Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Borer ved Isdammen

 

Borer ved Isdammen

Det er ikke det kraftige regnet de siste dagene som har skyld i bommene som er satt opp på veien langs Isdammen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Mandag kom det opp flere trebukker på veien langs Isdammen. Samtidig er dammen nesten fylt til bristepunktet på grunn av det kraftige regnet de siste dagene, og veien er både gjørmete og våt flere steder. Ifølge Bydrift er det ingen sammenheng mellom bukkene og den høye vannføringen i Isdammen.
– Det dreier seg om grunnundersøkelser i forbindelse med en utredning av Isdammen, forklarer Jørn Myrlund, leder for kommunalteknikk hos Bydrift.

Tar prøver
Det er LNS som utfører boringene ved dammen. Det blir tatt kjerneprøver av grunnen som skal analyseres av Norges geotekniske institutt. Årsaken til undersøkelsene er at vann lekker ut fra Isdammen gjennom grunnen under veien.
– Men betyr ikke dette at veien ut i Adventdalen kan bli farlig å kjøre på?
– Nei, veien er trygg. Dette handler om damsikkerheten, sier Myrlund.
Han legger til at man ikke skal være redd for at veien skal skli ut til tross for at vannstanden i Isdammen nå er uvanlig høy.

Uvanlig mye vann
– Det er helt tilfeldig at disse undersøkelsene skjer samtidig med at det er så mye vann i dammen, sier Myrlund.
Han innrømmer likevel at det sjelden er så mye vann i Longyearbyens drikkevann. Bydrift har vært nødt til å bruke bjelkestengselen i overløpet på dammen til å tømme en god del vann ut i Adventelva.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!