Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bommet på isutvikling

 

Bommet på isutvikling

Polarforskere har bommet grovt på isutviklingen i Arktis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2008 kl 11:44

– Dette er helt skivebom. Vi har bommet radikalt. Det er et så stort misforhold mellom det vi tror vi vet og konsekvensen av vår kunnskapsmangel, at vi ikke har grepet på situasjonen, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther til NRK Nordnytt.Lavest på 30 år

16. september i fjor ble det satt en historisk bunnrekord på 4,14 millioner kvadratkilometer havis i Polhavet. Dette er 40 prosent av «normaltilstanden» i årene 1979-2000. Bunnrekorden ble ikke slått i år.

– Men de fire siste årene er de fire med lavest isutbredelse på 30 år, sier Winther til NRK Nordnytt.Utdaterte prognoser

For fire år siden la Arktisk Råd fram klimarapporten «Arctic Climate Impact Assessment» (ACIA) der flere hundre forskere samlet sin kunnskap om klimaendringer i Arktis. I rapporten la forskerne blant annet fram prognoser for utviklingen av utbredelsen av havisen ut dette århundret.

– Hvis du legger kartet for issituasjonen i 2007 og 2008 på forventningen i ACIA-rapporten, er vi i dag der vi den gang trodde vi ville være i 2020-2030. På fire år er kunnskapen om havisutbredelsen utdatert. Dette betyr bare en ting, at vi ikke har visst nok og må ta grep, sier Winther til NRK Nordnytt.Stort løft

Det internasjonale polaråret, IPY, avsluttes 1. mars neste år. Da har flere enn 50.000 forskere fra mer enn 60 land i løpet av to år gjennomført over 200 internasjonale forskningsprosjekter i polare strøk.

Fra norsk side er det brukt 330 millioner kroner på IPY.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!