Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bommer på årstiden

Hvitkinngåsa er blant fugleartene som blir forvirret av tidligere vår i Norge. FOTO: Birger Amundsen

Bommer på årstiden

Tidligere vår i Norge skaper problemer for trekkfuglene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Fugler som trekker mellom ulike land er avhengig av å vite når på året de skal trekke, for å være på rett sted til rett tid i forhold til den maten de trenger, sier rådgiver Linda Dalen i Direktoratet for naturforvaltning (DN) til Harstad Tidende.

Overvintrer i Skottland
Blant de som kan få problemer er kortnebbgås og hvitkinngås, to trekkende arter som hekker på Svalbard. Kortnebbgåsa overvintrer i Belgia, og på veien nordover til Svalbard mellomlander den blant annet i Vesterålen. Hvitkinngås overvintrer i Skottland og flyr direkte til Helgelandskysten før den drar videre til Svalbard.
Nye resultater fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at det er hvitkinngåsa som ser ut til å ha størst problemer med å forutse at våren har kommet stadig tidligere til Norge de siste ti årene, skriver Harstad Tidende.

Skjønner ikke
– Derfor har ikke hvitkinngåsa skjønt at den bør trekke tidligere fra Skottland, slik at den når den tidlige våren på Helgeland, sier Dalen.
NINA-studiet gir ikke svar på om dette fører til at hvitkinngåsa får problemer med tilgang på mat og andre ressurser. Likevel viser forskjellen mellom artene at effekter av klimaendringer er komplekse og påvirker nært beslektede arter ulikt.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!