få enkeltoperatører som har klaget på dette, svarer hun.

Konkret vurdering
Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, som har gitt boten, vil ikke si noe konkret om Poli Arcticis sak, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Hvorfor velger dere å gi bot i stedet for en pekefinger?

– Det er alltid en konkret vurdering som ligger bak om vi mener at en bot er riktig reaksjon. Når bøter gis foretak, må de balanseres slik at de står i forhold til overtredelsens alvorlighet. 15.000 kroner er i foretakssammenheng å anse som en lav bot uavhengig av firma, sier Sæther.

Han forteller at det også for noen år tilbake ble gitt bot til et selskap som ikke hadde levert turmelding.

Vedtar boten
Poli selv mener bota er høy, sammenlignet med andre som er gitt de siste årene. Han sammenligner blant annet med at et engelsk selskap fikk 10.000 kroner i bot for å ha plassert varm aske i vindfanget i en av hyttene i Brucebyen før de dro derfra. Hytta brant ned.

Sæther forteller at det er mange vurderinger som er med på å bestemme hva som bør bli utfallet av en sak.

– For eksempel kan det ha betydning om man har vært helt bevisst på at man har overtrådt en regel, eller om man har vært uaktsom. De fleste saker er forskjellige og direkte sammenligninger blir vanskelig, slik at hver sak må vurderes for seg. Uansett blir det ikke riktig å diskutere saken i media i detalj, selv om det er Poli som har orientert Svalbardposten om saken. Det må også legges til at den som har fått et forelegg mot seg kan nekte å vedta forelegget. Saken vil i så fall bli oversendt til retten som da vil ta stilling til om det foreligger et straffbart forhold og eventuelt hvor stor boten skal bli, sier Sæther.

Stefano Poli vedtar boten.

– Jeg vil ha så lite med Syssel­mannen og byråkratiet å gjøre som mulig. Jeg vil ikke bruke tid på å krangle med dem. Jeg har lært at man må levere, sier han.

Poli leverte før jul inn turopplegg for i år, noe Sysselmannen bekrefter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!