Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bommet på isutvikling

 

Bommet på isutvikling

Polarforskere har bommet grovt på isutviklingen i Arktis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2008 kl 11:44

– Dette er helt skivebom. Vi har bommet radikalt. Det er et så stort misforhold mellom det vi tror vi vet og konsekvensen av vår kunnskapsmangel, at vi ikke har grepet på situasjonen, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther til NRK Nordnytt.Lavest på 30 år

16. september i fjor ble det satt en historisk bunnrekord på 4,14 millioner kvadratkilometer havis i Polhavet. Dette er 40 prosent av «normaltilstanden» i årene 1979-2000. Bunnrekorden ble ikke slått i år.

– Men de fire siste årene er de fire med lavest isutbredelse på 30 år, sier Winther til NRK Nordnytt.Utdaterte prognoser

For fire år siden la Arktisk Råd fram klimarapporten «Arctic Climate Impact Assessment» (ACIA) der flere hundre forskere samlet sin kunnskap om klimaendringer i Arktis. I rapporten la forskerne blant annet fram prognoser for utviklingen av utbredelsen av havisen ut dette århundret.

– Hvis du legger kartet for issituasjonen i 2007 og 2008 på forventningen i ACIA-rapporten, er vi i dag der vi den gang trodde vi ville være i 2020-2030. På fire år er kunnskapen om havisutbredelsen utdatert. Dette betyr bare en ting, at vi ikke har visst nok og må ta grep, sier Winther til NRK Nordnytt.Stort løft

Det internasjonale polaråret, IPY, avsluttes 1. mars neste år. Da har flere enn 50.000 forskere fra mer enn 60 land i løpet av to år gjennomført over 200 internasjonale forskningsprosjekter i polare strøk.

Fra norsk side er det brukt 330 millioner kroner på IPY.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!