Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bommer på årstiden

Hvitkinngåsa er blant fugleartene som blir forvirret av tidligere vår i Norge. FOTO: Birger Amundsen

Bommer på årstiden

Tidligere vår i Norge skaper problemer for trekkfuglene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Fugler som trekker mellom ulike land er avhengig av å vite når på året de skal trekke, for å være på rett sted til rett tid i forhold til den maten de trenger, sier rådgiver Linda Dalen i Direktoratet for naturforvaltning (DN) til Harstad Tidende.

Overvintrer i Skottland
Blant de som kan få problemer er kortnebbgås og hvitkinngås, to trekkende arter som hekker på Svalbard. Kortnebbgåsa overvintrer i Belgia, og på veien nordover til Svalbard mellomlander den blant annet i Vesterålen. Hvitkinngås overvintrer i Skottland og flyr direkte til Helgelandskysten før den drar videre til Svalbard.
Nye resultater fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at det er hvitkinngåsa som ser ut til å ha størst problemer med å forutse at våren har kommet stadig tidligere til Norge de siste ti årene, skriver Harstad Tidende.

Skjønner ikke
– Derfor har ikke hvitkinngåsa skjønt at den bør trekke tidligere fra Skottland, slik at den når den tidlige våren på Helgeland, sier Dalen.
NINA-studiet gir ikke svar på om dette fører til at hvitkinngåsa får problemer med tilgang på mat og andre ressurser. Likevel viser forskjellen mellom artene at effekter av klimaendringer er komplekse og påvirker nært beslektede arter ulikt.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!