Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bommet på isutvikling

 

Bommet på isutvikling

Polarforskere har bommet grovt på isutviklingen i Arktis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2008 kl 11:44

– Dette er helt skivebom. Vi har bommet radikalt. Det er et så stort misforhold mellom det vi tror vi vet og konsekvensen av vår kunnskapsmangel, at vi ikke har grepet på situasjonen, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther til NRK Nordnytt.Lavest på 30 år

16. september i fjor ble det satt en historisk bunnrekord på 4,14 millioner kvadratkilometer havis i Polhavet. Dette er 40 prosent av «normaltilstanden» i årene 1979-2000. Bunnrekorden ble ikke slått i år.

– Men de fire siste årene er de fire med lavest isutbredelse på 30 år, sier Winther til NRK Nordnytt.Utdaterte prognoser

For fire år siden la Arktisk Råd fram klimarapporten «Arctic Climate Impact Assessment» (ACIA) der flere hundre forskere samlet sin kunnskap om klimaendringer i Arktis. I rapporten la forskerne blant annet fram prognoser for utviklingen av utbredelsen av havisen ut dette århundret.

– Hvis du legger kartet for issituasjonen i 2007 og 2008 på forventningen i ACIA-rapporten, er vi i dag der vi den gang trodde vi ville være i 2020-2030. På fire år er kunnskapen om havisutbredelsen utdatert. Dette betyr bare en ting, at vi ikke har visst nok og må ta grep, sier Winther til NRK Nordnytt.Stort løft

Det internasjonale polaråret, IPY, avsluttes 1. mars neste år. Da har flere enn 50.000 forskere fra mer enn 60 land i løpet av to år gjennomført over 200 internasjonale forskningsprosjekter i polare strøk.

Fra norsk side er det brukt 330 millioner kroner på IPY.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!