Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Borestart for CO2-lagring

Unis-direktør Gunnar Sand (t.v.) og boreleder Trygve Dahl i Store Norske i boretårnet. FOTO: Birger Amundsen

Borestart for CO2-lagring

Onsdag startet Unis boring i Longyearbyen for å finne ut om det er mulig å deponere CO2 i berggrunnen. Det er første gang i Norge en slik undersøkelse gjøres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det skal bores til 800-1.000 meters dyp, til et sandsteinlag som er porøst nok til at CO2 kan deponeres samtidig som at det er dekket av et skiferlag tett nok til at den kan holde på gassen. Egentlig bores det etter samme typer strukturer som under olje og gassleting, sier direktør ved Unis Gunnar Sand.

Døgnet rundt
Boringen skal pågå døgnet rundt i tolvtimers skift med to mann på hvert skift, og utføres av Leonhard Nilsen & Sønner og datterselskapet LNS Spitsbergen.
– Til å begynne med avanserer vi 50-60 meter i døgnet, men etter hvert vil dette avta. I snitt borer vi 25 meter i døgnet, og jeg antar vi vil være ferdig med hullet innen utgangen av oktober, sier Trygve Dahl i Store Norske.

Erfarne boremannskap
Dahl som til daglig er boreleder i Store Norske i forbindelse med leteboring etter kull, forteller at boreriggen er den samme som brukes for å finne kull. Boremannskapet består bare av erfarne folk, og ligger vanligvis i boreleirer rundt om på fjell og breer. En boreoperasjon som dette er derfor rene luksustilværelsen for mannskapet.

Planen er to hull
– Planen var å bore to hull i år, dette og ett inne i Adventdalen. Vi er kommet sent i gang, derfor blir det kun ett hull i år, sier Gunnar Sand.
Det var i fjor høst at Sand og professor Alvar Braathen ved Unis i en artikkel i Svalbardposten la fram sin visjon om et CO2-fritt Svalbard.
De to hullene er første fase i pilotprosjektet for å lagre CO2.

Koster 8 millioner kroner
– Hvis forholdene er som vi håper så har vi et fiks, ferdig deponeringslaboratorium for CO2. Borestrengen vil bli satt igjen i hullet som skal bores i Adventdalen, og brukes til å lede CO2-gassen ned i reservoar-bergarten, sier Sand.
Prosjektet er finansiert av Gassnova, Store Norske, ConocoPhillips og Unis. På fors-kersiden samarbeider Norges geologiske undersøkelse (NGU), Sintef, Universitetet i Bergen og Store Norske.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!