Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bommet på Nordpolen

Jean-Louis Etienne forsøkte å fly over Nordpolen i ballongen «Generali Arctic Observer». FOTO: Gerard Bodineau

Bommet på Nordpolen

Mandag morgen lettet Jean-Louis Etienne fra Adventdalen for å fly over Nordpolen med heliumballong. Det klarte han bare nesten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2010 kl 08:00

Franskmannens plan var å fly ballongen «Generali Arctic Observer» over Nordpolen. Ifølge Etiennes hjemmeside passerte ballongen 88 grader nord i firetiden onsdag ettermiddag. Men vinden var ikke på eventyrerens side, og ballongen fløy øst for Nordpolen, med retning for Russland.

Sibir

Den franske ballongpiloten Philippe Hamain har hjulpet Etienne med forberedelsene til ballongreisen. På onsdag fortalte han Svalbardposten at hovedmålet med ekspedisjonen var å fly over Nordpolen.

– Selv om planen er å ende ballongferden i Alaska, kan Etienne også lande i Canada eller på Grønland, sa Hamain da.

Slik gikk det ikke. I følge en pressemelding arrangørene av ekspedisjonen sendte ut torsdag kveld, vil Etienne lande i nærheten av byen Tiksi i Sibir en gang i dag.

Zidane

Med seg i ballongen hadde Jean-Louis Etienne utstyr for å ta målinger av CO2 og Jordens magnetfelt. Den franske fotballspilleren Zinedine Zidane var i Longyearbyen for å få med seg at Etienne gikk til værs i «Generali Arctic Observer».

– Jean-Louis Etienne har vært på Nordpolen før. Det er viktig at folk som ham, som ser endringene i polområdet, kan fortelle folk hva som skjer, sa Zidane på tirsdag. 


Last ned vedlegg

zidane.jpg

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!